Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Hogy fogod elmagyarázni az unokádnak, hogy az orángután már nem létezik?

2018. január 19. - szegedijudit

 Talán úgy, hogy minden a pálmaolajjal kezdődött. Ez a növényi olaj rengeteg termékben megtalálható, kezdve a csokitól a fogkrémig. A környezetvédők már évek óta küzdenek azért, hogy a pálmaolaj termelését csökkentsék, amiben most áttörést értek el, mivel az Európai Parlament szeretné, hogy 2020-től ne készülhessen biodízel üzemanyag belőle.

Azon túl, hogy a pálmaolaj előállítása rendkívül káros, egy 2016-ban készült tanulmány szerint a biodízel üzemanyag felhasználása háromszor károsabb a környezetre, mint a hagyományos dízelé, amit már az EU se hagyhatott szó nélkül.

Az olajpálma rövid idő alatt nagy karriert futott be, ez köszönhető annak, hogy arányaiban tízszer több olajat képes produkálni, mint a repce vagy a napraforgó. Az ebből kinyert olaj 85 százalékát Indonéziában és Malajziában gyártják, ami hozzájárult a két ország gazdasági fellendüléséhez. A kereslet nagy ütemben növekszik, 2050-re becslések szerint megduplázódik a mostanihoz képest.

A gond a kínálattal van. A z olajpálmának az ideális terep az, ahol meleg van és sok eső. Az esőerdők évszázadok alatt kialakult természetes ökoszisztémáját áldozzák fel az ültetvények miatt, ami kegyetlen mészárlással jár. Ráadásul az ültetvényeken dolgozó emberek sok esetben kiszolgáltatottak, a gyerek- és rabszolgamunka itt létező fogalom.

A pálmaolaj előállítás elleni harcban azonban nem mindenki érdekelt. Az előállító országok vezetői kampányt kezdtek a pálmaolaj érdekében, mellyel nyomást akarnak gyakorolni az európai döntéshozókra. A pálmaolaj globális piaca 2015-ben 65 milliárd dollár volt, becslések szerint 3 év múlva 90 milliárd dollár is lehet.

Kíváncsiak vagyunk, hogy az EU mennyire veszi komolyan az ügyet, és hogy mennyire tudja átverni akaratát a multinacionális cégek lobbistáinak pénzzel tömött táskáinak ellenére.

 or.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr8213588231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása