Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

E-bérletet Szegedre!

2018. április 06. - Kristóf Tarnay

5_w644.jpegIllusztráció: Szeged.hu

Jelenleg a szegedi tömegközlekedés bérletrendszerében egy nagy fokú technológiai aránytalanság van jelen. A vásárlás folyamata a legmodernebb eszközökkel, érintőképernyős terminálokon érintésmentes kártyás fizetéssel történhet meg, míg a bérlet maga lényegében egy papírcetli, amit havonta cserélni kell, és tollal írjuk rá az igazolványunk számát. Ez gyakorlatilag a „lyukasztós” parkolószelvényekkel azonos technikai fejlettségi szint.

Ennek lecserélésére szerintem a legcélszerűbb egy okostelefonokon is használható, az Apple Wallet és Google Wallet rendszerekkel kompatibilis rendszer lenne, amely az automata használata után egy QR-kódot leolvasva az okostelefon tárcaszolgáltatásába mentené az aktuális havi bérletszelvényt. De emellett a korábbi, itthon már ismert és alkalmazott technológiák is megoldást jelenthetnek. Ilyen lehet a BKK által a fővárosba tervezett chipkártyás rendszer, amely a bankkártyákhoz hasonló, és amelyet később egységesíteni is lehetne az ország tömegközlekedési vállalatainak együttműködésével. Továbbá a legegyszerűbb megoldásként ilyen lehet a vasúton már jól ismert, otthonról megvásárolható, és PDF-fájlban letölthető, majd okostelefon, vagy táblagép képernyőjén bemutatható digitális igazolás is.

Szerintem a havonta cserélendő, papír alapú analóg rendszer elavult, az utasoknak rengeteg kellemetlenséget okoz, és a papírhasználattal nem is környezetbarát. Nekem személy szerint a legtöbb bírságomat azért kellett befizetnem, mert egy-két nappal az előző lejárta után otthon maradt a friss bérletem.

Természetesen az új, modern rendszer bevezetésénél célszerű lenne hagyni egy átállási időt, amíg aki szeretne, maradhat a régi fajta rendszerben. Hazánkban Budapest után Szeged az egyik legfontosabb célpontja a külföldről ideérkező egyetemi hallgatóknak, akik anyaországukban már a fejlettebb technológiákhoz szoktak. Mutassuk meg rajtuk keresztül a világnak, hogy hazánk is lépést tart a technológia fejlődésével!

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr6613814220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása