Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Magyarországi szemét helyzet

2018. január 24. - szegedijudit

 Az Eurostat friss kutatása szerint 2016-ban az egy személyre jutó települési hulladék mennyisége 480 kg volt az EU-ban. Ez a hatalmas szám mégis javulás, mivel 2002-ben ez még 527 kg volt. Hazánk 379 kilóval jóval az átlag alatt termel, nálunk kevesebbet csak az észtek, szlovákok, csehek, lengyelek és románok termelnek. A listát a dánok vezetik 777 kilogrammal.

 

stat.png

 

Mi lesz a megtermelt szemét sorsa?

 

A hulladék közel felét újrahasznosítják vagy komposztálják, a maradék 27 százalékát elégették, 25 százalék pedig szemétlerakóban végezte. Ebben Németország teljesít a legjobban (66%), hazánk au EU átlag szintjén helyezkedik el. Észtország, Csehország és Románia ennek a listának is a végén szerepel. A szemét kezelésében is javuló a tendencia, 1995-ös felmérés alapján még csak 17 százalék volt az, amit újrahasznosítottak vagy komposztáltak.

A listából is egyértelműen látszik, hogy fejlett gazdasággal és magas átlagkeresettel rendelkező országokban a legnagyobb az egy főre jutó éves kommunális hulladék nagysága, viszont ennek a feldolgozása is ezekben az országokban a legtudatosabb.

 

 forrás: http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180123-1

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr4113599355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása