Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

A magyar kormány törvénybe akarja foglalni, hogy az állam bizniszelhessen offshore-cégekkel

Biztos csak az átláthatóság kedvéért.

2017. október 04. - acontrario

 

Maga Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jegyzi azt a törvénymódosító javaslatot, amely egy részlete szerint lehetővé válik, hogy ismeretlen tulajdonosi hátterű cégekkel is szerződéseket kössenek a magyar nagykövetségek. Ráadásul az eddig az alaptörvényben és az államháztartási törvényben is tiltott lépés visszamenőleg is legalizálnák. Utóbbi azt is jelenti, ha például valamelyik nagykövetség törvénytelenül bizniszelt volna egy offshore céggel, akkor ezentúl az egész automatikusan törvényes lesz. Igen, utólag.

„A módosítások összességében azt takarják, hogy egy offshore céget már pusztán attól átláthatónak tekint a kormány, hogy szerződött egy magyar nagykövetséggel, tehát semmilyen átvilágításnak nem kell megfelelnie” – írja (https://mno.hu/belfold/utat-engedne-a-kormany-az-offshore-ozasnak-2419919) a törvénymódosítás kapcsán a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet: a törvénymódosító javaslat pikantériája, hogy a 2012-es alkotmánymódosítást megelőző vitákban a Fidesz következetesen azt képviselte, hogy közpénzből gazdálkodó cégek és szervezetek ne szerződhessenek ismeretlen hátterű, általában adóoptimalizálás miatt adóparadicsomban bejegyzett vállalkozásokkal. A kormánypárt akkor rendre használta az „offshore-lovag” jelzőt politikai ellenfeleire.

kép: mti.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr6612928729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása