Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Hoppá! Ha ez átmegy, már a 16 évesek is szavazhatnak Magyarországon

Minden bizonnyal ehhez a Fidesznek is lesz egy-két szava. De ki tudja?

2017. október 12. - acontrario

 

495ca9972865689fa56066d0595fd4bd.jpg

Már tizenhat éves kortól biztosítaná a szavazati jogot az LMP. Ennek érdekében alaptörvény-módosítási javaslatot nyújt be az ellenzéki párt. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki tömörülés szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján – az MTI beszámolója szerint – közölte: a választójogot először a 2019-es önkormányzati, majd az Európai Parlamenti választásokra terjesztenék ki. Hangsúlyozta: kezdeményezésük a passzív választójogon nem módosítana, vagyis továbbra is tizennyolc éves kortól válhatna valaki jelöltté.

Beszámolt arról is: Ausztriában és Skóciában is tizennyolc éves kor alatt biztosított az aktív választójog, míg például Málta vagy Észtország a helyi választásokon ad lehetőséget a fiataloknak a véleménynyilvánításra.

Apostol Klaudia, az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő társelnöke szerint a változtatás aktivizálná a fiatalokat a közügyek iránt, a mindenkori kormányokat pedig arra kötelezné, hogy ezt a korosztályt is képviseljék.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr4112956045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása