Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

“Ha soha nem hiszünk egyik pártnak sem, az ország nem fog előre mozdulni”

2018. március 11. - Kristóf Tarnay

Néhány angliai magyar diák, és hazai ismerőseik internetes portált és mozgalmat indítottak Szavazz.info.hu néven, melynek során összefoglalják a pártok programjait és a választási tudnivalókat röviden, hogy így buzdítsanak minél többeket a részvételre. A március 15-i diáktüntetésen is felszólalnak, de az idősebb generációkat is megnyernék, mert szerintük ha senkiben nem bízunk, nem halad előre az ország. Nem ellenzéki mozgalom, a Fidesz programját is amint megkapják, feldolgozzák. Interjú Tiszai Anettel, a mozgalom egyik szegedi tagjával.

Sokan azt mondják, mindegy, mi lesz április 8-án, minden politikus korrupt, már mindenki lopott ebben az országban, ezért nincs is értelme elmenni szavazni.

Mi a Szavazz.info.hu-nál ezzel nem értünk egyet. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek többsége annyira kiábrándult és elzárkózik a politikától, hogy egyáltalán nem akarnak foglalkozni vele, ezért nem is járnak utána, hogy van-e olyan mozgalom, párt, esetleg új politikus, aki valóban hitelt érdemelhet.. Mi ezzel foglalkozunk, azt szeretnénk, hogy az emberek vegyék észre, hogy igenis van miből választani és van aki megérdemli a bizalmukat. Csak az a probléma, hogy a pártprogramok általában 60-80, vagy akár több száz oldalasak, amiket a választók döntő többsége biztosan nem fog elolvasni, így mi ezeket.. tömören, közérthetően, ugyanakkor hiteles összegeztük, hogy az emberek könnyű, összehasonlítható formában tudják elolvasni és tudjanak tájékozódni

A Fidesz nem szerepel a program-összefoglalók között. Ez egy ellenzéki oldal?

Nem, független oldal vagyunk, a Fidesz kizárólag azért nem szerepel, mert nem redlekezik  hivatalos 2018-as választási programall,mint ahogyan azt oldalunkon fel is tűntettük. Természetesen, ha időközben megjelentetik programjukat, akkor ugyanúgy fel fogjuk dolgozni, mint az eddigi pártokat. Egyelőre azokkal a pártokkal tudunk foglalkozni, akiknek konkrét 2018-as pártprogramja van,  nem pedig ilyen újrahasznosított “tesco gazdaságos” 2014-es.

szavazz.png

Fel fogsz szólalni a március 15-i diáktüntetésen a fiatalokat arra buzdítva, hogy éljenek a jogukkal, és menjenek el választani. Terveztek még más akciókat is ezen túl?

Mindenképpen! Az online terjesztés és a sajtómegjelenéseken túl, biztosan fogunk szórólapozni és kitűzőket osztogatni, illetve szeretnénk kis füzetecskéket készíteni a programokból, hogy az idősebb, internetet kevésbé használó generációkhoz is elérjünk. Ehhez egyelőre még nincs elég emberünk, és miután például pártoktól sem fogadunk el anyagi támogatást, hogy megőrizzük a függetlenségünket, így anyagi forrásaink híján nyomdai háttérre, illetve bármi nemű segítségre szükségünk lenne, hogy minél több embert országszerte, közösen buzdíthassunk a tudatos, tájékozott szavazásra. Többek között, ezért is találtuk ki, hogy a központi terjesztés mellett, segítőinket és aktivistáinkat az önálló szervezkedése és terjesztésre is buzdítanánk, melyet természetesen központilag segítenénk, irányelveinket mindig észben tartva.

Mit szólnak ehhez a pártok?

Általában pozitívan fogadják. Ilyenkor elküldjük nekik a tervet, amibe szeretnek belejavítani, persze nem mindig úgy, ahogy mi szeretnénk, így a változtatásokat irányelveink függvényében volt, hogy elfogadtuk, de megesett, hogy azokat el kellett utasítanunk.

Ez mit jelent?

Volt olyan, hogy a programtervben szereplő összegeket, amelyet mondjuk az egészségügyre fordítanának, azt átírták kétszer annyira.

De akkor a programban nem annyi szerepelt?

A programban nem annyi szerepelt. Így azt mi visszaírtuk.

Ezek szerint nem ismerik a saját programjukat?

Szerintem próbáltak élni annak a lehetőségével, hogy ha mondhatnak egy nagyot a mi felületünkön.

Melyik párt volt ez?

Ezt nem szeretném elmondani. Egy másik esetben pedig reklámszöveg-szerű buzdításokat,  és a jelenleg kormányon lévő hatalom mocskolását szerették volna jobban hangsúlyozni, de ez se kerülhet bele a mi pártösszefoglalónkba, mert mi objektívek szeretnénk maradni.

img_1531.JPGA szerző felvételei

Én olvastam az ellenzéki pártok programjait, elég sok kormánykritikai elem van benne, ami végülis egy ellenzéki pártnak feladata is valahol. Ezek akkor ki lettek szűrve?

Ezeket mi kiszűrtük, mert a lényeg maga a program, azon belül is az tényszerű adatok. Azon belül leginkább amik nem csak ígéretek, hanem vannak hozzá konkrétumok társítva, vagy magyarázat, hogy ők ezt hogyan tervezik megvalósítani.

Mennyiben különböznek egymástól az ellenzék programjai?

Nagyon sok bennük a közös vonás, azt tapasztalom. Úgyhogy ilyen módon akár össze is foghatnának.

Ez szerintem arra mutat rá, hogy nagyon hasonlóak a problémák, amiket mindenki szeretne orvosolni, és hasonló módon lehetne ez ügyben tenni.

Az Y-generáció jelentős része általában a Facebookot is továbbgörgeti, ha politikával kapcsolatos híreket lát, nagyon sokan nem élnek az első, de sokszor akár második szavazati jogukkal sem. Ti viszont választási részvételre buzdító mozgalmat építetek. Hogyan jött az ötlet?

Az ötlet angliai magyar diákoktól indult, abból kifolyólag, hogy ők látták, Angliában hogyan zajlik a választói tájékoztatás.  Angliában ennek sokkal nagyobb hagyománya van, hogy legyen egy olyan független portál, amely mindenkinek a programjáról beszél, és objektíven igyekszik a pártokról információkat adni az embereknek. Ez ott nagyon megtetszett az angliai magyar ismerőseimnek, így jött az ötlet, hogy miért ne lehetne egy ilyet Magyarországon is kiépíteni.. Nagyon jó volna, ha ez nálunk is elterjedne, mert például az előző választások részvételi aránya elég siralmas lett.

Mit vártok ettől az oldaltól és az egész mozgalomtól?

Kicsit magasabb részvételi arányt várunk, főleg az első- és második szavazók esetében, vagy azoknál, akik hosszabb ideje figyelik a politikát, és épp ezért csalódtak benne. Annak ellenére, hogy ha valaki csalódik a politikában, mindig reménykedni kell, hogy lehet változtatni.

Ha beleposhadunk egy helyzetbe, annak semmi értelme.

img_1533.JPG

Ez nem kicsit olyan, mint amikor az ember végzős középiskolásként elmegy az Educatio-ra, és minden egyetem elmondja magáról, hogy milyen jó, aztán a gyakorlatban ez nem mindig működik? A programok alapján mindegyik pártra szavazni kéne, mert fantasztikusan jó programja van, de amit te is említettél: egy csomóan már nem hisznek egyiküknek sem.

Szerintem nem csak az fontos, hogy reménykedjünk és tegyünk is a lehető legpozitívabb változásokért, hanem hogy, választópolgárokként várjuk el többet a pártoktól és az ország vezetésétől.

Egyesek legalább ígérnek valamit, míg vannak, akik ígérni sem ígérnek már semmit.

Ha soha nem hiszünk egyik pártnak sem, az ország nem fog előremozdulni.

A részvételi arány érzékelhető növekedése befolyásolhatja a végeredményt?

Abszolút.

Milyen irányba?

Ezt nehéz megmondani. Főleg mert a legtöbb előre készített statisztika arról, hogy ki milyen irányba húz, általában elfogult, és nincs túl sok objektív mérés arról, hogy milyenek a pártszimpátiák.

Azért vannak objektív mérések, közvéleménykutatások.Vannak, de egy része viszont csalóka, mondjuk a Fideszt sokszor halljuk, hogy felülmérik, de olyan is van már, amelyik a Jobbikot méri túl.

Mindenkinek megvan a saját haveri kutatóintézete.

Igen, már a Kétfarkú Kutya Párt is szeretné létrehozni a sajátját.

A Kutyostat! Az egyetlen hiteles magyar közvéleménykutató cég, aki megmérte, hogy már most 110 százalék a kutyapártra fog szavazni, és már előre megnyerték a választást. Nektek haveri közvéleménykutatóitok nincsenek, viszont civil szervezetekkel együttműködtök-e?

Még nem, de szeretnénk. Egyelőre sok szervezettel felvettük a kapcsolatot és bízunk benne, hogy minél többen fogják támogatni társadalmi célú kezdeményezésünket.

Szegeden tanulsz tanár szakon. Hogy kerültél te bele ebbe az egész mozgalomba? Politikus szeretnél lenni?

Nem, az távol áll tőlem. Úgy vagyok vele, hogy általában figyelem a médiát, tekintve hogy média az egyik szakom is. Azonban azt tapasztaltam, hogy csak ez nem lesz elég, hanem most már kicsikét bele kéne nyúlni, és tenni valamit, mert jelenleg nincs egy objektív nézőpont se, hanem csak a két szélsőség. Akik pedig egyik oldalhoz se szeretnének egyelőre tartozni, ott vannak, ahol a part szakad. Nem tudják, kire kellene hallgatniuk, az ellenzéki vagy a kormánypárti médiumokra? Ezért szeretnénk mi segíteni a döntésben.

Szavazz.info.hu

A ma indult portál egy felületen gyűjti egybe a pártprogramok rövid összefoglalói, és a választási tudnivalókat. A hozzá tartozó mozgalom az oldal terjesztésével és szemléletformálással minél többeket szeretne választási részvételre buzdítani. Önkéntesekből állnak, lehet hozzájuk csatlakozni a segitek@szavazz.info.hu címen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr5413729428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.12. 11:16:20

Kétségbe lehet nagyon esve Soros, hogy egymás után alapít kamu diákszervezeteket...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.12. 11:32:00

Függetlenek... :DDD

Röhejes vagytok nem függetlenek.

Szarkavaró Gyurcsnyista gyűlöletkeltő banda.. Diákparlament... Szánalom.

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.12. 11:47:02

Tudod van az a mondás, hogy hinni a templomban kell...

Lehet, hogy te/ti szeretnétek hinni a pártokban, de a demokrácia nem így működik...

Adott a helyzet:
4évre választasz egy pártot. 4 évig csinálnak azt amit akarnak(majdnem). Ez után az ég egy adta világon semmi garancia nincs arra, hogy megint hatalomra kerülnek. (Hiába lenne hibátlan a vezetésük, az emberek túlnyomó többsége hülye, könnyen megvezethető.)

Te mit tennél?
4évig tömnéd a haver/saját zsebét, vagy beleölnél mindent, hosszútávú tervekbe, amikből te semmi hasznot nem fogsz látni, csak majd az utánad hatalomra kerülő?
Akinek van annyi esze, hogy a fentit belássa, az az előbbit választja.

Ne legyenek illúziód. Kivétel nélkül az összes párt arra hajt, hogy a saját zsebét tömje. Van aki ezt próbálja tagadni, van aki kevésbé. Van aki 4év alatt annyit akar lopni amennyit tud, más megpróbál kevesebbet lopni de több mandátum alatt.
Az egész a pénzről szól. A pártok arra licitálnak, hogy ki tudja jobban meglopni az országot.

Kész vicc amúgy nézegetni ezeket a "programokat". Megígérnek fűt fát, de csak egy dolog marad ki:
Mibű?
Honnan szereznek rá pénzt? Hitelek? IMF? Adónövelés?
Úgy repkednek az ígéretekben a milliárdok. GDP 3%-a ide, 4%-a oda, 50% fizetés emelés ennek, 50% annak, és fizetni ki fog?
Jah persze hitelből könnyű 4évig jól kormányozni, aztán ha megszedték magukat majd a kövi kormány fizeti a hiteleket...

Annyira nincsenek tisztába ezeknek a programoknak az írói a VALÓSÁGGAL, hogy az már szánalom.
Az iskolák tele vannak ALKALMATLAN tanulókkal, akik nem hogy tanulni nem akarnak, de még a többi diákot is hátráltatják.
És ilyen embereket akarnak kötelezően tovább iskolába tartani egyes pártok...

Akinek van egy kis esze látja, hogy az ígérgetés megy, csak realitás nincs mögötte...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.12. 11:51:54

Egyébként a "Fizessenek a Gzadagok" az azt fogja jelenteni, amit 2009-ben jelentett ?

Hogy 140 ezer bruttó felett 40% lesz az SZJA ?

Mert akkor a jelenlegi program nélküli 15%-os egykulcsos az sztem nyerőbb mindenkinek.

Glázser Bozsó 2018.03.13. 09:14:48

Gyökerek vagytok, rettegő birkák ... ezek a fiatalok másképp látják a világot mint ti, és beskatulyázzátok őket ... ez a ti bizonyítványotok ... végül is mi várható egy fityesznyik bér trolltól ...

Berelhetoreklamfelulet 2018.03.13. 09:18:28

@Glázser Bozsó:
A "fiatalok" azért látják másképp a világot, mert nincs élettapasztalatuk.
Majd 10-20 év múlva benő a fejük lágya, és rájönnek mennyit tévedtek. A szerencsésebbek addig nem basszák el az életüket, a többiek meg egy életre megfogják szenvedni...

Glázser Bozsó 2018.03.13. 10:31:01

Ha minden így marad, akkor inkább ne jöjjenek haza és ne legyen "itt" élettapasztalatuk ... kívánom hogy "felvilágosultságod és jóstehetséged" elnyerje méltó jutalmát ... :)
süti beállítások módosítása