Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

„Az EU-nak ma semmilyen szabályozása nincs a kisebbségek védelmére”

2018. március 22. - Kristóf Tarnay

Még hetvenezeraláírás szükséges ahhoz az európai polgári kezdeményezéshez, amely azt szeretné elérni, hogy az Európai Parlament napirendre vegye a kisebbségek jogainak kérdését. A határon túli magyarok miatt a régióban sokan találva érzik magukat, de nem minden országban gyúlnek olyan jól a szignók, mint nálunk. Bár a kvótát már teljesítettük, még érdemes aláírni, hisz az összes mennyiség is számít. Szabó Adrienne, a szegedi flashmobot szervező Eötvös Lóránd Szakkolégium egyik diákja beszélt nekünk a kezdeményezésről.

Körbeölelték a TIK egyetemi könyvtárat szegedi diákok a Minority Safepack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés mellett rendezett villámcsődületen (Fotó: Szabó Adrienne)

Flashmobot szerveztetek Szegeden a Minorits Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására. Mennyire volt erre szükség, hogy áll az aláírásgyűjtés?

Eddig úgy tudjuk, 930 ezer aláírás gyűlt össze. Ez egy EU-s polgári kezdeményezés, aminek a szabály az, hogy egymillió aláírásra van szükség hét országból, úgy, hogy minden országból meg van adva, hány aláíró kell a lakosság arányában.

Van még értelme Magyarországról aláírni?

Igen, mert az összes mennyiség is számít! Már összegyűlt a szükséges hét országban az országonként szükséges minimális aláírásszám, de az összes mennyiség még nincs meg.

Mi megvagyunk már?

Igen, mi megvagyunk, ahogy még Romániában, Szlovákiában, Lettországban, Spanyolországban, Dániában és Horvátországban is összegyűlt a helyben szükséges szám, de nem csak az országok kvótája, hanem az aláírások összege is számít. Tehát most 70 ezer aláírás hiányzik, de például van olyan ország, ahonnan összesen kell kétezer, ebből megvan mondjuk ezer, tehát már csak ezer kell.

A régióban a legtöbben a határon túli magyarok kérdése miatt érzik ezt fontosnak, de ez nagyon sokakat érint a törökországi kurdoktól a spanyolországi katalánokig. Tényleg egy aláírásgyűjtés kell ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon ezzel a kérdéssel?

Most úgy tűnik, tényleg ez kell hozzá. Ez az egész azért indult el, mert az EU-nak nincsen egy konkrét szabályozása arra, hogy a tagországok milyen törvényeket hozhatnak, illetve hogyan bánhatnak a kisebbségekkel. A legdrasztikusabban kimondva:

nem lenne uniós törvénybe ütköző, ha egy ország a második világháborús zsidótörvényhez hasonló jogszabályt fogadna el.

Erre az EU nem mondhatna semmit, mert konkrétan nincs erre szabályzás, és konkrétan nem vetődik fel témaként az Európai Parlamentben a kisebbségek helyzete.

img_1564.JPGA szerző felvételei

Több ismerősöm, akinek átküldtem a kezdeményezést, visszakérdezett, hogy a dokumentumokban miért csak az Európában őshonos kisebbségek szerepelnek? Nem csúszhat ez félre egy romaellenes konnotációval?

Mi ezt a szakkollégiumi mozgalommal úgy hirdettük, hogy nyelvi kisebbségekről van szó. A roma közösségeknek ugyan van egy saját nyelvük, de inkább egy diaszpóra.

Milyen konkrét következményeket vártok, ha meglesz az egymillió aláírás?

Úgy gondoljuk, már azzal is elérjük a célunkat, ha már beszélnek róla az EP-ben, ahol minden országból ülnek képviselők, és így már felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre ott megoldást tudnak keresni.

Tehát már ha napirendre kerül, az már önmagában sikerként értelmezhető szerintem.

Miért írták alá még kevesen? Nem volt elég jó a mozgósítás? Van valamilyen ellenérzése az embereknek ezzel kapcsolatban?

Van, sokan közlik, hogy támogatja a kisebbségeket, de nem mindet.

Nem mindet?

Igen, szokták ezt mondani, hogy nem mindenkit. Ez nyilván arra utal, hogy ők a külhoni magyarokat támogatják, de például a magyarországi kisebbségeket nem. Sajnos van ilyen is.

img_1559.JPG

Az aláírásgyűjtés mögött felsorakozott majdnem az összes magyarországi párt, köztük a kormánypárt, és az ellenzék nagy része. Én ilyet évek óta nem láttam.

Igen. A kormánypárt valószínűleg azért ért vele egyet, mert ők EU-val szembeni támadásnak veszik, és most tudjuk, milyen a viszonyuk. A többi párt pedig egyszerűen úgy érezte, hogy nézetektől függetlenül fontos a külhoni magyarokkal foglalkozni.

Mi lesz, ha nem gyűlik össze az egymillió?

Ebben az esetben nem jelent kötelezettséget az EP felé. Viszont így is generáltunk egy sajtóvisszhangot, bekerült a köztudatba, hogy van ilyen, ez már önmagában előrelépés.

Ti a szakkollégiumotokkal hogyan kerültetek bele a szervezésbe? Vannak nálatok határon túli diákok is?

A szakkollégiumi mozgalomnak tagja valamennyi szakkollégium, akik megkapták ezt a minősítést. Ők beálltak a mozgalom mögé, és azt kérte, hogy egyéni akciókkal minden kollégium segítse a gyűjtést. Rendeztek konferenciát, rengetegen standoltak, mi itt flashmobot tartottunk Szegeden a TIK körül.

Mennyire álltak meg, kérdezték, hogy mi ez?

Nagyon sokan megálltunk, csodálkoztunk is rajta!

Sokan azt mondták, hogy erre van tíz percük, és be is álltak a flashmobba.

A helyi média is foglalkozott az üggyel. Mindenki megkérdezte, hogy mi ez, miért csináljuk, és a közösségi médiás eseményünknél is több, mint kétszázan jelezték részvételüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr4513765560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.23. 08:14:49

"A kormánypárt valószínűleg azért ért vele egyet, mert ők EU-val szembeni támadásnak veszik, és most tudjuk, milyen a viszonyuk. A többi párt pedig egyszerűen úgy érezte, hogy nézetektől függetlenül fontos a külhoni magyarokkal foglalkozni."

Te elmebeteg fasz.

Nem éltél még 2004-ben mikor Gyurcsány és az MSZP megtagadta a határontúli magyarokat ? 23 millió román ? Trianon ünneplése ?
Ma is folytonosan őket pocskondiázzák ?

Azt értem, hogy egy Soros bérenc magát Diák Parlamentnek tituláló gittegylet mosdatja az elkúrót, és a ballib hazaárulókat.
Az is szép hogy végre egy tényleg fontos ügyben kiálltok valami mellett.
De kár hitelteleníteni ezt ilyen nyilvánvaló marhaságokkal !

igazi hős 2018.03.23. 08:24:58

"ők a külhoni magyarokat támogatják, de például a magyarországi kisebbségeket nem" Ha ez a többségre igaz, akkor szánalmas egy ország vagyunk. És ha nem igaz, akkor csak azért nem, mert sokan még a magyarokat sem támogatnák, sem külföldön, sem itthon.

$pi$ 2018.03.23. 08:25:06

@Rettegek mert ballib vagyok: Amit a fidesznél bűnként, butaságként rovunk fel az az ellenzéknél nagyszerűséget és bölcsességet jelez. :) Szokásos.

igazi hős 2018.03.23. 08:33:25

@Rettegek mert ballib vagyok: Azért a tények ismeretében szögezzük le: Gyurcsánéknál csak Orbánék ártottak többet a külhoni magyar kisebbségnek. A honosítás egyrészt átverés, másrészt szándékos konfrontáció a szomszédokkal, harmadrészt remek lehetőség ukrán maffiózók és orosz ügynökök EU-s útlevélhez juttatásához és legfőképp pár százezer olyan szavazó behozása, akiknek semmiképpen sem kéne a parlamaenti választásokon szavazni. Ebből mind a 4 hiba vagy gazemberség attól függően, hogy ostobának vagy gazembernek tartom az akkori törvényhozókat. Bár ahogy nézem mondjuk Rezsiszilárdot, megy a kettő egyszerre is.

amjamayna 2018.03.23. 08:36:15

@Rettegek mert ballib vagyok: Pontosan ezt akartam írni, hogy rohadjon meg az" Eu-val szembeni támadás"-os faszságával együtt

John Doe3 2018.03.23. 08:40:56

@igazi hős: azért az eredeti szövegből lehagytad, hogy: "ez nyilván arra utal" -- vagy nem. Ez csak egy előzetes vélemény, amire nem érdemes konspirációs teóriát építeni.

John Doe3 2018.03.23. 08:43:21

@igazi hős: 08:33-as hsz-eddel teljesen egyetértek, megfejelve azzal, hogy nem elhanyagolható mértékű "tőkeexport" is van mögötte. Emlékszik még valami a székelyföldi hokicsapatra, meg a vajdasági gazdaságélénkítő programra?

midnightcoder2 2018.03.23. 08:52:36

"Ha egy ország a zsidótörvényhez hasonló jogszabályt fogadna el
Nem lenne uniós törvénybe ütköző."

A szlovákoknál ma is érvényben vannak a Benesi-féle dekrétumok. Még anno Fletóék idején erősítették meg őket, amikor már rég benn voltak az EU-ban.

Ezzel együtt ezzel a kisebbségvédelemmel én azért óvatos lennék.
A pedofil sorozatgyilkosok is egy kisebbség az EU-n belül.

conchita wurst 2018.03.23. 08:54:27

Az EU le se szarja a kisebbseget, ha nem arabok, zsidok vagy negerek.

Azaz nem 1 millio alairas kell a WC papirra, hanem 1 millio hataron tuli szavazat Orban Viktorra...mar ha nem szeretnenk ujra egy ballib elnokot pingvinezni latni mert nem engedtek be szlovakiaba, egy 1000 eves magyar varosba.

Carradine a gardróbszekrényben 2018.03.23. 09:16:33

@conchita wurst: Rohadjak meg papírzsákban, de azt a köztársasági elnököt, akit visszafordítottak a szlovák határon, én úgy elmékszem, hogy a fityisz jelölte. Akkor viszont hogy lehet ballib?

BiG74 Bodri 2018.03.23. 09:31:32

@Rettegek mert ballib vagyok:
Jah, idióta, mert a belföldi politikai csatározásba belevonni a külhoniakat az milyen dicső tett. Kiváncsi vagyok meddig lennének jó magyarok, ha a fityisz ellen fordulnának?
A fityesz jelenleg is sikeresen ketté osztotta a magyarságot, és csak az számít aki fityiszes, nem az aki magyar.
@conchita wurst:
Muszáj ennyire fullba nyomnod a kretént?

Európai téridő 2018.03.23. 09:54:53

Nem akarnak összeveszni Trianon és Versailles-Washington haszonélvezőivel, az "utódállamokkal". Annyira elbaltázták az elődök, hogy utódaik kerülik a kérdés megoldását, mint macska a forró kását. Akkor Európa kelet-középső és keleti elzárkózó térségét azért akarták visszavetni, hogy a fejükre növő konkurenciától megszabadulva nyugodtan ülhessenek továbbra is a babérjaikon. Az akkori agitprop ájtatos-magasztos, uralkodóvá tett eszmei része sodorja a mai napig működő kényszerpályára, tévútra őket. De felnőtt egy új, "elmaradottabb", radikális, ám állig felfegyverzett ellenséges nemzedék az általuk egykoron felosztott területeken. Nyugat-Mucsa pedig nem tud eltekinteni a nekik eladott fegyverekből származó extraprofitról, amelynek áldásaiból az "elmaradottabb", ám radikálisok által megkaparintott térségek menekültjei is részesülni szeretnének, ezért rongyolnak Nyugat-Mucsára. Azok pedig ebből az "áldásból" most már Kelet-Mucsát is részeltetnék. Minden olyan agitprop, amely ezt palástolni igyekszik, méreteseket hazudik.

pragmatika2 2018.03.23. 11:38:28

A lényeg a lényeg, támogatni kell minden eszközzel a kezdeményezést, hiszen a magyaroknak kedvezhet. Lesz.rom hogy ki indította el a dolgot, ez mögé oda kell állni.

Én a Romákat támogatnám egy önálló állam létrehozásában valahol pl. :)

A romák diaszpórát képeznek, ez igaz.
De a zsidóság is, a címben mégis a zsidó törvényre hivatkoznak, mint elrettentő példa.
Ok a zsidóság sokkal régebben itt volt már, (már a Római birodalom idején is voltak diaszpóráik)
Na, mindegy, tolni kell ezt, amennyire lehet.

Hozzászólok 2018.03.23. 11:54:34

"Ha egy ország a zsidótörvényekhez hasonló törvényeket fogadna el, az nem lenne uniós törvénybe ütköző."
Ez a címoldali felvetés.
Ha ez tényleg így van, akkor gyorsan fogadjunk el egy muszlim ellenes törvényt.
Én baromira nem,szeretném Magyarországon valaha is ezt látni:
m.youtube.com/watch?t=38s&v=RFqV_sp0z9Y

Muslim prayer at Oldham city council

lomposfarkas 2018.03.23. 12:38:20

"Szabó Adrienne, a szegedi flashmobot szervező Eötvös Lóránd Szakkolégium egyik diákja"

Adrienne, mivel a médiából kizárólag a zsidó vészkorszak ömlik, érthető hogy ha valami rettenetes dologgal akarsz példálózni, akkor ezt a témát bármikor előhúzhatod a cilinderből. De ajánlom figyelmedbe a magyarság és a németek szülőföldjükről kiűzésének, kifosztásának, rabszolgaként történő hasznosításának történetét, melynek jogi alapjait a hős Benes rakta le. És mely jogi háttér a mai napig érvényes, hogy az említett kiebrudaltaknak esélye se lehessen az elrablott vagyonuk visszaszerzésére. Szóval Adrilkám, a rettegett zsidótörvényekre manapság nincs túl sok esély (még ha előzékenyen ki is emelted a szövegben) de hasonló ebben a percben is érvényben van. Bár az csak magyarokat meg németeket érintett, tehát a franc se foglalkozik vele.

$pi$ 2018.03.23. 13:52:26

@igazi hős: "Orbánék ártottak többet a külhoni magyar kisebbségnek."

"A honosítás egyrészt átverés,"

Hát biztos átverés, európai polgárok lehetnek sokan, elmenekülhetnek ukrajnából, eu útlevelet kapnak romániában, magyar állampolgárok lehetnek. Nagy átverés tényleg.

"másrészt szándékos konfrontáció a szomszédokkal,"

Egy évszázada nem kell semmiféle provokáció ahhoz, hogy megverjék, megkülönböztessék, megalázzák a magyar kisebbségeket. Érdekes, hogy te még mindig azon aggódsz, nehogy az áldozatok provokálják az elnyomókat.

"harmadrészt remek lehetőség ukrán maffiózók és orosz ügynökök EU-s útlevélhez juttatásához"

Ez a magyar állam gondja, nem a külhoniakkal való kiszúrás. Nem is megoldhatatlan probléma, egyszerűen nem érv. Jajj, mi lesz ha maffiózók kihasználják? Nem hagyjuk magunkat zsarolni ezzel, a honfitársaink állampolgársága nem lehet alku tárgya.

" és legfőképp pár százezer olyan szavazó behozása, akiknek semmiképpen sem kéne a parlamaenti választásokon szavazni."

Szerinted.
süti beállítások módosítása