Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Nem hoz szerencsét a kéményseprés kinyírása

2017. október 31. - acontrario

 

A parlament annak ellenére is megszavazta a kötelező kéményellenőrzés eltörlését - írta meg az index.hu. A kéményseprők hétfőn utcára mentek, hogy nyomatékosítsák: nem értenek egyet a kormány tervével kedden mégis átverte a többség az ép ésszel fel nem fogható javaslatot.

Mindenki jelezte, hogy ez így baj lesz

A kormány a törvénymódosítást a lakosság terheinek csökkentésével indokolja, de egy vizsgálat szerint a lakosság elégedett volt a kéményseprők szolgáltatásaival. Úgy tűnik, hogy a rezsicsökkentés által előidézett káoszt igyekszik így kezelni a kormány, viszont a kéményseprők, Áder János, a Levegő Munkacsoport, az ellenzék és a zöldombudsman szerint is életveszélyes a kormány terve. Az Országgyűlés kedden végül 117 igen és 58 nem szavazattal elfogadta azt a törvénymódosító csomagot, ami alapján eltörlik a kötelező kéményellenőrzést.

Áder János egyszer már visszaküldte azt a parlamentnek a törvényjavaslatot amivel nemcsak formai problémája volt. Szerinte iszonyatosan veszélyes lenne a kötelező ellenőrzés eltörlése. Nemzetközi tapasztalatok szerint ugyanis a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik.

A köztársasági elnöktől függetlenül hétfőn kéményseprők, szakszervezetek és több ellenzéki párt a Kossuth téren a törvényjavaslat visszavonását követelték. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azonban csak a formai kifogásokat vette figyelembe, figyelmen kívül hagyták Áder életveszélyre utaló tartalmi kifogását.

Legközelebb mit találnak ki kényelmi okokra hivatkozva? A Biztonsági öv kikapcsolását?

A javaslat úgy tesz, mintha a fogyasztók kényelmét szolgálná. A jövőben a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől mert eddig a kétévenkénti ellenőrzés komoly adminisztrációs terhet jelent a családoknak. Igaz, ezt az előírást is a kormány találta ki.

A Levegő Munkacsoport arra hívta fel a figyelmet, hogy a kötelező ellenőrzések megszüntetése a szén-monoxid-mérgezés miatti életveszélyes helyzetek mellett a növekvő légszennyezettségen keresztül is további haláleseteket okozna.

Demeter Márta Vámos Csabával tartott közös sajtótájékoztatót, de nem hallgatták meg őket.

Vámos Csaba, a kéményseprő-szakszervezet elnöke jelezte, hogy túl szigorú feltételeket írtak elő az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, és emiatt sok szakember nem felelt meg az egészségügyi követelményeknek. Vámos azt mondta, felhívták az OKF figyelmét a problémára, de eddig senki nem törődött vele, inkább túlórázást rendeltek el év végéig minden szombatra a kéményseprőknek. 

 kezdőkép: hirmondo.szabadszallas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr7013121290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása