Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

270 ezer alatt meg nem mozdulnának a fiatalok

2017. október 19. - acontrario

495ca9972865689fa56066d0595fd4bd.jpg

270 ezer forintos fizetésért mennének el dolgozni a mostani gimnazisták és egyetemisták. A Z-generáció munkaerőpiaci igényeiről, fizetési elvárásairól a Median készített felmérést, amiből az is kiderül, hogy 420 ezer forintos fizetés a kifejezetten jó fizetés. Mármint a fiatalok szerint.

A közvéleménykutatót a British Telecommunications azért bízta meg a felméréssel (amit az index.hu közölt), mert a 80-as és 90-es években született generációról (Y-generáció) sok információval rendelkezik azonban a mostani középiskolásokról, egyetemistákról szintes semmit.

A felmérésből kiderült, hogy melyik a három legfőbb mutató, ami fontos a Z-generációnak és ami alapján választ magának munkahelyet. Nem meglepő módon fontos a pénz, a megkérdezett több mint 9000 fiatal negyedének a fizetés és juttatások mértéke a legfontosabb szempont. A második legfontosabb szempont a stabilitás, a biztos munkahely lett, a harmadik pedig az, hogy jó is legyen a munkahelyen a hangulat. A társadalmi felelősségvállalás viszont csak a fiatalok 1 százalékának fontos szempont az elhelyezkedésnél. 

Az átlag szerint 269 ezer forint egy jó kezdőfizetés, 420 ezer forint pedig már kifejezetten jó fizetésnek számít. Ez az átlag azonban érdekes hátteret rejt magában. Míg a fiúk 470 ezer forint körül lőtték be az álomfizetést, a lányok 370 ezer forint alatt is beérnék. Szintén nagy eltérés van a 14-19 és a 20-25 éves korosztály elvárásai között. 

Lesújtó a kép Magyarország jövője szempontjából a fiatalok külföldi munkavállalási kedvének alakulása. Nagy részük ugyanis külföldön is szerencsét próbálna, a megkérdezettek 37 százaléka valószínűleg, 9 százaléka pedig biztosan ki fog menni külföldre. A Z-generációsok 64 százaléka azt gondolja, hogy tíz év múlva könnyen talál majd munkát külföldön a végzettségével, 83 százalékuk szerint pedig 10 év múlva több magyar megy majd külföldre, mint most. A legtöbben Amerikába, Nagy-Britanniába vagy Németországba mennének nagyobb nemzetközi cégekhez.

A megkérdezettek közel negyede üzleti tudományokat akar tanulni vagy tanul már most is, 22 százalék informatikus, 21 százalék pedig valamilyen mérnök lesz. Pársorral fentebb írtuk, hogy aggasztó a jövőt illetően, hogy a megkérdezettek mindössze 6 százaléka akar orvos lenni. Ha ők elmennek az országból (márpedig ennek nagy esélye látszik), akkor a magyar egészségügy még rosszabb helyzetbe fog kerülni.

forrás: index.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr6713024622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása