Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

A klímaváltozás miatt nővé válnak a zöld tengeri teknősök

A hőmérséklet-emelkedés az oka.

2018. január 10. - szegedijudit

 A Csípős hamarosan portállá válik. Kövesd Facebook-oldalunkat,
 hogy ne maradj le legújabb cikkeinkről! 


Az ausztrál Nagy-korallzátony zöld tengeri teknőseinél a közelmúltban érdekes jelenséget figyeltek meg a tudósok: a felmelegedés hatására kezd a populáció elnőiesedni. Mégpedig azért, mert a tengeri teknősöknél a hőmérséklet is befolyásolja az utódok nemét – írja a Quartz.com.

image_2.jpeg

A portál rávilágít: a tengeri teknősök nemére óriási hatással van a homok – ahová a fészket rakják az állatok – és a víz hőmérséklete. Ha ez az optimálishoz képest csökken, akkor több lesz a hímnemű, ha pedig emelkedik, akkor pedig a nőstények egyedszáma növekszik. Jelenleg felmelegedésről van szó, és ez meg is látszik az arányokon. A Nagy-korallzátony melegebb, északi részén már a kis teknősök több mint 91 százaléka nőstény, ami azt jelenti, ha ez így megy tovább, egy idő után képtelenek lesznek szaporodni a teknősök.

A klímaváltozás miatt nem csupán a nemek közti arányok felborulása okoz gondot, hanem az is, hogy melegebb hőmérsékletben nagyobb a teknős bébik halálozási aránya is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr5613565317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása