Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Meghatározott témákról konzultált szegedi diákokkal B. Nagy

2018. január 23. - Kristóf Tarnay

- Köszöntöm Szeged fiatalságát! - üdvözölte a szegedi Új Nemzedék Kontaktpontban összegyűlt nagyjából harminc-negyvenfős társaságot az esemény házigazdája. A részt vevők többsége két szegedi középiskolából érkezett, de voltak páran egyetemisták, és pár civil szervezettől is érkeztek - az első sorban hárman piros "CIVIL" feliratú szivet viseltek pólójukon.

A rendezvényen B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő, Kakas Béla a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, és Mohay Gergely, az Emmi a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke volt jelen "a kormányzat részéről". A jelenlévőket meghatározott témákban fejthették ki véleményüket, illetve kérdésekre előre kiosztott telefonok segítségével lehetett válaszolni - a három lehetőség aránya az idő letelte után diagramként jelent meg a kivetítőn.

A témák a következők voltak: 

  • nyelvvizsga
  • a helyi közösségek megtartó ereje
  • önkéntesség és kötelező ötven óra
  • digitális tudatosság

Ezek közül a nyelvvizsga egy, a kormánynak pozitív téma, hiszen most tették ingyenessé, ezt a diákok többsége örömmel fogadta, amikor ez a döntés megszületett.

bc5k7818.jpgFotó: SzegedMa

Feleselés és vitakultúra

B. Nagy azzal köszöntötte a jelenlévő fiatalokat, hogy elmondta, mennyiben más a mai generációk gondolkodásmódja az előzőektől, elmondta, nem érti, néha a gyerekei "milyen hülyeségeket beszélnek", és a gyerekei is így vannak ezzel felé. Majd hozzátette, gyerekkorában ő is csak legyintett néha arra, amit a szülei mondtak, pedig akkor "még nem volt divat a feleselés és a visszabeszélés" - alapozta meg a párbeszéd hangulatát a képviselő.

Később azt is kifejtette, hogy szerinte ha most minden fiataltól elvennék az okostelefont, akkor nagyon nehezen tudnák a közösségi életüket megszervezni, amit később többen vitattak a jelenlevők közül, az egyik srácot meg is dícsérte a műsorvezető, hogy milyen jó a vitakultúrája. B. Nagy még azt is hozzátette a fiataloknak: ha ez a generáció nem lesz progresszív, akkor nem termeli meg majd az ő nyugdíjukat - mondta nevetve.

Kakas Béla azzal vezette fel a "strukturált párbeszédet", hogy szerinte a mai fiatalok mindent elhisznek, kivéve, amit a szüleik mondanak nekik. Így bár a házigazda azon kérdésére nevetett, hogy hívhatja-e Béla bácsinak, kérte, hogy ne mint idősebb emberre tekintsenek a véleményére, hanem mint érintettre a döntéshozásban, aki - mint mondta - fontosnak tartja a párbeszédet, hogy megismerje a diákok véleményét.

Immun és harang

Mohay Gergely elmondta, az Emmi-n belül még két olyan államtitkárság van, amely a fiataloknak fontos ügyeket tárgyalja, a sport- és az oktatásügyi, de ő most nem ezeket, hanem a családügyit képviseli. Szerinte az Emmi naponta azért dolgozik, hogy a diákoknak megfelelő jogszabályok szülessenek.

Majd hozzátette, az ember általában nem találkozik azzal, "akiért a harang szól", ezért tartanak ilyen rendezvényt. Ezt követően mindenkit arra buzdított, mutatkozzon be, és mondja el, érte-e már őket internetes zaklatás.. A jelenlevők azt mondták, hogy őket nem, később B. Nagy is vicceskedve ehhez csatlakozott, bár megjegyezte, inkább csak a pénzügyi felületeket használja, a közösségi oldalakat ritkán. Itt kezdődött el a szavazás, és a konkrét kérdések megvitatása, olyan kérdésekkel, mint a közösségi médiás immunerősítés, ám innentől kezdve az esemény megszűnt sajtónyilvánosnak lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr7213598463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása