Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Szürreális szerda Palkovics szegedi fórumán

2017. november 24. - Kristóf Tarnay

Lélekszakadva érkeztem meg a Kelemen László utca sarkán lévő étterembe, ahol aznap este a Délmagyar einstandolása óta hányattatott bulvárszerepbe kényszerült városi kormánylap eseményének meghívott vendége Palkovics László, az EMMI oktatási államtitkára volt. A közösségi oldalukon hirdetett drákói szigor ellenére szerencsére még 6 óra egy perckor is beengedtek, így mehettem helyet keresni a teremben már-már a személyi kultusz határait feszegető módon körberakott hatalmas Kövér László-képek között. A poszterek természetesen a rendezvénysorozat következő meghívott vendégét hirdették “Találkozzunk!” szlogennel.

Találkozzon vele a radai rosseb - gondoltam magamban, miközben próbáltam csendben hátul helyet foglalni a helyi fideszes krém sorai között. Itt volt Kothencz Jánostól Mihálffy Bélán át az egyik szegedi iskola igazgatójáig tényleg mindenki, családostúl voltak vagy húszan, annyira nem félelmetesek. Asszimilációs kísérletem sikertelenségét mutatja, hogy a mikor a műsorvezető második kérdésében rögtön rendkívüli szellemességével kifejtette, hogy ő bizony nem provokálna, arra itt van más, rögvest ezernyi szempár szegeződött rám. Nem értem miért, nem tudtam elég fideszesen ülni?

Végül nem is tette: a Blogstar alapítója Csúri Ákos (a Blogstar afféle fideszes blog.hu, e sorok írója a platform hivatalos közösségi oldaláról pár egyet nem értő komment miatt ki is lett tiltva) olyannyira alákérdezett, hogy az még az MTVA-hoz is tökéletes referencia lenne. Most kijött az újabb PISA-mérés, egyesek szerint ez nagyon rossz, tényleg ekkora a baj? Hát, Palkovics nem izzadt meg a kemény kérdések közt, csuklóból vágta rá, ne együk azért olyan forrón a kását, illik ezt fenntartásokkal kezelni, és a csúnya “kockásingesekkel” ellentétben nem szeretne tüntetéseken egyeztetni. Lehet, a közönséget kissé felhúztam, mikor a végén szembesítettem, hogy ez egy klasszikus szalmabáb érvelési hiba: tüntetni minden politikai erő szokott, ez nem jelenti, hogy ott akarnánk tárgyalni. Na, de ennyire ne szaladjunk előre.

szegedmaklub_palkovics_laszlo010kf.jpgFotó: SzegedMa

Komoly tervei vannak szegedi egyetemmel is, mondta el. Műszaki egyetemet akar létrehozni, vagyis - gyorsan korrigálta - nem egyetemet, kart, a lényeg, hogy a BME-vel fog konkurálni. A műsorvezezető azonban hamar felismerte, hogy miután nagyjából egyedüli diákként ültem a teremben, az eredetileg meghirdetett “közoktatás és az SZTE aktualitásai” helyett gyorsan váltott infotaintment jellegűbb kérdezésre, és hamar arra terelődött a szó, hogy mikor veszi ki részét kishazánk az űrkutatásból, és milyen egyetemi fejlesztések adhatják az közlekedés jövőjét.

Ez után el is érkeztünk az est abszolút fénypontjához. Ugyanis mikor épp a közlekedési fejlesztésekre terelődött a sor, az étterem mellett elterülő villamossíneken lefulladt a sárga Pesa. Leállt, kipukkadt a kereke, ahogy a régi rossz vicc mondja. Így miközben az államtitkár épp azt ecsetelgette, hogy pár éven belül önvezető autók fogják róni hazánk útjait, az épület nagy üvegablakai mögül egy meghibásodott villamos nézett vissza a közönségre.

Örkény él

- gondoltam magamban, és komoly erőfeszítéssel igyekeztem nevetésemet visszafojtani.

Na, de végre elérkeztünk a kérdésekhez. Mint a jó tanuló a dolgozat beadásával, én is megvártam egy embert, aki egy oktató volt, aki amúgy tök jogosan a nem túl lélekemelő fizetésekről érdeklődött. Majd jöttem én: már felállásomkor felszisszent a fideszes B-közép, második kérdésem elhangzására pedig már kishíján meglincselt a párt szenior tagozata. Egy hölgy barátságosan meg is jegyezte, amikor a felsőoktatási felvételi pontszámokra tértem ki, hogy még magasabbra kéne emelni, hogy az "ilyenek" mint én, ne járhassanak egyetemre.

Lányos zavaromban el is felejtettem már az utolsó kérdést, így csak három dologra kérdeztem rá: diákokkal történő egyeztetésre, a felsőoktatási esélyegyenlőségre, és a szakgimis érettségire. Nem gond-e, hogy nem csak háromezer érintett és szolidáris aláíró, de Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman véleményét is magasról ignorálták? Természetesen nem, és a Tanítanék oldalán amúgy sem jeleztek problémát, a szinte csak önköltségesen biztosított szakok egész egyszerűen nem piacképesek, a diákokat pedig hívták a kerekasztalhoz (erre majd visszatérünk). 

A végén szegedi Független Diákparlament-beli képviselőtársam is befutott, átadtuk a tavalyi nyolcvan pontos javaslatcsomagunkat. Ugyanezt Budapesten Balog Zoltán humáncsúcsminiszternek megtette volt képviselőnk, Bradánovics Bendegúz is. A lap saját beszámolója szerint mindenki örült, én részt sem vettem, hazaérve talán pár érdeklődő még emésztgette azt a csúnya PISA-tesztet. Ez volt tehát idén a magyar közoktatás napja. Szürreális, mint az egész közoktatás maga.

A szegedi kormánypárti fiatalok nagyon faszagyerekek ám

Csak otthon vettem észre, hogy pár szegedi aktivista annyira keményen tolta a közpénzből történő lázadást, hogy amíg nem figyeltem, egy "Botka-szóda" feliratú matricát ragasztottak a székem hátuljára lehelyezett kabátom hátuljára. A Fidelitas megyei elnöke Facebookon azt írta, nem ők voltak, de nagyon viccesnek tartja a feliratot. A kormánypárti szóvicc-elrontást hagyjuk is, de ez aztán tényleg az aktivizmus csúcsa volt.

A szerző a Független Diákparlament vidéki hallgató képviselője.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr9513367979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarnay Barcza Erzsi 2017.11.25. 00:11:42

Hát ez tényleg nagyon vicces volt!
Bár valójában nem is annyira...

jolankovacs 2017.11.25. 17:07:28

Ilyen gyűlésekre csak az önsanyargatók járnak, akik kibírják hányás nélkül.
Remélem kedves posztoló jól érzed magad, nem szedtél össze semmit ezektől. (a matrica mint rohadt jó óvodás vicc, persze kivétel, mert az ajándék:))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.25. 17:17:29

"a személyi kultusz határait feszegető módon körberakott hatalmas Kövér László-képek "

Eddig azt hittem, hogy Orbán a diktátor.

ember100 2017.11.25. 18:08:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Helló !

Hát igen !
A Rákosi érában ugye személyi kultusz volt és a falakon Marx , Engels , Lenin képek voltak .
Ők halottak voltak , a mostani képeken "élők" vannak :)
Nem is csókolnak kezet a vezírnek ?

kissiú 2017.11.25. 18:43:03

Minden eliserésem, hogy beültél a propagandaestre. Neked tényleg erős a gyomrod. Szegény szegedi fidesz-aktivistáknak meg lassan tényleg csak a kabát-matricázás marad. (Amúgy kissé emlékeztet a 30-as években a zsidó-tulajdonú boltokból kijövők kabátjának csirízzel való bekenésére.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.25. 20:14:54

@kissiú:

Gondolom, anno a Gyurcsány-propagandaestekkel nem volt problémád.

Jakab.gipsz 2017.11.25. 20:16:04

Tisztázzuk a beülő problémáit:

Az esély egyenlősdi megteremtése nem az egyetemeink dolga, ezek az intézmények nem erre vannak kitalálva.

Egyébként mire voltál kíváncsi, mert az a beszámolódból nem derült ki.

Hála az égnek, hogy a PISA felmérés nem sikeres, ezek szerint a fiataljaink, még nem kollektív agy mosott barmokként gondolkodnak.

willcox 2017.11.25. 21:02:16

Pisa mérés minél rosszabb annál jobb, mert agyatlan fideszdroidok serege indulhat el, hogy megvédje kis hazánkat a minket példátlan erővel támadó Soros bácsi ellen.
Éljen a marcipán Duce.

Jakab.gipsz 2017.11.25. 21:20:37

@willcox:
Szerinted, agyatlan fideszdroidok serege küzd Soros bácsi ellen akkor miért vagy bexarva?

Avagy miért nincs egyetlen egy értelmes mondatod sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.25. 21:23:30

@Jakab.gipsz:

Nincs ő beszarva. Az esélytelenek nyugalmával néz előre.

Békés Gáspár 2017.11.25. 22:15:19

Hősies igyekezet ez :D Legalább néha szembesülniük kell a polgárokkal.

Hórukk 2017.11.25. 22:58:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jól hitted és ettől az igazságtól ne is engedd eltéríteni magad, hanem hirdesd ahol csak teheted.

Hórukk 2017.11.25. 23:19:37

@Jakab.gipsz: Az "esélyegyenlősdi" és az "agymosott" is egybeírandóak, és ennek megtanítása aztán tényleg nem az egyetemek, hanem az általános iskolád feladata (lett volna). Neked ez nem sikerült, valószínűleg azért, mert számodra már ott sem tudták a szükséges mértékben biztosítani az esélyegyenlőséget. Pedig az esélyegyenlőség biztosítása közügy, össztársadalmi feladat, amelynek egyik irányítója éppen az oktatási államtitkár. Ha az esélyegyenlőséget nem tudjuk kellőképpen biztosítani, akkor nagyon sok - egyébként jóravaló - ember nem fog tudni a társadalom javára tevékenykedni. Eseted jó példa erre: hasznos munka helyett itt kártékonykodsz, idióta kommenteket írogatsz. Gondolom jól megfizetnek érte, rendszeresen kapsz nemzeti uniós pályázati támogatást vagy legalább egy-két nemzeti dohányboltot - pedig nemzeti p.csánrúgást érdemelnél. Már általános iskolás korod óta.

miketbeszéltek 2017.11.25. 23:22:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Gondolom, anno a Gyurcsány-propagandaestekkel nem volt problémád." A kitartó propaganda sikere az a gépies gondolkodásmód, amely 8 év elteltével is csak visszamutogatni képes. Én speciel most akarok egy normális országban élni, és nem vígasztal az, hogy Gyurcsány 8+x éve milyen hülyeségeket csinált. És most szeretnék egy modern gazdaságú, visszaszorított korrupciójú polgári, de keresztény konzervatív országban élni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.25. 23:44:40

@miketbeszéltek:

"az a gépies gondolkodásmód, amely 8 év elteltével is csak visszamutogatni képes."

Ha én visszamutogatok, akkor a "demokratikus baloldalt" hatalomba visszakívánók súlyos amnéziában szenvednek. Normális ember nem akarhatja az elkúrókat ill. azok hasadványait visszasegíteni a hatalomba.

"nem vígasztal az, hogy Gyurcsány 8+x éve milyen hülyeségeket csinált."

Pedig érdekeljen, mert az Orbánt leváltani szándékozók akarva-akaratlan a 8 évvel ezelőtti elkúrókat segítenék vissza a hatalomba.

"most szeretnék egy modern gazdaságú, visszaszorított korrupciójú polgári, de keresztény konzervatív országban élni..."

Nemes szándék. Na és mit tettél eddig érte? Mit teszel érte a jövőben?

ember100 2017.11.26. 00:22:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Helló !

Látod látod egyszerű vagy mint egy faék .
Az egész ellenzék csak a Gyurcsány ? vagy mi ?
Melyik Momentumos , LMP-s , Jobbikos , ... volt Gyurcsányista "elkúró " ?
Talán annyi lehet mint komcsi a fideszben , , vezír , sovány, eltolcsi , don sanyab , tompika , misike..... nem is tudom felsorolni mindet .
A vezírnél még maga az Ördög is jobb lenne :)
"Pedig érdekeljen, mert az Orbánt leváltani szándékozók akarva-akaratlan a 8 évvel ezelőtti elkúrókat segítenék vissza a hatalomba."
Jó kis mantra mondogasd csak gondolom többre nem futja !

Jakab.gipsz 2017.11.26. 06:54:52

@Hórukk: Az esély egyenlősdi megteremtése nem az államtitkárok dolga és nem a törvény alkotók feladata.

Az esély egyenlőség megteremtése az anyukák dolga, azaz minden kölköt minden este le kell mosdatni (langyos víz és szappan), ennyi, hogy aztán amikor nagyobbacska lesz a gyermek, legyen igénye önmagára.

A többségnek pedig nem szükséges, egy vagy több, igénytelen büdös és koszos (szájúak), létezését, véleményét elfogadni és az ő szintvonalukra lesüllyedni, miközben kirekesztésről nyafognak, igazságot követelnek.

guvat 2017.11.26. 08:23:57

Mondjuk azt a tetű lerobbant villamost igazán kijavíttathatta volna Orbán, ha már egyszer ő a szegedi polgármester!
Az pedig Kínában is bevált a kulturális forradalom alatt, hogy a diákok döntenek a saját képzésükről!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.26. 09:59:20

@guvat:

Ne védd a fideszes polgármestert, ő a hibás. Bezzeg szoclib kormányzás alatt soha sehol nem robbant le villamos.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.11.26. 10:55:45

Ó(óóóóó)riási tévedésben van mindenki, aki a fideszes férgekkel beszélgetni, tárgyalni akar, akár csak kérdezni tőlük bármit, akár azt demonstrálandó, hogy mekkora idióták. Még nem esett le, hogy ezekkel nem beszélgetni kell? Ritkítani kell őket, minden eszközzel. Ahogy a klasszikus mondta: Az ellenforradalmár, nyilas, fasiszta fideszes bandát ütni kell. Majd amikor ezt minden normális, becsületes, jó érzésű, értelmes ember megérti, akkor jön el a jobb világ lehetősége.

baviki 2017.11.27. 13:26:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ilyet ne feltételezz, mert megbántod a lányosan feszengő független fiúcska önérzetét!

baviki 2017.11.27. 13:34:02

Kedves Kristóf Tornay! Valahol megtalálható a 80pontos javaslatcsomagtok?
süti beállítások módosítása