Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

A hatalmas húsigény miatti takarmánynövény termesztés pusztító hatása riasztó

2017. november 15. - szegedijudit

 Egy WWF jelentés szerint a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60%-áért a hús alapú étrend tehető felelőssé, ami hatalmas terhet ró a Föld erőforrásaira – adta közzre a greenfo.hu. A portál által magyarra fordított és összegzett jelentés arra figyelmeztet, hogy a hús iránti globális igény romboló hatással van a környezetre, melyet az állatoknak szánt takarmánynövény-termesztésével keltünk.

 

aratas.jpg

A nevelt baromfik, sertések és más állatok ellátásáért termesztett növényeket óriási területeken művelik, tegyük hozzá, hogy Magyarországon is. A WWF tanulmánya alapján ez a gazdálkodási forma hihetetlen gyorsan meríti a természeti erőforrásokat, ami a föld és a fajok széles körű elvesztését eredményezheti. A kutatás arra is rámutatott, hogy az intenzív és ipari állattenyésztés kevésbé tápláló ételeket eredményez. Erre példa, hogy az 1970-es évekből származó csirkék húsa hatszor több omega-3 zsírsavat tartalmazott, mint a napjainkban intenzíven nevelt szárnyasoké.

Az Appetite for Destruction című tanulmányt a Compassion in World Farming (CIFW) nevű állatjóléti szervezet közreműködésével a londoni 2017-es Extinction and Livestock konferencián mutatták be nemrég. Megmozdulásukkal fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy az állatok takarmányozására használt növények termesztéséhez nagy mennyiségű és kiterjedésű mezőgazdasági területre van szükség. Ez a földigény kifejezetten káros és veszélyezteti a világ legsebezhetőbb területeit, többek között az Amasonast, a Kongói-medencét és a Himaláját.
A jelentésre és a konferenciára az ipari mezőgazdaságban uralkodó, egyre inkább aggasztó állapotok miatt volt szükség.

Bővebben a greenfo.hu oldalra kattintva érhetnek el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr8213278481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása