Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Kórházi mutyi miatt is emelkedhetett a halálos fertőzések száma?

Hadházy Ákos újabb hajmeresztő története a szomorú magyar valóságról

2017. október 06. - acontrario

 

 

A csütörtöki Korrupcióinfó aktualitását az az eset adta, amelyről az RTL számolt be néhány hete: a Merényi kórházban patkány esett egy dolgozó asztalára és a rejtett kamerás felvételen egészen elképesztő higiéniai hiányosságról számolnak be dolgozók. Az eset egészen kirívó, azonban tudni kell azt, hogy a higiénia nem ennyire feltűnő hiányosságai is életveszélyesek. Az egyre rosszabb statisztikát felmutató (tavaly 4800 esetről tudunk és ebből 1400 beteg halt meg, de valójában a pontos szám ennél sokkal több lehet kórházi fertőzések számában aktív és passzív módon közrejátszik a takarítószemélyzet: a takarítás hiányosságai miatt kevesebb fertőzés előzhető meg, de a szakszerűtlenül vezényelt személyzet önmaga is terjesztheti ezeket a kórokozókat. 

„Éppen ezért volt számomra elképesztő, hogy a Merényiben (az Egyesített Szent István és Szent László Kórházakkal együtt) évek óta törvénytelenül, a közbeszerzések durva kijátszásával bízzák meg a takarítást végző céget. A cégnél pedig jelenleg is folyik, de korábban „megállapítással”, tehát elismert szabálytalansággal zárult munkaügyi ellenőrzés is folyt. (rengeteg jelzést kapok arra, hogy a „takarító” cégek éhbérért, feketén dolgoztatnak szinte állandóan változó összetételű és egyre kevésbé képzett embereket a kórházakban)” – hangsúlyozta Hadházy Ákos társelnök.

Az első elképesztő csatolt dokumentum a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasító határozata, az elutasítás azonban maga beismerés. Az eljárást az Állami Számvevőszék kezdeményezte amiatt, hogy a P. Dussmann kft 2004-ben közbeszerzés nélkül szerződött a kórházzal, majd ezt azóta – teljesen törvénytelenül – folyamatosan, többek között 2011-ben és 2012-ben és 2017-ben meghosszabbítják. A döntőbizottság azonban elutasította a vizsgálatot, mert a 2004-ben hatályos törvény alapján 90 nap volt a jogorvoslatra. „A kezdeményező (az ÁSZ h.á.) tudomásszerzés időpontjaként 2017. június 14. napját jelölte meg, s a fent rögzítettek alapján tényszerűen megállapítható, hogy a hivatalboli kezdeményezés az 1995. évi Kbt.-ben meghatározott szubjektív, valamint objektív határidőn túl került előterjesztésre.  A hivatalboli kezdeményező által 2017. augusztus 28. napján előterjesztett kezdeményezés elkésett” – áll a dokumentumban.


Az állam tehát 13 év múlva vette észre, hogy a gigakorházban a közbeszerzési törvényt kijátszva takarítanak, de úgy tűnik, innentől kezdve ez így is marad. A közbeszerzések kijátszásának van néhány primitív módja, de a legprimitívebb az, amikor nem közbeszereztetnek, akár az első szerződés előtt vagy a meghosszabbításkor. Ebben az esetben ez különösen veszélyes játék, hiszen életekkel játszunk a bevezetőben említett okok, illetve az alábbiak miatt is.

Hadházy elmondása szerint több jelzést is kapott, hogy a Merényiben (és a Szent Imre – Szent László komplexumban is) feketén, állandóan cserélődő személyzettel dolgoztat a fővállalkozó. Írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Miniszériumához ebben az ügyben, ahonnan a Kormányhivatalhoz irányították. A csatolt válaszukból kiderült, hogy 2015-ben már folyt munkaügyi vizsgálat, amely „megállapítással” zárult. Hasonló munkaügyi vizsgálat – közérdekű bejelentés miatt – jelenleg is folyik, ez minden bizonnyal 30 napnál tovább tart.

A Korrupcióinfón Ábrahám Júlia, az LMP elnökségi tagja elmondta, hogy az elmúlt nyolc évben megkétszereződött a kórházi fertőzések száma. Szerinte az intézmények pénzhiány miatt nem tudnak megfelelő takarítást biztosítani, és emiatt lépnek át alapvető higiéniai előírásokat is. Ábrahám Júlia közölte: az elmúlt hetekben napvilágra került elemzések szerint 21 ezer 900-ra emelkedett a kórházi fertőzések száma, amelyet a politikus azzal magyarázott, hogy az intézmények a takarítást sem tudják hozzáértőkkel végeztetni, vagy éppen az egyszer használatos eszközöket kénytelenek újrahasznosítani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr7412934001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása