Minden napra csípős sztori

Mű vagy igazi fenyő?

2017. december 07. - szegedijudit

Nemsokára ismét itt a Karácsony, és minden, ami az ünneppel együtt jár. Aki nem az utolsó pillanatra hagyta, lassan megvette, vagy saját kezűleg elkészítette az ajándékokat, kitalálta mi lesz az ünnepi menü, és végül jön a fa vásárlás. A környezetvédelmet egyre több ember érzi sajátjának, és évek óta vita, hogy igazi vagy mű fenyőt vásároljunk. A kanadai Ellipsos független környezeti ügynökség 2010-ben jelentetett meg egy 109 oldalas tanulmányt a kérdésben, ami a részletesen tanulmányozza ezt a kérdést.

A műfenyő első hallásra jó ötletnek tűnhet, hiszen, ha egyszer megveszi az ember, sok évik használhatja, így nem kell minden évben igazi fára költeni. A kutatás szerint 3,6-4 évnyi használat kell ahhoz, hogy a műfenyő környezetvédelmi befektetése megtérüljön. Ez az idő a gyártás és szállítás során keletkezett ökológiai lábnyom összesége, viszont a használat és a megsemmisítés szinte elenyésző, a tanulmány a teljes környezeti terhelés 0 és 11 százaléka közé teszi ezt a szakaszt. Azt is egy fontos ellenérv, hogy ezek a fenyők műanyagból készülnek, ami szinte soha nem fog lebomlani, és az újra hasznosítása is nehézkes.

temp-product-xl.jpg

És mi a helyzet az igazi fenyővel? Itt a környezeti hatás nagyban függ attól, hogy mi lesz a fa sorsa Karácsony után. A legkárosabb környezeti szempontból, ha elégetjük a fát, mivel így szén-dioxid kerül a levegőbe. Ezeket a fákat direkt erre a célra növesztik éveken át, és életük során a szén-dioxidot folyamatosan alakítják át oxigénné, ami kb. kiegyenlíti az elégetéssel járó mennyiséget. A másik szempont itt is a szállítás, amit legkönnyebben úgy tudunk kivédeni, ha helyi termelőktől vásároljuk a fát. Összeségében tehát elmondható, hogy amellett, hogy a műfenyőnek nincs olyan varázsa, környezeti szempontból sem jobb választás az igazinál.

A bejegyzés trackback címe:

http://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr6513453283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.