Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Mi kell a sikerhez? Egy fideszes államtitkár és az ő volt üzlettársa

És már dőlnek is a milliárdok.

2017. november 17. - szegedijudit

Egy elég súlyos ügyre hívta fel a figyelmet csütörtöki korrupcióinfóján Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke sajtótájékoztatóján bemutatta, hogy az oktatásért felelős államtitkár korábbi üzlettársa hogyan zsebel be milliárdokat olyan állami közbeszerzéseken, amelyeket éppen oktatásfejlesztésre írnak ki.

A történet még 2000-ben kezdődött, ekkor alakult egy olyan cég, amelyben Palkovics László és egy Fauszt Zoltán nevű férfi is tulajdonos volt. Palkovics a 2014-es államtitkári kinevezése előtt nem sokkal kilépett, Fauszt a mai napig résztulajdonos. Azonban az feltűnő, hogy a Fauszthoz köthető vállalkozásoknak feltűnően sok állami megrendelés jutott azóta, hogy Palkovics László államtitkári pozícióban van, ráadásul pont az oktatási területről érkeznek a jobbnál jobb lehetőségek a korábbi üzlettárshoz – írja a Magyar Narancs.
ha.jpg
A lap Hadházy információira hivatkozva azt közölte, hogy Fauszt egyik érdekeltsége, az SDA Informatika Zrt. az egyetemek tanulmányi rendszere, a Neptun fejlesztője, sok felsőoktatási intézmény dolgozik a céggel, és ezért rengeteg pénzt fizetnek nekik. Milliárdos tételről van szó, csak az ELTE egy majdnem másfél milliárd forintos megbízást adott 2015-ben az SDA Informatika Zrt.-nek a tanulmányi rendszer fejlesztésére. Ugyanezért a Budapesti Corvinus Egyetem 464 millió, a Debreceni Egyetem pedig 309 millió forintot fizetett a cégnek, míg többtucatnyi más felsőoktatási intézmény ezeknél kisebb tételekre szerződött az SDA-val a Neptunnal kapcsolatos informatikai munkákra.

Egy másik oktatási informatikai fejlesztésben is szakít Palkovics volt cégtársa: az eKréta Informatikai Zrt. – a már korábban említett SDA Informatikával közösen – fejlesztheti a Klebelsberg Központ által fenntartott általános és középiskolákban nemrég bevezetett e-naplót, a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert (Kréta). Mindezt versenytársak nélkül – világít rá (http://magyarnarancs.hu/belpol/milliardokat-szakit-kozbeszerzeseken-az-oktatasert-felelos-allamtitkar-korabbi-cegtarsa-107687) cikkében a Magyar Narancs, így SDA még 2015 decemberében kapott egy 728 millió forintos megbízást a Kréta fejlesztésére az állami Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságtól. Az eKréta az e-napló továbbfejlesztésére és működtetésére a Klebelsberg Központtól az elmúlt két évben 640 millió forintot kapott, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól pedig további 163 millió forintot.
pl.jpg
Az már csak hab a tortán, hogy elég sok panasz érkezik az e-naplós rendszerre, amely egyelőre inkább többletteher a pedagógusok számára, akiknek nemcsak digitális, hanem papíralapon is vezetni kell a naplót egy tanéven át.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr4013294363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása