Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Döbbenet! Műanyagszemcsékkel szennyezettek a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizei

Akkor most mit tegyünk? Igyunk csapvizet?

2018. március 21. - szegedijudit

 Apró műanyagszemcséket mutattak ki a kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeiben egy kilenc országra kiterjedő nagyszabású tanulmány keretében, amely szerint a szennyeződés a palackozási eljárás közben kerül a termékekbe. A fredoniai New York Állami Egyetem kutatói 250 palackozott vizet vizsgáltak meg Brazíliában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Kenyában, Libanonban, Mexikóban, Thaiföldön és az Egyesült Államokban. A kutatók a mikroműanyagok kimutatására kifejlesztett speciális technológia segítségével tesztelték le a mintákat. "Úgy gondolom, hogy az azonosított műanyagrészecskék többsége magából a palackból, a kupakból, a palackozási eljárás folyamán kerül a vízbe" – mondta a vizsgálatot vezető Sherri Mason, az egyetem kutatója.

Mindez egyebek között az Aqua, az Aquafina, a Dasani, az Evian, a Nestlé Pure Life és a San Pellegrino márkák palackozott vizeire igaz, az ezekből vett minták 93 százalékában mutattak ki műanyagszennyeződést, például polipropilént, nejlont és polietilén-tereftalátot (PET) szakemberek. A tanulmány szerint palackonként nulla és több mint tízezer között mozgott a műanyagként azonosított szennyezőrészecskék száma. A 0,1 milliméternél nagyobb átmérőjű mikroműanyag-szemcsékből áltagosan 10,4-et, míg az ennél is kisebb szemcsékből áltagosan nagyjából 325-öt mutattak ki a kutatók literenként.

Egy korábbi tanulmány eredményeit felidézve Mason elmondta, hogy a csapvízben is kimutattak műanyagrészecskéket, ám jóval kisebb mennyiségben. "A csapvíz gyakorlatilag biztonságosabb, mint a palackozott víz" – jegyezte meg a kutató.

A szakértők szerint egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen kockázatokat jelent az emberi szervezetre az ilyen mértékű szennyezettség. A friss eredmények nyomán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ivóvízben lévő műanyagszemcsék jelentette lehetséges kockázatokról.

 forrás: MTI

asvanyviz1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr1413761594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása