Életünk során közel 40 dkg csomagolóanyagból származó vegyület kerül a szervezetünkbe
A csomagolóanyagokkal kapcsolatban az elmúlt tíz évben több, mint kétezer riasztást regisztráltak az Európai Unióban, ami azért rossz hír, mert az élelmiszerekbe oldódott káros vegyületek a szervezetünkbe is bekerülnek - többek között ez derült ki a SIRHA Budapest kiállításon rendezett konferencián, amelyről a Laboratorium.hu tudósított...
Megesszük a csomagolást?
Az Európai Unióban gyűjtött adatokon alapuló becslések szerint életünk során 30-40 dkg élelmiszer-csomagolóanyagokból származó, nem élelmiszer-eredetű vegyületet fogyasztunk el. Ezek jelentős része kioldódás útján jut az élelmiszerekbe, de nem csak a folyékony állagúakba, hiszen még a szilárd felületen érintkező anyagok is oldódhatnak egymásban.
"A csomagolóanyagokkal kapcsolatban sok kérdés merül fel, és rengeteg hasznos tudás is felhalmozódott, ezért döntött úgy független laboratóriumunk, hogy a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetséggel (CSAOSZ) közösen konferenciát szervez témában. Minderre az élelmiszeripar legnagyobb hazai seregszemléje, azaz a SIRHA kiállítás igazán méltó keretet biztosított - mondta el Dr. Melegh Mónika, a WESSLNIG Hungary Kft. Élelmiszer-biztonsági üzletágának vezetője. Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal kapcsolatos jogszabályok sokrétűsége és bonyolultsága kihívások elé állíthatja a vállalkozókat – hangsúlyozta Dr. Szilvássy Blanka (NÉBIH)az FCM-ek (az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok - Food Contact Material) komplex világa - a jogszabályoktól az új kihívásokig című előadásában.
forrás: greenfo.hu
fotó: nlcafe.hu