Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

A finn hatóságok szerint silányak a tervek, így nem adtak zöld utat az oroszok atomerőművének

2017. szeptember 21. - acontrario

rosatom_ydinvoimala.png

Magyarország már nem ennyire szigorú. Vajon Orbánék vásárra viszik a magyarok bőrét is a politikai célok eléréséért?

Nem sikerült beszerezni az engedélyeket arra az atomerőműre, amelyet Finnországban építtetnek a Roszatommal. A Fennovoima nevű vállalat ugyanolyan típusú, VVER-1200 reaktorral működő létesítményt helyezne üzembe, mint amit Paksra terveznek – tudta meg a 444.hu.

A Hanhikivi atomerőmű kialakításáról már 2010-ben döntöttek, a földmunkák tavaly el is kezdődtek, Miután a projektből több nagy cég is kiszállt, elsősorban azért, mert a közeli dán és svéd szélerőművek képesek olcsó áramot termelni, jött a Roszatom és az orosz állam, amely hitelt is adott a munkákra. Azonban a finn hatóságok szerint az oroszok tervei nem jók, hiányosak, és silány minőségűek.

Finnországban tehát alaposan besült a Roszatom, amely azt mondja, hogy a nehézkes finn bürokrácia miatt alakult ki a kellemetlen helyzet, a finn nukleáris biztonsági hatóság szerint az oroszoknak nincs elég kapacitásuk arra, hogy megfelelően kidolgozzák a terveket. Márpedig amíg ez nem történik meg, érdemben nem indulhat el a munka. Mindez a finn erőmű-építést nem gáncsolja el, de a Fennovoima úgy számol, hogy csak 2019-ben kaphatják meg az engedélyeket, ami legalább egy év csúszást jelent.

És hogy ez miért is lényeges magyar szempontból azon kívül, hogy Pakson is a Roszatom és az oroszok építenek? Azért, mert a Fidesz olyan törvényt fogadtatott el, amely lehetővé teszi azt, hogy el lehet térni a hatósági engedélyektől, ha a kormány úgy határoz – igen, politikai döntéssel felül lehet írni a szakmai érveket, a szakmai ellenőrzést. Mindezt egy atomerőmű bővítése kapcsán találta ki a magyar kormány.

Már Magyarországon is folyik az engedélyeztetés, és a 444.hu információi szerint  a Roszatom már ide is küldi a terveit. Vajon ide jobbakat küldenek-e, mint a finneknek, és ha igen, akkor miért nem tudnak oda is ilyen jókat küldeni, hiszen ugyanolyan típusú erőművekről van szó?

Itthon még semmilyen hivatalos szakmai kifogás sem hangzott el a tervekről, nyoma sincs olyan problémáknak, mint amilyeneket a finnek találtak. Sőt, Szijjártó Péter külügyminiszter Putyin orosz elnök augusztusi budapesti látogatása után azt közölte, hogy a paksi építkezést semmi sem állíthatja meg, jövő januárban biztosan elindulnak a munkák.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr3912883270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása