Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Szereti a bort? Akkor most figyeljen: tízből egy parafadugó penészes

Ettől is lehet a bornak kellemetlen dugóíze.

2017. október 11. - acontrario

 

A korábbi 95 százalékról 62 százalékra csökkent a legutolsó, 2009-es adatok szerint a parafadugóval lezárt borok mennyisége, és e tendencia valószínűleg azóta tovább erősödött – hívta fel a figyelmet az agrárszektor.hu. A parafadugó penészedése kellemetlen "dugóízt" és illatot kölcsönöz a bornak, ezért egyre több borász a csavaros kupakok használatára áll át. 

Ugyanakkor a borászokat is megosztja "a parafadugó kontra csavaros kupak"-kérdés, mert például a parafadugó kevesebb oxigént enged be az üvegbe a csavaros kupaknál.

A parafadugó penészedése egyaránt érintheti a fiatal és a régi, a fehér és a vörösborokat is, sőt még a pezsgőt is. A fertőzés leginkább arról ismerhető fel, hogy a bornak kellemetlen íze és illata van, miközben parafadugó kívülről sértetlennek tűnhet. A kellemetlen íz kialakulásakor ugyanis az esetek túlnyomó többségében a parafadugó optikailag nem változik meg – írja a bbc.com.

Egy 2007-es tanulmány szerint a parafapenész tízből egy dugót érint. Nem meglepő tehát ezek után, hogy egyre jobban terjed világszerte a fémcsavaros borospalackok gyártása.

A parafadugós palackok a kilencvenes években még a 95 százalékát tették ki a boroknak, ez 2009-re 62 százalékra csökkent, és ez a folyamat valószínűleg azóta tovább erősödött. Nem csak a borászokat, de a világon egyre több borértőt is megoszt a probléma: dugó vagy csavaros kupak?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr9912954655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása