Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Dől a pénz a kormánytól a nagy cégekhez

A kis-, és középvállalkozások nem számíthatnak ilyen méretű segítségre.

2017. október 10. - acontrario

Egyedi kormánydöntés alapján kötött támogatási szerződésekkel tömtek ki állami támogatás címén cégeket úgy, hogy a támogatás feltételeként megszabott munkahelyteremtésre már a szerződés megkötése előtt bőven sor került az mno.hu szerint.

A támogatás elnyeréséhez három feltételnek kell megfelelniük a cégeknek a pénzért cserébe:

bevételt kell generálniuk,

a bevétel mellett szerződésben kellett vállalniuk, hány új munkahelyet teremtenek,

illetve mekkora arányban alkalmaznak felsőfokú végzettségűeket.

A beszámolóik szerint azonban a célszámokat már a támogatás előtt teljesítették a társaságok. Például a Hell-csoport vállalkozásai ilyenek. Az energiaitalokat gyártó vállalat négy cége kapott összesen 7 milliárd forintnyi állami támogatást. Cserébe a cégcsoport vállalta, hogy 29,9 milliárd forintos beruházást valósít meg, melynek keretében a 172 fős munkavállalói létszámot 492 főre, az árbevételt pedig 2020-ra 27 milliárd forintra növeli. Csakhogy a négy cégnek már a szerződés aláírásakor 30,4 milliárd forint volt az értékesítés nettó árbevétele, és a szerződéskötéskor már 600 munkavállalót alkalmazott a csoport.

Egy másik példa is jól mutatja a visszásságokat. A Continental Automotive Hungary Kft. vállalta, hogy a gyárában foglalkoztatott 1699 fő mellé további 130 munkatársat vesz föl egy 9,9 milliárd forintos kapacitásnövelő beruházás során. A bevétel 67 milliárd fölé emelkedne a vállalás alapján csakhogy. már a szerződéskötéskor 2023-an dolgoztak a gyárban, és az árbevétel 73 milliárd forint volt.

 kép forrása: elelmiszer.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr7112947443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása