Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Iskolaigazgatók parton hagyva – nem ült el az elégedetlenség Algyőn sem

Interjú a szmk vezetőjével

2017. augusztus 20. - szegedijudit

 Gyorsan elfelejtjük a fontos helyi ügyeket?!- ilyen volt a makói iskolaigazgató Rója István leváltása vagy Horváthné Kunstár Andreáé Algyőn. Rója úr pályázatát nem találták kielégítőnek, illetve „elég innovatívnak”. Andrea szakmai indoklást sem kapott. Az önkormányzat, a szülői munkaközösség és a tantestület kifejezett akarata ellenére is dr. Gondáné Pál Ildikó pályázatát minősítette sikeresnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában. 

Az iskolában működő szakszervezet, élve törvény adta lehetőségével, a minisztériumtól kérhet szakmai indoklást a döntéssel kapcsolatban, amely ezidáig még nem érkezett meg. A helyi önkormányzat is Kunstár Andreát támogatta, bár a szavazáskor két képviselő távol maradt, ketten pedig tartózkodtak, amit Algyőn a legtöbben „nem-nek értelmeznek”, emellett 4 igen szavazat elég volt a támogatáshoz.

Volt már az ügyben tüntetés, sajtómegjelenés – de úgy tűnik, a szokásos kifárasztással dolgozik a helyi fidesz elit.

algyoi_tuntetes_mj_39.jpg

kép forrása: www.szegedma.hu

Idézet egy szülői levélből:  „Azt várjuk az iskolától, hogy ne jobb vagy baloldali gyerekeket, hanem önállóan gondolkodó, kreatív felnőtteket adjon az életnek. Az Algyői Fehér Ignác Iskola intézményvezetői kinevezésének minisztériumi döntése miatt tiltakozunk. A jelenlegi nyertes (Gondáné Pál Ildikó) szakmai hozzáértését kérdőjelezzük meg. A döntés hátterében nem szakmai megfelelőséget látunk.”

 Horváthné Kunstár Andrea számos szakmai sikerrel, másfél év alatt nyerte el a helyi szülők bizalmát: az iskola továbbra is Öko-iskola Oktatópont, újabb 3 évre elnyerték a kiváló akkreditált tehetségpont címet, az Oktatási Hivatal pályázatán Bázisiskola lett az intézmény, további terv lett volna a nyelvi koncepció továbbvitele. A nyertes Gondáné pályázata ezzel szemben mindössze a sakkoktatás és a boldogságórák bevezetését tartalmazza. Ezek megvalósításának mikéntje nem derül ki – koncepciótlan, ad hoc dolgok vannak csak összeollózva a programjában, melyből az sem derül ki, mit hogyan tud megvalósítani, mit tud finanszírozni, óraszámba hogyan illeszti ötleteit a többi tárgyhoz.

„A szülők részéről nagy a bizalmatlanság és az ellenállás, - mondta el Greksáné Kurucz Irma, a szülői munkaközösség vezetője- talán bátrabban nyilatkoznak, akik átlátják a helyzetet és már megtapasztalták, hogy micsoda különbség van a két tanárnő emberi és szakmai kvalitása között.”

l3213310.jpg

kép forrása: www.delmagyar.hu

Az is megdöbbentette a szülőket, amikor a frissen delegált igazgatónő egyik újságnak azt nyilatkozta, hogy „bevitték a politikát az iskolába”, vélhetőleg nem önmagára gondolt, holott ő vitte be azt, privát kapcsolatait felhasználva előléptetéséhez: sejthető, hogy közeli rokon van szakminisztériumban. Meglepő véletlen, hogy korábban nem is dolgozott gyerekek között, és pont akkor kezdte a közoktatás vezetői szakvizsgát, amikor a 2015-ben kiírt vezetői pályázat szerint szükség volt arra. Akkor ugyan pályázatát elutasították, de vele együtt a 20 éve sikeres munkát végző igazgatónak is mennie kellett. A második pályázati körben még két helyi tanárnő is beadta a pályázatát Gondáné mellett, mindhárom pályázat indoklás nélküli elutasítást kapott. Akkor megbízták Horváthné Andreát, de többen úgy vélik, a megbízás időtartama is úgy lett meghatározva, hogy mire Gondáné Ildikó végzettsége meglesz, éppen „véletlenül” akkor járjon le a megbízása.

Gondáné úgy pályázta meg harmadik körben az algyői iskolaigazgatói állást, hogy akkor már nem is dolgozott ott, mivel 10 hónapnyi munka után egy másik tankerület általános iskolájában kereste boldogulását.

 Számos helyen történik hasonló atrocitás országszerte – már nem csak jól fizető politikai pozíciókban -, és az eltávolított szakemberek úgy érzik, hogy bármit tesznek az el nem fogadott döntések ellen, nem érnek el semmit. Jogi lehetőség a fellebbezésre ebben az ügyben sincs, mert a minisztérium jogkörébe utalt a döntés. Hiába lóg ki a lóláb, nincs akihez a méltánytalanság és a politikai befolyásoltság miatt fordulni lehetne. 

Mindenhol az a tapasztalat, hogy a tiltakozókat, a tüntetőket kifárasztják. Tulajdonképpen a fárasztással nyernek: apátiába süppedt tanárokkal és szülőkkel bio-robotokat neveltetnek.

Nincs kormányzati reagálás érdemben és az elégedetlenek egy idő után teljesen rezignáltan beállnak a sorba. Algyőn eddig háromszor jelentették ki a szülők, háromszor a pedagógusok, hogy nem akarják az új igazgatót és nem történik semmi. Az oktatás szakértői szerint egy SzMK és nevelőtestületi vétójog megoldást jelentene az ilyen durva túlkapásokra, mivel a népszavazási kezdeményezések nehezen elérhetőek, sokba kerülnek, apatikus emberek nem állnak bele – pedig ezzel be lehetne csatornázni az emberek véleményét.

 Mindent magáévá tesz a fidesz, az első 12 rögzített helyű TV csatorna gyakorlatilag Fidesz-propaganda és addig szajkózzák kreált igazukat, míg teljesen átmossák az emberek agyát.

Emellett elszeparálják az elégedetleneket, így azok nem is tudnak egymásról. Maximum a közösségi oldalakon keresztül szerveződhetnek csoportok, hisz a nyomtatott sajtó és a TV-k, rádiók nagy része már mind oligarchák kezében vannak.

 Ahogy Bruck András még megírhatta: „Orbánék nem rosszul kormányoznak, nem hibás döntéseket hoznak, hanem pontos menetrend szerint, egyéni érdekektől hajtva forgatják fel és teszik előrejutásra alkalmatlanná az országot”.

 Algyőn nem ez a történet az egyetlen, ami megmozgatja a közvéleményt. Szeptemberben időközi választás lesz. A jelenlegi képviselőjelölt-lista csak függetlenekből áll, pedig közülük legalább hatan az előző érában Fidesz zászló alatt indultak. Négyen indulnak a polgármesterségért, a jelenlegi polgármester, Molnár Áron mellett Roczkó András gyógyszerész lehet esélyes, bár néhányak véleménye szerint inkább a 18-as választásokra készülhet - megváltozott közéleti aktivitása alapján. A másik két polgármester-jelölt nem kötődik Algyőhöz – így ők jóval kevesebb eséllyel indulhatnak, mivel nem ismerik őket, bizalmatlanok velük szemben az algyőiek.

Kérdés, ennek a kis településnek és az itt élőknek sikerül e visszaállítani a község békéjét, legtöbbjük megelégedésére, vagy az országos nagypolitika másolataként „egy mini-magyarországgá” válik Algyő.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr8012759672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása