Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Feketelistán a Roszatom

2018. január 22. - szegedijudit

 

A „Justice for People and Planet” (Igazságot az embereknek és a bolygónak) című jelentést a Greenpeace készítette, amiben 20 óriásvállalat környezetvédelmi és emberi jogi visszaéléseit tárja föl, és tesz javaslatokat a negatív tevékenységük visszaszorítására. A Paks II. megépítésével megbízott orosz állami vállalat, a Roszatom is szerepel ezen a listán.

 roszat.jpg

A Roszatomé a felelősség a Mayak komplexumból származó radioaktív felhőért, de a felelősségre vonás elmaradt, mert az államvédelmét élvezi az óriásvállalat, olvasható a Greenpeace által kiadott jelentés 7 oldalas összefoglalójában. Tavaly augusztus végén szakemberek mintákat vettek a helyi Techa-folyóból, az eredmények a stroncium-90 magas szintjét mutatták a vízben, ami az emberi szervezetbe kerülve rosszindulatú daganatos betegségeket, vérképzőszervi betegségeket okoz. Több ezer ember van ennek a veszélynek kitéve.

A Roszatom már korábban is a Greenpeace látóterébe került. 30 oldalas jelentést készítettek, „A Roszatom kockázatai” címmel. Ebben többek között kitérnek arra, hogy bár a kormány tender kiírását ígérte, 2014. január 14-én megállapodásokat írt alá Oroszországgal két új reaktor megépítésére, ami miatt az EU kötelezettségszegési eljárást indított. Finanszírozási és gazdaságossági aggályokra is rávilágít a jelentés.

A világ egyre inkább belátja, hogy a jövő a megújuló energiákban van, bízunk benne, hogy ezt a magyar állam is be fogja látni előbb vagy utóbb.

 

kép:444.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr1713594049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.01.23. 07:41:08

A grínpísz és a Hebegő Mókacsoport hosszú és kitartó munkával (értsd: gyűlölködés és fröcsögés) elérte azt, hogy mindenki leszarja őket.

teéjesenmindegy 2018.01.23. 10:35:32

Ja abban van a jövő. Csak amíg nem működik, addig kell az atom.
süti beállítások módosítása