Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Esténként dögszagtól fuldoklik fél Makó

2017. július 10. - Zolko128

Makó - Néhány hete bűzben fuldoklik Makó nyugati fele éjszaka. Utánajártunk, és kiderült, a rejtélyes szag valószínűleg a szennyvíztisztító telepről jön. Ha tényleg ez okozta a problémát, napokon belül megszűnik az orrfacsaró bűz.

– Ha egy döglött bálna oszladozna a kertünk végében, szerintem az sem lenne ilyen büdös – mondta a makói Alkotmány utcában lakó Fröhling József arról a szagról, ami az elmúlt hetekben érezhető a környékükön. Különösen este, tíz óra körül erősödik fel. Próbálnak ellene védekezni: bár hűsítésként a mostani kánikula idején jó lenne, nem nyitnak ajtót, ablakot, sőt igyekeznek azokat törölközővel, rongyokkal is szigetelni – hiába.

Felesége, aki a napokban szó szerint rosszul lett az elviselhetetlen bűztől, azt mondta, a szag erőssége százas skálán legalább száztíz. Meg van győződve róla, hogy ez nemcsak kellemetlen, de egészségtelen is.

A közelben lakó Szabó Anikó pedig, aki nagy testű kutyákat is tart, azt mesélte, riadtan pásztázta végig az éjszakában a kertet, az udvart, mert azt hitte, valamelyik kedvence pusztult el. – Egyszerűen elviselhetetlen. Vajon honnan jön? – tette fel a kérdést.

2.jpg                     Foto: Szabó Imre

Ezen nem csak ő gondolkozott az elmúlt napokban. A 7873 tagot számláló, Makón élek nevű Facebook-csoportban is sokan találgatták ezt. Lehetséges forrásként szóba került a svájci tulajdonú ízesítőanyag- gyár, a Nagyér-csatorna, de a szennyvízcsatorna-hálózat, sőt a szennyvíztisztító telep is. A lapunkhoz befutott panaszok egyébként szinte kivétel nélkül a város nyugati részéről – így például a Révész, az Ószegedi és a Róka utca  felől – érkeztek.

Beszéltünk érintett önkormányzati képviselőkkel, szakhatóságok embereivel is, végül a legvalószínűbb magyarázat a történtekre az Alföldvíz Zrt.-től érkezett. Eszerint a kellemetlen szaghatáshoz hozzájárulhatott a szennyvíztisztító telepen történt technológiaváltás. Diós Zsolt, a társaság szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta, a telep kivitelezője célul tűzte ki az energiafelhasználás csökkentését, ezért a szennyvíziszap – aminek nagy része ürülék – szárítását végző csarnokban módosították a forgatások számát, a szellőztetés mértékét, így csökkentve a felhasznált energiát és a gép kopását.

A kísérlet három hete kezdődött, és a cég hozzávetőleg egy hete kapta az első panaszokat az erős szag miatt. A problémát a társaság jelezte a kivitelezőnek, egyúttal megtették a szükséges intézkedéseket: módosították a vezérlőprogramot, hogy visszaálljon az eredeti üzemállapot, és megszűnjön a bűz. Ehhez azonban a kezelt iszapnak ki kell száradnia – ez 4-7 napot vesz igénybe. A levél arra is kitér, hogy tartós meleg esetén egyébként is megnövekedhet a szennyvíztisztító telepek szaghatása, és arra is, hogy a szennyvízcsatorna-hálózat tisztítása, karbantartása folyamatos.

(Dél Magyar)

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr1912654453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása