Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Mi a közös a párizsi klímaegyezmény legfőbb célja, és a magyar fociválogatott között?

2018. január 18. - szegedijudit

Az, hogy a Párizsban kitűzött cél elérésére, vagyis arra, hogy a globális felmelegedés mértéke 1,5 Celsius fok alatt maradjon, arra ugyanúgy csak matematikai esély van, mint arra, hogy a magyar labdarugó-válogatott kijusson egy világbajnokságra.

A vezető tudósok által az ENSZ kormányközi Világklímatanács (IPCC) által készített, 24 oldalas jelentés szerint a mostani átlaghőmérséklet körülbelül 1 Celsius fokkal magasabb az ipari forradalom előtti hőmérséklethez képest, és nagy valószínűséggel már 2040-re el fogjuk érni a kritikus 1,5C-ot, derül ki a Reuters (https://www.reuters.com/article/us-climatechange-draft/warming-set-to-breach-paris-accords-toughest-limit-by-mid-century-draft-idUSKBN1F02RH) cikkéből.

A most kikerült tanulmányon több száz klímatudós dolgozik a világ minden tájáról, azért, hogy kiderüljön, van-e még egyáltalán realitása a 1,5 Celsius fokos célnak. A politikai döntéshozóknak segítségül szolgálhat majd az aszályok és az áradások kezelésében, az emberek nagyobb migrációjának és a hőmérséklet emelkedésével járó konfliktusokhoz való viszonyulásában. A Világklímatanács már szeretné, hogy a decemberi COP24 klímakonferencián az ENSZ tagállamai már figyelembe vehessék döntéseikhez.

Miért gond a hőmérséklet emelkedés?

Számos oka van, ami miatt aggódni kell a globális felmelegedéstől, kezdve a szélsőséges időjárástól az óceánok kémhatásának változásáig, amitől sok faj fog kihalni. A kutatás is rávilágít arra, hogy már a 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés is elengedő ahhoz, hogy az északi sark jege szeptemberenként rendszeresen elolvadjon.

 

 image_4.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr6613587103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása