Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Téli menü madaraknak

2017. december 19. - szegedijudit

 Gondolta volna, hogy telente is több mint 150 madárfaj tartózkodik hazánkban, és hogy közel 50 megfordulhat a madáretetőkön?

Nekünk, madárbarátoknak, szívélyes vendéglátóként kell fogadni az érkezőket, és az itt maradókat is bőséges táplálékkal ellátni, amit ők a közelünkben töltött idővel, a megfigyelésük nyújtotta örömmel hálálnak meg.
Egy kis „menüt” állítottunk össze, melyből láthatja, hogy csupán néhány olcsó madáreledellel és itatással milyen nagy segítséget nyújthat a madaraknak:

Főételek

Fekete napraforgómag

A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított,magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható magkeveréket vásárolunk.

Cinkegolyó és zsiradék

Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel-kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek.

Alma


Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel,elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány darabot a talajra is tehetünk, így a madarak a hóesésben is hozzáférhetnek, míg a földre szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat.

Italok

cgolyo.jpg
Víz


Tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nemcsak a táplálék, de a folyékony halmazállapotú víz megtalálása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. A fagyos, száraz levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap. Ezért fontos, hogy az élelem mellett vizet is mindig helyezzünk ki.

 

fotó: mme.hu, Orbán Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr713510837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása