Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Ez kéne ahhoz, hogy Magyarország „kis Svájc” legyen

Munkaalapú helyett tudásalapú társadalom.

2017. október 20. - acontrario

sv.jpg

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika miniszterelnök-jelöltje csütörtökön Sopronban beszélt arról, hogy a pártja tudásalapú társadalmat fog építeni, szemben Orbán Viktorral, aki munkaalapú társadalmat épít. Szerinte a tudásalapú társadalommal "kis Svájc tudnánk lenni" Kelet-Közép-Európában; ehhez az innovációs és kutatás-fejlesztési szektort, valamint az oktatást kellene fejleszteni. Magyarországnak erre megvannak a lehetőséget.

Száz forintból húsz az oktatásra

A politikus úgy látja: egész Európa felült arra a vonatra, amely "iszonyatosan gyorsan száguld az okos forradalom szárnyain". A választás tétje pedig az - folytatta -, hogy Magyarország be tud-e csatlakozni vagy végérvényesen lemarad, és egy olyan harmadik világ lesz az EU-n belül, ahol a munkavállalók nem tudnak megélni, ezért folyamatosan mennek el az országból. Hozzátette: pártja száz költségvetési forintból húszat az oktatásra szeretne fordítani, az oktatás átalakítása lesz a legfontosabb feladat kormányra kerülésük esetén.

Beszélt arról is, hogy az innovációra és kutatásfejlesztésre jutó forrásokat bővíteni kell. Kifejtette: jelenleg egy, legfeljebb két forintot költ erre a kormány száz költségvetési forintból, "aminek jelentős részét el is lopják". Az LMP minimum három forintot adna támogatásként, és "senki a piszkos kezét nem tenné rá". Ezeknek a vállalkozásoknak gazdasági stabilitásra is szükségük van, ehhez az ipari innovációs parkok és az inkubátor szolgáltatások jelenlétét kell erősíteni - mondta.

Rossz a jelenlegi irány

A miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor a "múlt embere", az ő megközelítései felett eljárt az idő. Példaként hozta fel, hogy az autógyártást milliárdokkal támogatja a kormány, pedig kutatások szerint öt éven belül 40-60 százalékkal kevesebb dolgozót tudnak majd ezek a gyárak alkalmazni a robotizáció miatt. Azokat a támogatásokat, amelyeket három évnél hosszabb időre kaptak ezek a cégek, várhatóan nem tudják majd az ország javára fordítani. Erre az időszakra már most el kellene kezdeni a felkészülést - mondta.

Hozzátette: a kormány megadóztatja a megújuló energiát, pedig az a legjobb befektetés a jövőbe. Egy korábbi programjukban kimutatták, hogy sok munkahelyet lehetne teremteni, ha teret kapnának a megújuló energiák, amelyek ráadásul a szuverenitásunkat is biztosíthatnák, mert az ország igényét képesek lennének fedezni. A Szél-terv alapvető üzenete, hogy Magyarország sokkal többre képes, mint amennyit jelenleg kihozunk belőle - fűzte hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr4313038258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyelv-ész 2017.10.20. 15:47:25

Nem vitatom, hogy az oktatás alapvető fontosságú, de ha eldobok egy követ, előbb találok el vele egy informatikust, mint egy vízvezetékszerelőt. A rendszrváltás óta mindegyik kormány a ló egyik vagy másik oldalára esik: az egyik elitista oktatást erőltet, a másik meg a betanított munkás szintjén tartaná a népeket. Valahogy nem lehetne megtalálni az egyensúlyt?

KUHULIN 2017.10.20. 16:02:12

Svájchoz azért náci és kommunista alvó bankbetétek is kellenének... ;)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.20. 16:28:16

Kell sok bank, s oda kell csábítani sok adócsalót és tolvajt a világ többi részéről. Más nem.

midnight coder 2017.10.20. 16:32:05

@nyelv-ész: Ez igaz, de az is igaz, hogy az itt lévő multik elég nehezen találnak képzett szoftverfejlesztőt, mert a sánták és bénák is mennek külföldre. És ez a gyenge pontja a tudásalapú társadalom kergetésének a balkánon: hiába képzel te ki bárkit csilliókért, ha az lesz az első dolga, hogy elhúzzon pár száz kilométerrel nyugatabbra, ahol a takarítónő is többet keres mint itt az informatikus.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.20. 16:54:00

Egyetértek tényleg többet kéne költeni az oktatásra.

Viszont az biztos, hogy az elkúrók zárták be a legtöbb iskolát, adósították rommá az önkormányzatokat, vezették be a 4-6-8-12 osztályos katyvaszt, törölték el a Nemzeti Alaaptantervet, így elsősorban a ballibeket kell a kormányzástól távol tartani, ha nem akarjuk az oktatást sírba tenni.

élesi 2017.10.21. 15:56:28

Buta liba. Magyarország eleve kétszer akkora, mint Svájc, hogy lehetne „kis”Svájc? Ráadásul Helvécia sem a gender tanszéknek köszönheti a gazdagságát, hanem annak, hogy idegengyűlölő, nem tagja sem az EU-nak, sem a NATO-nak, ellenben náluk van a központja rengeteg nemzetközi bűnszervezetnek (NOB, FIFA, Sportdöntőbíróság, stb.), illetve az ottani bankokban tartja (és mossa tisztára) a világ összes diktátora, uralkodója, pénzembere és maffiózója a pénzét. Ja, és ők minden 100 költségvetési frankból 20-at nem diplomagyárakra, hanem a hadseregre fordítanak. Ez áll a sikereik mögött, nem a libbant szájtépés.
süti beállítások módosítása