Minden napra csípős sztori

A Fidesz-többség megszavazta a civiltörvényt

2017. június 14. - Zolko128

17527264_b7bcfc471e66f62806841df1726984a5_wm.jpgFotó: Ajpek Orsi / Index

 

Megszavazta a Fidesz–KDNP a civiltörvényt a parlament keddi ülésén. A civil szervezetek megbélyegzésére alkalmas szabályozást, amely ellen az Európa Tanács is kifogást emelt, 130 igen, 44 nem és 24 tartózkodás mellett fogadta el a törvényhozás. A hivatalosan a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényt a Fidesztől Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes, Kósa Lajos frakcióvezető, Németh Szilárd rezsibiztos,  Vitányi István képviselő nyújtotta be.

A tüntetések és a nemzetközi kifogások, az ellenzéki tiltakozások lényegében eredménytelenek maradtak. 

A törvény elfogadása miatt a TASZ és a Helsinki Bizottság polgári engedetlenségbe kezd.

A szervezetek elutasítják a külföldről támogatott szervezet jelző használatát, de gazdálkodásról, finanszírozásról szóló adataikat – ahogy eddig is – nyilvánosságra hozzák.

A törvényhez négy-négy módosító javaslatot nyújtott be a Jobbik és az LMP. A kormánytöbbség ezek mindegyikét elutasította, csak a Fidesz által kezdeményezett módosításokat fogadták el.

A szavazás után Szabó Tímea az ülésterem közepén papírlapokat feltartva tiltakozott. Az ülést levezető elnök rendre utasította a PM társelnökét a szavazás megzavarása és előre nem egyeztetett szemléltetés miatt.

00444323.jpegFotó: népszava

 

A Velencei Bizottság aggályai nyomán csekély mértékben enyhített a kormány, de a törvény legfontosabb pontján – amely szerint "külföldről támogatott szervezet" minősítést kell használnia a civil szervezetnek, amennyiben az országon kívülről jutott legalább 7,2 millió forintos támogatáshoz – a Fidesz nem változtatott. Engedményt csak abban tett a kormánypárt, hogy a billog használatának kötelezettségét három évről egy évre csökkentette, tehát csak az azt követő évben kell használnia ezt megjelölést, amelyben a 7,2 millió forint feletti külföldi támogatást kapta.

A törvény kísértetiesen hasonlít az Oroszországban 2012-ben elfogadott szabályozásra, a legfontosabb eleme ennek is az, hogy a szervezeteknek magukra kell aggatniuk a „külföldi ügynök” jelzőt. Az orosz civil szervezetek tapasztalatairól itt olvashat bővebben.

A kormány kifejezetten a Soros Györgyre fókuszáló kampányának részeként fogalmazta meg és fogadtatta el a törvényt, amely ellen a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) európai igazgatója is felszólalt hétfőn.

Ez a törvény el akarja fojtani a demokratikus hangokat Magyarországon, éppen akkor, amikor azokra a legnagyobb szükség lenne. Azokat a magyar állampolgárokat támadja, akik a korrupció és az önkény ellen küzdenek, és kiállnak a szabad és független média, a nyilvános vitakultúra mellett.

Az OSF kritizálta azt is, hogy a törvény indokolatlanul kivételez a vallási, sport- és nemzetiségi szervezetekkel, a kormány által kiosztott uniós támogatásokat pedig nem számítja „külföldi támogatásnak” – magyarán, a kormánynak még csak nem is kell magyar adófizetői pénzt forgatnia a támogatott szervezeteibe, mint ahogy a CÖF esetében történt, EU-s forrásból is megtámogathatja azokat. De ez csak akkor működik, ha az EU-s forrást a kormány folyósítja, az egyéb uniós pályázati pénzek már nem számítanak ebbe.

A kormányoldal többször hivatkozott arra, hogy az Egyesült Államokban is van külföldi ügynökökről szóló törvény. Az 1938-ban elfogadott, azóta többször módosított törvény (FARA) eredetileg a náci és kommunista propaganda terjesztésének akart határt szabni, 1966-ban aztán átalakították, kivették a külföldi propagandára vonatkozó részt, azóta kifejezetten a külföldi kormányok, pártok által megbízott lobbistákra vonatkozik, nem a civil szervezetekről szól. 

A törvény elnevezése is félrevezető, hiszen a civil szervezetek átláthatóságát említi, miközben a civil szervezetek működése, finanszírozása eddig sem volt rejtve, a törvény nem kér olyan adatot, amelyről eddig ne lettek volna kötelesek beszámolni.

(Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr212591781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.