Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Világszerte hatalmas a napelemes áramtermelés bővülése, erre mi atomerőművet építünk

Óriási növekedést mutatnak világszerte a megújítható áramtermelési források, Kína, India és az Egyesült Államok jár az élen.

2017. október 04. - acontrario

Ötven százalékkal 74 gigawattal nőtt tavaly a fotovoltaikus áramtermelő kapacitás világszerte, felerészt Kínának köszönhetően – írja a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán megjelent "Renewables 2017" tanulmánya. A tavaly hálózatra kapcsolt 165 gigawatt új áramtermelő kapacitásnak kétharmadát a megújítható energiaforrásokra támaszkodó áramtermelő kapacitás adta.

Fatih Birol, az IEA vezérigazgatója rámutatott, hogy a számítások szerint 2022-re ezer gigawattal nő majd a megújítható energiaforrásokra támaszkodó globális áramtermelő kapacitás, ami nagyjából megfelel a jelenleg aktív szenes áramtermelő kapacitás felének. "Egy új korszak nyitányának vagyunk a tanúi" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a PV áramtermelő kapacitás növekedésének az üteme meg fogja haladni minden más megújítható energiaforrás növekedési ütemét.

Az IEA becslése szerint az idén 12 százalékkal több megújítható energiaforrásra támaszkodó új áramtermelési kapacitást kapcsolnak majd hálózatra, mint tavaly és ennek is a fotovoltaikus (napelemes, PV) forrás teszi majd ki az oroszlánrészét.

A megújítható áramtermelési források növekedésének kétharmadát három ország adja majd egészen 2022-ig, Kína, India és az Egyesült Államok. A globális PV áramtermelési kapacitás pedig 2022-re már meg fogja haladni India és Japán mai teljes áramtermelési kapacitását.

A megújítható energiaforrásokra támaszkodó áramtermelési kapacitás növelésében Kína tölti be az éllovas szerepét. Az előrejelzési periódusban, 2022-ig 360 gigawattos globális kapacitásnövekedés 40 százalékát fogja adni. Kína már a 2020-ra saját magának kitűzött PV-kapacitásnövelési célját is túlteljesítette, a szélerőmű-kapacitás növelésére az évtized végére kitűzött célját pedig 2019-re éri el.

Az elektromos járművek áramfogyasztása megduplázódik az elkövetkező öt évben az IEA tanulmánya szerint.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr1312927655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VaradiJanos 2017.10.04. 19:39:57

“erre mi atomerőművet építünk”
Ja má megint unortodokszol ez a hüje nép, pedig má mindenki más is leált az atomoserömüvekel, kina föleg ahogy a cikkk utalja rá. Bisztos csak orr bánt vicelik még azal a 19 épen épülővel is de majd jól leálitják öket. Ahogy az usa a 2 épülöt vagy a finek és a franciákok a saját epűlöjüket vagy a töbiek a töbi 27et

fillérbaszó vadász 2017.10.04. 19:44:20

Nagyon jó ötlet lenne egy olyan országban, ahol a nappali időszakban is alig több mint 1/3-ában süt a nap, az energiaellátását napelemmel ellátni. Ezt Görögországban működik, Magyarországon nem-

eßemfaßom meg áll 2017.10.04. 19:47:49

A szerző persze segghülye demagóg de ezt már megszoktuk a paksfikázóktól

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.04. 19:51:48

Félelmetesen ostoba blogbejegyzés. A zsinóráramot termelő atomerőmű és teljesen összevissza termelő (egyébként kb. szarrra sem jó) naperőmű nem egymás alternatívái.

Fel nem fogom, hogy ennyire műszaki és természettudományos analfabéták honnan veszik a mérhetetlen önbizalmat, hogy ilyen hulladék fostaliga blogposztoktat toljana ki.

Jazo 2017.10.04. 19:53:50

A PAKS 2-nek elég sok aspektusa van. Szükség lesz rá majd és meg lehet csinálni jól is, de szvsz a kormánynak ez csak egy gigantikus bankautomata, amivel sok-sok milliárdot a haverok és a saját zsebükbe irányíthat át.

Ettől függetlenül a napenergiás elektromos áram termelést nem lehet egy kalap alá venni egy atomerőművel. (se a szén, olaj, gáz tüzelésű erőművekkel) Az utóbbiak jól szabályozható megbízható energiatermelésnek számítanak, míg a nap és szélerűművek nem...legalábbis itthon.

A megbízhatón nem azt értem, hogy nem veszélyes, hanem azt hogy ha esik, ha fúj, ha nyár van, ha tél van, akkor is annyi energiát termel a hálózatra amennyi a kapacitása. A nap és szélenergia itthon nem ilyen. Elborul az ég, lemegy a nap este, eláll feltámad a szél. Ha csak ilyen tipusú erőműveink lennének, akkor azt tapasztalnánk, hogy van áram, nincs áram, van áram nincs áram. Ennek már otthon sem örülne az ember, még akkor sem ha csak épp tévézik otthon, vagy könyvet olvas, de ugye áramról megy a kazán keringetőszivattyúja, elektronikája, a kórházban a lélegeztető gép, a gyárakban kb. minden.

Röviden szólva az elektromos hálózat csak bizonyos százaléknyi "nem megbízható", nem szabályozható erőművi kapacitást visel el. Nem csak az ügyfelek nem tolerálnák a folyamatos áramszünetet, de a jelenlegi váltóáramú energiarendszer és az azon üzemelő generátorok és gépek technikailag sem képesek működni.

Jelenleg ha lecsökken a termelt energia a fogyasztáshoz képest, a szabályozható erőművek berendezései reagálnak rá és másodpercek alatt növelik a termelést. Vannak kifejezetten gyors reagálású, gyorsan szabályozható erőműblokkok. Ha ez nem lenne, összeomlana a hálózat és órákba, sőt napokba telne szép lassan újraépíteni.

Katasztrófákra vannak kidolgozva védelmek, amik azonnal lekapcsolnak az országban komplett távvezetékeket, ha pl. kiesne hirtelen egy nagyobb generátor bármi miatt is. Ha ez nem lenne, borulna minden láncreakcióban.

Ezért van az, hogy a hatóságok nem engedhetnek bármennyi szélerőművet, napelemes erőművet a hálózatra. Tudják, hogy mennyit lehet. A nagy országokban fel lehet engedni gigawattos naperőműveket is, mert az ország kapacitásához képest az nem sok.

Ezért hallani, hogy Kínában vagy az USA-ban bezzeg. Mondjuk azt már nem teszik hozzá, hogy többek között emiatt Kínában gigantikus völgyzáró gátakat is építettek és elárasztottak rengeteg várost, falut, erdőt, mezőt, völgyet, hegyet...mivel az ilyen tározós jellegű vízerőművek nagyon jól kiegészítik a nap és szélerőműveket.

Ilyet nálunk nem lehetne megtenni és nem is lenne szabad megtenni.

Ha már napenergia, a napkollektoros energiatermelés jobb ezért is, mivel annak nincs semmi ilyen hátránya. Eltárolod a hőenergiát, majd felhasználod. Nem megy vissza a hálózatra semmi, nem problémázik a hatóság az engedélyek miatt. Ráadásul ugyanúgy segít, hiszen kevesebb gázt, szenet, fát kell kitermelni, elégetni és még az elektromos ára igény is csökken.

midnight coder 2017.10.04. 20:13:47

Kedves jó blogger! Tudom, mint jó humánértelmiséginek nyilván felmentésed volt már általános iskolában is fizikából, de azért felhívnám a figyelmedet pár dologra. Az első az, hogy a napelem az a hagyományos elemtől abban különbözik, hogy csak akkor jön belőle a delej, ha rásüt a nap. Ami még rosszabb, pont annyi jön ki belőle, amennyi rásüt (illetve jóval kevesebb, mert azért a hatásfoka annyira nem fényességes még ezeknek, bár az elmúlt 40 évben sokat javult). De a lényeg, hogy ezekből a cuccokból akkor jön ki sok áram, ha jó kis augusztusi napocska éri őket, lehetőleg az üveglapra merőlegesen. Éjszaka viszont semmi. Ami azt jelenti, hogy ha éjszaka is delej kell, akkor azt tárolni kell - vagy máshonnan venni. Felhős időben dettó. De az igazi gond nem ez. Nézz utána szépen, hogy hogy alakul a napfény intenzitása kis hazánkban mondjuk augusztusban, és hogy januárban. Ha ezt meglátod, akkor kb. azt is be fogod látni, hogy kis hazánkban miért nem lesz soha alternatíva a napenergia. Ettől eltekintve arra jó, hogy nyáron kitermelje a légkondi fogyasztását. És persze egy rakás olyan hely van a világon ahol tökéletes: Pl. Arizona, Afrika jelentős része, India, sőt akár Görögország vagy Dél-Olaszország, stb. De itt már nem igazán alternatíva, még északabbra pedig még kevésbé, hacsak meg nem beszéled az itteni multikkal, hogy csak júniustól októberig dolgozunk.

midnight coder 2017.10.04. 20:14:54

@Jazo: "és még az elektromos ára igény is csökken"
Az elektromos áram iránti igény a következő évtizedekben drasztikusan nőni fog, ahogy az autózás egyre inkább elektromossá válik.

VaradiJanos 2017.10.04. 20:23:24

A franckarikába okoskodoztok it, libejális demokjata bloger nem tévedhet, mer nálunk van a bölcskő, ez nem derül ki nektek világossan bármelyik berkecz bali ciket olvasva?

2017.10.04. 20:24:56

Az első négy hozzászoló energetikus doktor.

gabiiii 2017.10.04. 20:28:38

Az atomerőmű drága jószág, bárki nem is tudja kifizetni, ellenben háztáji naperőműve akárkinek lehet. Nem is értem, a sötétzöldek miért nem készíttetnek tömegesen maguknak és miért nem mutatják, hogy lehet élni hálózat nélkül is (ja, hogy nem lehet). Addig viszont ne más farkával verjék a csalánt!

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.10.04. 20:29:00

"Az előrejelzési periódusban, 2022-ig 360 gigawattos globális kapacitásnövekedés 40 százalékát fogja adni."
A saját mondatodat legalább érted?
Tehát a növekedés 40%a lesz napelem. A növekedés 60% valami más lesz, gáz vagy atom, vagy szén. A növekedésé.. Ami eddig is volt kapacitás, az nem változik.

VaradiJanos 2017.10.04. 20:31:00

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa: hiába dokktorok mer a bloger és te pedig orákulum és az mindent üt

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.04. 20:32:13

@midnight coder: És akkor is csak nappal, jó időben és persze senki nem utazik, fogyaszt és termel. Avagy üdv a középkorban...

röf 2017.10.04. 20:41:02

Pont a mai Index ecseteli Merkel gondjait, hogy fog balanszírozni a minden atomot és szenest bezáró zöldek, és a semmit be nem záró liberálisok között. Ja, bezárni minden szenest a nagy, napelemes, atomellenes Németországban. Meg még bojkottálni az orosz gázt. Persze.
Jön még ott kutyára dér.
Nálunk be kell zárni a beépített 6400 MW-ból legalább 2000 MW-ot, mert lejár a kihordási idejük, túl a borzalmas környezetszennyezésükön. Pölö a Mátrai lignit alapú erőmű.
Marad Paks1, meg egy-két lábbalhajtós.
No de takarítsuk el Paks2-t is az útból ...Nincs is jobb a petróleum lámpánál....

Jazo 2017.10.04. 21:11:21

@midnight coder: Úgy értettem, hogy ha napelem helyett napkollektort használnának sokan, akkor ugyanolyan, sőt több jótékony hatása lenne személy szerint neki is és az országnak, a környezetnek is. Csökkenne a gáz, szén, fa és elektromos áram igény is, feltételezve hogy mindenki másféle módon fűt, másféle módon állítja elő a meleg vizet.

Nem vagyok a napelemek ellen, jó lenne ha minden házon lenne sok napelem és/vagy napkollektor, csak az utóbbi nem okoz problémát és nem kell hozzá komolyabb hatósági engedélyezés. Megfelelő akkukapacitással nem kellene visszatáplálni a hálózatba vagyis nem okozna gondot, de akkor többe kerülne a telepítés és a környezetvédelem ügyét sem szolgálná még több akku gyártása.

padisah 2017.10.04. 21:26:28

megújítható energiaforrás az lenne, amit a gazdája valamilyen aktív mahinációval megújít, pl akkumulátor amit valami más energiaforrásból felölt, és ezzel megújítja

amiről a cikkíró beszélni szeretett volna az a megújuló, vagyis ami magától megújul mert nem egy véges energiakészletet használ el
(és most ebben a relációban a Nap felfogható végtelennek)

egyébként persze a megújulós ámokfutás egy politikailag, támogatásokkal fűtött lufi, ami pár év múlva ki is fog durranni, amikor elég sok ember döbben rá hogy télen bizony nincs napenergia, a dupla erőművi kapacitást fenntartani, üzemeltetni meg drága is meg környezetszennyező is

Hozzászólok 2017.10.04. 21:39:34

@molnibalage: valoszinuleg aggodo allampolgarok, akik jobban szeretnek, ha itthon megujulo energiaforrasok lennenek atomeromu epites helyett.
Mellesleg en is ilyen allampolgar vagyok.

JFK-alapítótag 2017.10.04. 21:39:54

Tudja e a sok blogfikázó, hogy mi a mérlegkör. Ha tudja és érti akkor kullogjon el.

Hozzászólok 2017.10.04. 21:43:49

@midnight coder: ja de egyre jobb tarolo kapacitasokat terveznek. Musk most vallalt el egy nagy durranas projektet Ausztraliaban. Ha sikerul a tarolast megoldani, a gepek fogyasztasat meg lecsokkenteni, akkor en inkabb erre szavaznek atom helyett.

2017.10.04. 22:20:24

Hát ideje belehúzniuk, még mindig lepkefing az igényekhez képest a tárolókapacitás, és már az elektromos autózásra átállást tervezik egyes országok. Addig is életképtelen vicc marad a szél- és napenergia. Szép ábránd, de a valóság sajnos közbeszól.

JFK-alapítótag 2017.10.04. 22:29:11

@Hozzászólok: Hagyd. A paksi falka mantrája kimerül az "éjszaka nem süt a nap" bölcsességben. Hasznos törekvés az energiatárolás problémájával foglalkozni, de a rendszerszintű megoldások léteznek, működnek. Nézz rá: www.mavir.hu/web/mavir/adatpublikacio
Láthatod, hogy jelen pillanatban is a termelés nem fedezi a fogyasztást. Több mint 20 % importáram. Az atomerőműben gondolkodók fejében meg sem fordul, hogy az import áram tartalmaz megújulót. Most is. Valahol mindig süt a nap, fúj a szél. Az energiát meg már most is kívánság szerint szállítják.

JFK-alapítótag 2017.10.04. 22:59:22

@Zardas:
"... de a valóság sajnos közbeszól."
Valóban, és nem téged igazol.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.04. 23:34:34

@Hozzászólok: Pontosan erről beszélek. Annyira ostsobának tetszik lenni, hogy még az sem érti meg, hogy ezek nem helyettesítő termékek. Olyan, mint benzin helyett pisával vagy tejjel szerenté autóját működtetni..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.04. 23:39:06

@Hozzászólok: Tpikus műszaki antitálantum komment, mert az általános iskolai matek (osztás és szorzás) és a középiskolai fizika (energia és teljesítmény) nem megy...

Cirka 100 millió dollárból kiépül akkora 100 MWh óra épül ki, ez Paks 1 kb. 3 percnyi termelése...

A grid szintű tároláshoz kb. NÉGY* nagyságrenddel - segítek - tízezerszer olcsóbb akksi kéne úgy, hogy semmi mást nem vizsgálsz szűk km-ként, csak az árát. Leszarod azt, hogy milyen szennyező a gyártás, van-e hozzá elég nyeranyag, méret, hűtés, kinyerési és kisütési idő, stb.

* Ha nem tudnád ez mit jelent, kb. tízezerszer.

Azt sem tetszik megéretni, hogy a nap/szél eleve kb. 4-12-szer drágább, mint az atomáram, tehát ha tárolást építesz ki mellé, attól olcsóbb nem lesz.

Az ilyen gyök2 emberek miatt mondom azt, hogy az átlagpolgár ne akaron belszólni egy műszaki / szakma kérdésbe, mert láhatólag nem tud megalapozott döntést hozi.

Mi lesz a következő? Az agysebész úgy dolgozik, hogy hozzánemértők szavazzák meg, hogy akkor mit és hogyan...?

Vicc, hogy hová tart ez a kurva világ...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.04. 23:40:54

@JFK-alapítótag: Ekkora marhaságot még életemben nem hallottam...

1. Feltételezed, hogy import lehetőség mindig lesz. Ez kurvára nem igaz.
2. Feltételezed, hogy az import megújuló, ami nem igaz és alá sem támasztottada ez semmivel.
3. Egy ország hosszútávú energetikai stabilitása nem hitre kell, hogy épüljön...

A magadfajták miatt repül le nálam menetrendszerűen a gépszíj. Nettó kretének vagyok és még nektek áll fentebb, ha valaki a meztelen igazsággel szembersít.

JFK-alapítótag 2017.10.05. 00:20:17

@molnibalage:
Putyin pincsi ne ugasson bele a magyarok dolgába.
A szaktudásod energetika témába meg ne emlegesd, komoly téma az neked.
A dezinformációs képzettségedet még csiszolgasd, átlátszó vagy.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 00:25:35

@JFK-alapítótag: Dezinformációs készség...? Te magadtól vagy ilyen hülye vagy segít valalki?

Ez a szélenergia tervezhetősége, a napé sem jobb...
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/NZ.Electricity.Generation.2007.AllWind.png

Az atomerőmű outputja egy vízszintes vonal.
Ameddig ennyire alap dolgot nem értesz meg addig inkább kussoljál.

Hozzászólok 2017.10.05. 00:27:09

@molnibalage: ha a te szamitogeped lekapcsoljuk a netrol, az mar egy oriasi konnyites lesz a tarsadalomnak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 00:39:41

@Hozzászólok: Műszaki érvelést apafej... Ja, az sötétzöld balfaszoknak nem megy...

Hozzászólok 2017.10.05. 00:43:56

@molnibalage: te nem vagy megfelelo vitapartner. Mar az elso hozzaszolasodban szemelyeskedo, leminosito es kozonseges voltal.

JFK-alapítótag 2017.10.05. 00:45:53

@molnibalage: Válasz a dezinformációs baromságokra:

"1. Feltételezed, hogy import lehetőség mindig lesz. Ez kurvára nem igaz."

Az import kiesése nagyságrendekkel nagyobb katasztrófahelyzetet jelent mint az atomerőmű leállása, vagy a paksi távvezeték kiesése.
Több szálon kötődik az ország a szomszédai mint Paks felé.

"2. Feltételezed, hogy az import megújuló, ami nem igaz és alá sem támasztottada ez semmivel."

A jelenlegi északról jövő 1265 MW mix kb 23 % szélenergiát tartalmaz, de volt már 40% fölött is.

"3. Egy ország hosszútávú energetikai stabilitása nem hitre kell, hogy épüljön..."

Egyet értek. És nem átláthatatlan, titkosított nemzetközi szerződésekre szembe menve a fejlődéssel, 100 ezer évekre magunk után hagyva a szemetünket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 00:50:22

@Hozzászólok: Mert nincs türlemem azokhoz, akik úgy álnak hozzá a témához, hogy osztják az észt úgy, hogy láthatólag a 2x2 sem megy nekik. Pedig kb. az egész Net ott lenne, de valahogy nektek mindig csak a zöldproganda fekszik 5 perc agymunka és google helyett...

Mondjuk ezzel a világ nagy részétől nem különbözöl...

JFK-alapítótag 2017.10.05. 01:12:54

@molnibalage:
"Az atomerőmű outputja egy vízszintes vonal."
És ez akadályozza meg, hogy a két erőművünk egyszerre menjen. A Kormányzati ködösítés, mint mond erről?
Ja, eladjuk külföldre.
Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy fizetnünk kell majd, hogy átvegyék.
Az egyenes vonaladdal el lehet ballagni.

Hozzászólok 2017.10.05. 01:13:21

@molnibalage: en nem osztottam eszt. Fenntartom, hogy 100 szor elobb inditok projektet a pisi energetikai hasznositasara, vagy korlatozom az energiafogyasztast, mint hogy atomeromuvet, raadasul egy ilyen mutyi titkositott kitudjamit iderakjanak. Mindenutt ez a legnagyobb es legsulyosabb kornyezeti kockazat, japantol ukrajnaig.
Egy csomo gepre nincs is szukseg amit hasznalunk es gyartunk (kornyezetszennyezes az is). Tudtad hogy eleinte ki kellett talalni, milyen cellal is lehetne tomeges felhasznalasi igenyt es persze ezzel piacot teremteni ennek az uj talalmanynak, az elektromos aramnak? Ekkor talaltak ki a porszivot. Addig siman kisepert felmosott mindenki, 1 db vajas kenyerrel uzemelve. Stb. Egy ket jo gep van, ami tenyleg nagy konnyebbseg, de pl ha a habot kezzel vernenk fel, mindjart kevesebb kover ember lenne. Aztan ott van pl a futogep szinten kedvencem, meg a kavehazak teraszan az a fűtőoszlop, hogy lehessen tetlenul uldogelni hidegben is. pazarolunk ez van. Aztan kijelentjuk hogy atomreaktor kell. Mert nem eleeeeeg az aram.
Nem mindenki komplett idiota, aki nem a te logikad menten gondolkodik.

JFK-alapítótag 2017.10.05. 01:26:16

@Hozzászólok:
Ne szívd mellre. 13800 bejegyzést ingyen ritkán irkálnak. Nagy eséllyel
egy orosz dezinformációs ügynökkel társalogsz. A hivatalos orosz álláspontot próbálja népszerűsíteni. Én csak a többiek kedvéért mutatok rá a baromságaira.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 01:31:43

@JFK-alapítótag: Ha ilyen kérdéseket teszel fel, akkor nagyon mélyről kell kezdeni a magyarázatot. Pazaroljam erre időmet? Ha adok egy rakás linket, elolvasod?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 01:33:17

@JFK-alapítótag: Az édes jó anyádat azt sértegessed. Ezeket ingyen írtam...
htka.hu/author/molnibalage/

Az új írásom 600+ oldalas lesz Ingyen. Tudod, vannak akik szeretnek alkotni és magyarázni annak, mert van rá igény.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 01:35:22

@Hozzászólok: A baj az, hogy olyan szinrten fogadlmatlan vagy láthatólag a témában, mintha Einstennel akarnál az általános relativitáselméletről vizáni úgy, hogy összeadni sem tudsz. Úgy nehéz...

Mondom, ha nem értesz hozzá, akkor tanulj, vagy inkább maradj csendben.

Tessék, tanulj.
www.mediafire.com/file/m4p26vwpjcbdn2a/link.txt

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 01:36:38

@JFK-alapítótag: Az különösen vicces, hogy orosz ügynöknek szólsz be, mert akik ismernek más fórumon mániákusan hajlamosak, jenkibérencnek és fannak titulálni és soha nem tagadtam, hogy utálom az orosz politikát és a komcsikat.

Röviden, epic fail öcsém...

JFK-alapítótag 2017.10.05. 01:39:23

@molnibalage:
A sok szakmám egyike: a Megújuló energiaforrás energetikus.
Tudásomat ebben a szakmában is igyekszem napra készen tartani.
Megalapozott véleményem: Paks 2-őt megépíteni 10 000 nemzedékre szóló bűn.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 01:40:00

Egyébként tényleg különösen vicces a zöldbalfaszok hozzállása. Ha állandóan bele akarnak pofázni abba, amibe nem értenek, akkor ezen az alapon miért nem indítanak blogot, ahol az orovosknak, jogászoknak, vagy bármilyen más szakma művelőinek előadják, hogy mit és hogyan kéne, amiről fingjuk sincs,

Mert valahogy a műszaki és természettudományos analfabéta zöldenergia hívők mindig ezt teszik. Kivtellel még nem találkoztam...

JFK-alapítótag 2017.10.05. 01:49:35

@molnibalage: Csak az orosz atomot, meg ahogy látom a fegyvereket szereted.

Hozzászólok 2017.10.05. 06:02:32

@molnibalage: visszatert a lekezelo stilushoz. Ezert nem is fogom megnyitni a linket.

2017.10.05. 07:18:43

@JFK-alapítótag: Dehogynem. Lásd a német példát, mennyire életképtelen az egész a gyakorlatban. Lesz valami érved is személyeskedésen kívül?

2017.10.05. 07:21:39

@Hozzászólok: Aha persze, azért rettegsz betegesen az atomtól meg a sugárfertőzéshez, mert annyira értesz hozzá, mi? @JFK-alapítótag: Csak miheztartás végett, hogy mennyire komolytalan a rettegésed: www.nextbigfuture.com/2011/03/deaths-per-twh-by-energy-source.html

2017.10.05. 07:26:02

"A helyzet az hogy en vagyok az aki érti, és nem ön. "

hu.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_hat%C3%A1s

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 07:56:39

@Hozzászólok: Én pl világbékét meg örökéletingyensört szeretnék de maradjunk a hazai realitásoknál, napelemmel nem lehet ellátni ezt az országot ezen az éghajaton, erdőnk sincs annyi aminek az elégetésével (biomasszaerőmű a zöld megújulóneve) ki lehetne pótolni az év kétharmadában a naperőműveket, folyókat se nagyon tudunk építeni, hogy vízenergiával oldjuk meg, és hát a széleröműépítésre legalkalmasabb helyek már be vannak szélkerekezve és amit ott produkálnak az rossz viccnek is gyenge szóval marad az, hogy égetünk szenet-lignitet-gázt, leszarva az üvegházat, vagy hasítunk atomot ami 0-24ben tud termelni és nem üvegházépítő.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:01:12

@Hozzászólok: "ja de egyre jobb tarolo kapacitasokat terveznek. Musk most vallalt el egy nagy durranas projektet Ausztraliaban." Tudod te menni li-ion aksi kellen ahhoz, hogy az ország által nyáron megtermelt napáramot téire el lehessen tárolni?

Baszki nézd már meg egy térképen, hogy Ausztrália hol van és mennyi ott a napsütésés és mennyi tengerpartja van meg azt is hogy nálunk mi a helyzet.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:04:28

@JFK-alapítótag: "Valahol mindig süt a nap, fúj a szél." Nincs is annál jobb mint mondjuk 90%-os importfüggöségre alapozni egy ország áramellátását.

Hozzászólok 2017.10.05. 08:05:39

@eßemfaßom meg áll: baszki. Kepzeld el megneztem. Meg altalanosban. Ez komoly, ez az ervelesi stilusod, hogy azt feltetelezed a masikrol hogy hulye?
És működik, vagy rövid kölcsönös káromkodas utan abbamarad a kommunikáció?
Musk helyeben en is ott kezdenek ilyen kiserleti projektet, ahol a legtöbb a napsütés, meg más szempont is volt a felajanlasnal. Esetleg olvass utana.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:07:15

@Hozzászólok: Ja, hogy te visszavágysz a középkorba. Senki nem akadályoz meg benne, hogy levállj a a hálózatról, megtermeld magadnak a mosóteknőhöz és partfishoz szükséges áramot.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:07:55

@Hozzászólok: "hogy azt feltetelezed a masikrol hogy hulye? " nem feltételezem, ez a kommentjeid alapján tény

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:09:00

@JFK-alapítótag: "a Megújuló energiaforrás energetikus" Komolyan mondod, hogy létezik ilyen szakma?.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:15:21

@JFK-alapítótag: "100 ezer évekre magunk után hagyva a szemetünket. "

Induljunk ki abból, hogy atomerőmű már van. Atomhulladék lassan egy évszázada keletkezik. Ezen akkor sem tudsz változtatni, ha a segged a földhöz vered. Innentől kezdve viszont a Földnek olyan mindegy, hogy 1 vagy 2 családiháznyi hulladékot kell eltárolnia a gyomrában nekünk viszont nem mindegy, hogy évente hánytízezren halnak meg a szénerőművektől meg hány fokosra fűti fel a légkört a CO2

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 08:30:25

@Hozzászólok: Mindenki azt stílust kapja, amit megérdelem. A blogbejegyzés stílusával semmi bajod nincs....? Bicskanyitogató a köbön...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 08:31:20

@JFK-alapítótag: Nem vagyok fegyverbuzi, ha már ennyire személyeskedni akarsz, de technikailag érdekes a téma. Mivel ezen a téren is az átlagember iszonyatos hülyeségekben hisz ezért kezdem írni, hogy oszlassam a tévhiteket...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 08:32:35

@Hozzászólok: Szerintem te meg ismerkedj meg a következő fogalmakkal...

Energia
Teljesítmény
Idő
Fajlagos költség

Ha ezekkel megvagy, akkor léphetünk tovább...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 08:33:26

@JFK-alapítótag: Megalapozott véleményem az, hogy ön kamuzik, és egy egyszerű gőzkörfolyamatról sincs halvány gőze sem...

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:46:53

@Hozzászólok: "hihetetlen hogy itt mindenki milyen hulyer"

nem mindenki

Hozzászólok 2017.10.05. 08:48:40

@molnibalage: megerdemel? Te eldontotted, hogy en mit erdemlek, es erre a kovetkeztesre jutottal? Mast gondol mint en, tehat idiota, a megfelelo az lesz ha lehulyezem es kioktatom arrol hogy mekkora tajekozatlan barom, es megmondom neki hogy kussoljon.
Ezt sikerult?
En udvarias voltam es a velemenyem fenntartom. Megertem a szempontokat, amik az atomreaktorok epitesehez vezettek, de nem ertek egyet veluk. Nem gondolom hogy vissza kene terni a kozepkorba, de pl legkondi kell, futogep nem. Eleg egy kishuto is nem kell ketajtos nagyszekreny. Szigetelt hazban napkollektoros padlofutessel eleg telen 21 fokot tartani. Es igen fel lehet seperni. Pont ugyanannyi energia mint a porszivot tologatni, de semmi aram nem kell hozza. Sorolhatnam.
Hagyjal mar a fajlagos koltseggel, kozossegkent kene megtanulni gondolkodni. Elso lepes lenne, hogy ha a masik hulyenek tunik, nem biztos hogy az, lehet hogy csak masok a szempontjai, illetve azok mas sullyal esnek latba.
Szanalmas ez a masokat lefikazo hozzaallas. Raadasul nem is lehet jutni vele semmire.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:48:47

@Hozzászólok: "etikusabb, es bocs, de arnyaltabb megkozelitese. "

Te látod annak. A valóságban ki szeretnél baszni az emberiség azon részével aki élni szeretne a jelenkorban elérhető technikai vívmányokkal ami se nem etikus se nem árnyalt.

Hozzászólok 2017.10.05. 08:52:36

Fenntarthato fejlodes. Az kene. De ebben nincs benne az a hedonizmus amit te szeretnel. Megis mennyi energia kell ahhoz hogy a foldon minden ember elhessen a jelenkori osszes vivmanyokkal? Vagy eleg ha csak te tudsz elni vele???

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:53:41

@Hozzászólok:" ...Az eddigi kommentek alapjan annyi a teny, hogy nem ertunk egyet. "

Aki Magyarországon egy napelemes-tárolós vitában Ausztráliát hozza fel ütőkártyának arról nem nagy kockázat komoly tájékozatlanságot feltételezni.

- Savanyú, rághatatlanul kemény ez az alma, kibaszom a picsába
- Ki ne dobd, hát olyan édeskrémes ez a körte amit majszolok, hogy ragad töle a kezem.

Hozzászólok 2017.10.05. 08:54:13

@eßemfaßom meg áll: hat persze hogy nem mibdenki hulye. Aki egyetert veled az nem az.
Mentem a dolgomra

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:55:47

@Hozzászólok: A porszívo hedonizmus ez jó :)

A villanyautóról egyébként mi a véleményed?

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 08:56:37

@Hozzászólok: A fizika nem velem egyetértés kérdése.

Hozzászólok 2017.10.05. 08:58:34

@eßemfaßom meg áll: latom. Te eldontotted, Magyarorszag nem eleg napos. Ezert az egyeduli megoldas a roszatommal titkositott szerzodes kereteben regi tipusu atomreaktort epiteni.
Ertem. Ez a TE velemenyed. Koszonom, hogy megosztottad velem.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 09:22:00

@Hozzászólok: "Te eldontotted, Magyarorszag nem eleg napos."

Megint megpróbálsz a valósággal vitába szállni? Ez nem az én döntésem, ez tény. Megnézed egy netre kitett napelemrendszer termelési adatait és látod mennyit termel decemberben és mennyit augusztusban, látod mennyit termel napszakonként.

Nem az atomerőmű az egyetlen megoldás, lehet venni mástól az áramot (teljes kiszolgáltatottság) meg lehet elégetni dolgokat, ha gázt az kurvadrága és szintén teljes kiszolgáltatottság meg lehet erdőket a mégzöldebbség jegyében meg lehet szenet-lignitet építeni. Ezek vannak, ezek közül lehet választani.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 09:23:18

@eßemfaßom meg áll: szerk "meg lehet erdőket ÉGETNI a mégzöldebbség jegyében meg lehet szenet-lignitet ÉGETNI."

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 10:20:29

@Hozzászólok: Az a baj, hogy műszaki és energetikai nonszeszeket írsz és nekem ezzel teli van már a tököm, amikor n+1 a köbödik alkalommal hallom. És a szomorú az, hogy nektek ez nem esik le...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 10:24:12

@Hozzászólok: A nukleáris energia használatával - nem csak U alapon lehet, létezik Th is (LFTR) - kvázi fenntartható villamos oldalról, mert annyi Th van a Földön, hogy civilizációs léptékben soha nem fogy el. Olyan energiasűrűsége van, hogy a világ egy részén a homokból megérn bányászni, de erre sincs szükség, mert a ritkaföldfémek teremlése során melléktermék.

www.youtube.com/watch?v=uK367T7h6ZY

Vannak sokkal hosszabb videók is róla. Ez nem elmélet, 50-60 éve már volt ilyen reaktor, csak politikai okokból leállították a fejlesztését. Most n+1 ország cuppant rá, köztük Kína és India is. Kettőt lehet találni, hogy miért...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 10:26:23

@Hozzászólok: Most akkor bontsuk ketté a témá...

1. Az egy műszaki és természettudományos kérdés, hogy fizikailag hogyan és mivel lehet stabil gridet megvalósítani. Aki nem képes 2 perc érveléssel belátni azt, hogy nap- és szélerőművek nem alternatívái a zsínóráram termelésnek, az nettó kretént és ha további pattog, akkor legszívesebben pofánbasznám már. Igen, ezt hozták ki belőle az évek során a sötétzöldek.

2. Az, hogy milyen gazdasági konstrukcióban épüljön egy erőmű és mennyire átlátható finanszírozással, az más kérdés. Megjegyezem Paks 2 fix áras szerződésben létesül...

Hozzászólok 2017.10.05. 10:47:34

Fiuk! Késő. Engem már elvesztettetek az ügynek. Nem olvasom el, nem gondolom át.
Nem én tehetek róla hogy ti masok miatt már idegesek vagytok.
Semmi nonszensz nincs a takarékossagban, a mértékletessegben.
A stabil grid

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 10:51:07

@Hozzászólok: Ha elolvasnád a linkgyűjteményt amit adtam, akkor nem mondanál ilyeneket...

A csernobilos rész az, ahol legszívesebben pofánvágnálak, mert hazudozol itten összevissza, mert nem RBMK reaktor fog itt épülni.

Nettó kertént vagy, nem telik nekem két percnél többe az ilyenek felismerése már, van benne gyakorlatom...

Hozzászólok 2017.10.05. 10:55:47

Jajistenem a netto kreten te vagy. Elerhetted volna hogy eggyel tobb ember legyen a te velemenyeden, de a 2 perces csudajofelismero kepessegeddel ezt jol elbasztad. Bocs, de megfertozott stilusotok.

Hozzászólok 2017.10.05. 10:56:35

Nem olvasom el a hulye linkgyultemenyedet. Ez kimaradt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 10:59:42

@Hozzászólok: Értem. tehát elvből maradsz tudatlan és emiatt ostoba is. Te tudod...

Már az első kommented is műszaki és gazdasági sületlenség volt, amir e rámutattam. Aztán onnan indult nálad a hülyeség és durci cunami...

Hozzászólok 2017.10.05. 11:09:38

Ps. Nem ertem. Te ertelmesnek gondolod magad ugye. Akkor megis mire szamitasz hogy ha szemelyeskedve beszolsz valakinek, mi fog tortenni?
Biztosan sokszor megcsinaltad mar.
Ezeket teheti
Elhallgat mert NEKI tenyleg van idiotafelismero kepessege es latja hogy alkalmatlan beszelgetopartner vagy.
De vissza is valaszolhat. Akkor ide jutunk ni. Mint most velem. Meg akkor is ha turelmes, joszandeku es udvarias is az illeto. Ha nem az, akkor hamarabb es durvabban.
Volt mar olyan hogy valaki azt valaszolta: dejo hogy szoltal, mekkora kreten vagyok, kerlek segits, hogy jobb ember lehessek. Mondd, kerkek, mutasd, mit kell tudnom?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 11:23:35

@Hozzászólok: Miután számokkal megérveltem, hogy miért tévedsz utána első reakciód az volt, hogy kikapcsolása számítógépenek megváltás lenne.

Ezek után mégis mire számítottál? Házhoz mentél a pofonért...

Hozzászólok 2017.10.05. 11:36:50

Tegyuk azert helyere a dolgokat. 23:34kor. Az elso nekem kuldott uzenetben helybol leostobaztal, majd szinten itt javasoltad hogy pisabol keszitsek energiat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.05. 11:43:02

@Hozzászólok: Ja, tényleg a két komment sorrende fordított volt. Ettől még a komment ostoba volt. Ha nem tetszik érteni, hogy miért, akkor komoly baj van.

Hozzászólok 2017.10.05. 11:43:29

És. A szamokkal érvelés kozben már folyamatosan lekezeloleg aláztál. Ez nem "megérvelés" ahogyan szeretnéd hinni.
Ugyhogy pofonosztoként léptél fel az elso megszolalásodtol.
Na azert jol szorakoztam, de tanultam is belole: a magadfajtával nem állok tobbet szoba.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 12:48:17

@Hozzászólok: "Fix áras csernobilt épithetünk ide a közelbe, ez szuper belátom" Ha tudnád milyen atomreaktorfajták vannak, ezt a baromságot se írtad volna ide.

eßemfaßom meg áll 2017.10.05. 12:50:38

@Hozzászólok:
"Elerhetted volna hogy eggyel tobb ember legyen a te velemenyeden"

Dehogy érhette volna el. A sötétzöldet nem érdeklik az érvek, és te az eddigiek alapján sötétzöld vagy.
süti beállítások módosítása