Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Úgy süllyed az MSZP, mint a Titanic

2017. október 25. - acontrario

 

Egy televíziós műsorban jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hogy sem közös miniszterelnök-jelöltet, sem közös listát nem szeretne a DK az MSZP-vel. Ez a Botka-lemondást követően elkezdett tárgyalások és közös tervek kudarcát jelenti.

Gyurcsány Ferenc az ATV kérdésere felidézte a még a 2014-es választások után a Népszabadságban megjelent írásának a lényegét, ami arról szólt, hogy a demokratikus ellenzék sorsa középtávon egy nagy, nyitott Demokrata Pártban fog találkozni. Két fontos feltétellel viszont számolni kell szerinte: az egyik, hogy a demokratikus ellenzéki oldal szereplőinek az "orbáni önkénnyel szemben kell definiálni magukat, a másik pedig, hogy a hatályos választási törvényben a többségi elv az erősebb követelmény.

A DK és az MSZP együttműködéséről azt mondta, hogy együttműködésről az egyéni választókerületekben akarnak a szocialistákkal megállapodni, "nem közös listáról, és nem közös miniszterelnök-jelöltről". Korábban az MSZP még Botka László miniszterelnök-jelölt irányítása alatt elutasította Gyurcsány közeledését, azonban Botka lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. A DK örömmel fogadta a megtört MSZP közeledését, de úgy tűnik, hogy pont ők fogják megadni a kegyelemdöfést a szocialistáknak, akik önálló miniszterelnök-jelölt nélkül akartak egyezkedni a DK-val, ami viszont vérszagot érezve elzárkózott. Az MSZP olyan légüres térbe került, ami önazonosságának teljes feladását jelenti.

gyf.JPG

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) Budapesten, a Vértanúk terén ahol ellenzéki pártok vezetői megkoszorúzták a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobrát 2017. október 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: atv.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr2313085786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2017.10.26. 19:11:39

Az mszp elöregedett. Nem a benne levők korát tekintve, hanem a gondolkodásukat. Irány a süllyesztő.

commentes nikk 2017.10.26. 19:59:03

Őszintén remélem, hogy az MSZP most tényleg a története végéhez ér, ósdi, megkövült ideológiai bölények és rókaképű, cinikus, enyveskezű gazemberek gyülekezete, egy nincs köztük, akire a biciklimet rábíznám egy órára. Azt is remélem, hogy a visító nyugdíjas sereg királya (Gyurcsány) és bandája marginalizálódik, és az egy százalékos senkiházik közé kerülnek, ahová valók. Ha ez megtörténik, talán létrejön egy olyan légüres tér közép-baloldalon, ahol elkezdhet fejlődni egy komolyabban vehető, az öreg szarháziktól mentes párt, ami talán 4, de inkább 8 év múlva megszorongathatja a Fideszt.

Ad Dio 2017.10.26. 20:02:42

Az MSZP megroggyant, Gyurcsány időszerűnek érzi a kivégzését. Minden bizonnyal a maga szempontjából igaza van.

Logikusnak tűnhet, hogy ahelyett, hogy egy esetleges együttműködéssel a víz felszínén tartsák a haldoklót, bele kell inkább nyomni a fejét a víz alá és elhalászni a szavazóit.

Azonban nem fog bejönni a taktika. Egyfelől az MSZP még így is lassan fog kimúlni, 2018-ban még minden bizonnyal be fog kerülni a parlamentbe, 6-7%-kal, maximálisan besértődve. Ráadásul nem csak a DK startol majd rá a szavazóira, hanem a Jobbik, az LMP a Momentum, meg még a többi törpe is. A létező legrosszabb forgatókönyv fog lezajlani a bal oldalon: egymással versengő/harcoló kis és közép (Jobbik) pártok civódása az ex-mszp-s szavazókért, mindennek hátterében a haldokló MSZP vergődésével. Mindenki beszólogat mindenkinek, mindenki nyír mindenkit, közben a Fidesz csak egy kávét kér.

Most látszik csak igazán, hogy MEKKORA oltári ostobaság volt az MSZP részéről kinyírni Botkát.

BiG74 Bodri 2017.10.26. 20:32:54

@Ad Dio:
Szerintem bárki indult volna, pont ugyanúgy járt volna. Botka csak megszívta, hogy a saját pártját nem ismeri.

Jerico 2017.10.26. 20:39:03

Amíg az MSZP kábé 20% -on állt a DK meg 3% körül vegetált, Gyurcsány törte magát az összefogásért. Amikor viszont az MSZP lesüllyedt 9% -ra a DK meg feljött 8% -ra egyből nem vágyódik az összefogásra.

BiG74 Bodri 2017.10.26. 20:41:27

@Jerico:
Gyurcsány csak vállalhatatlan, nem hülye.

Ad Dio 2017.10.26. 21:04:40

@BiG74 Bodri:

Én stratégiailag tartom óriási baklövésnek a dolgot. Igaz, hogy Botka nem hozott igazán trendfordulót, de legalább elhitette a pártról, hogy képes valamiféle véleménnyel lenni a világról. Mostantól valóban úgy fest, hogy már csak a végjáték van hátra. Elhúzódó végjáték teszem hozzá.

GyF pedig újfent csak tanúbizonyságát adja annak, hogy mennyire csapnivaló politikus: nemhogy nem vezeti jobb helyzetbe a DK-t, de valójában a teljes baloldalt ellehetetleníti. Katasztrófa.

A DK-nak most önmérsékletet kellett volna gyakorolnia és igenis kiállni az MSZP mellett. A választásokon átvinni a pártot és bajtársként szépen beédesgetni magát a belső körökbe. Valódi vezető híján így esélye lett volna az egész MSZP-t átvenni és nem kellett volna a szavazókért folyó reménytelen harccal tovább rontani a helyzetet.

Megint nem jól döntött.

Gyulimali 2017.10.26. 21:40:56

@BiG74 Bodri:
...Botka csak megszívta, hogy a saját pártját nem ismeri. ..
Ami, lássuk be eléggé alapvetően megkérdőjelezi az ő alkalmasságát is a posztra.
És, mint láttuk, TÉNYLEG nem volt rá alkalmas.

Gyulimali 2017.10.26. 21:42:17

@Gyulimali:
Mármint, '94 óta azért illet volna kiismerni a pártot.
Hogy, ez nem sikerült neki, az bizony róla is rosszat mutat.

Gyulimali 2017.10.26. 21:44:25

@Ad Dio:
...Én stratégiailag tartom óriási baklövésnek a dolgot...
Szerintem azzal, hogy úgy állt neki, hogy bedarálja a teljes baloldalt az mszp alá, azzal egy igencsak kockázatos stratégiát választott, és szépen bele is bukott.

libsi nóta bárki unja 2017.10.26. 22:06:56

@Ad Dio:
Botka kinyírása jól mutatja, hová vezet a továbbvezető cél nélküli hatalmi harc a hatalomért. Ha egy lépéssel is tovább gondolkodtak volna, nyilván nem teszik taccsra alternatív jelölt híján, de ilyen belőtt aggyal nem lehet gondolkodni

Kitört a pánik, egymást tapossák agyon a ballerek a süllyedő hajón

morph on deer 2017.10.26. 22:09:02

@Ad Dio:
@Ad Dio:
“A DK-nak most önmérsékletet kellett volna gyakorolnia és igenis kiállni az MSZP mellett.”

Mert?
Az MSZP mindent feltett a Gyurcsány megsemmisítésére és a DK bekebelezéséte, - és megérdemrlten vesztettek.

Ez ennél nem bonyolultabb.
Ráadásul Botkával egy kifejezetten ellenszenves modorú jelöltet sikerült előásniuk, aki saját jogon is jócskán erodálta az MSZP tábort, a potenciális szövetségesek támadásával meg sikerült belevernie még azt a néhány szöget is az MSZP koporsójába, amelyik még hiányzott.

Egyébként a DK (Gyurcsány) már jó fél éve a koordinált indulásról beszél a közös lista helyett, csak a Botkának hiába, mert ő akart lenni a ‘megváltó’ mindenáron, konkurrencia nélkül. Hát az most nincs is neki...

Van ráció egy “nyitott, demokratikus” szerveződés létrejöttében, mert ez a hetvenkét törpepárt már több, mint nevetséges, amint a ‘spanyol viasz’ létrehozásán küszködnek, az óra meg ketyeg!

Ad Dio 2017.10.26. 22:09:44

@Gyulimali:

Ebben is van igazság. Botka is túl agresszív stratégiát választott, bár ő jobb helyzetből indult. GyF a DK beépített szavazatmaximálója. Egy lejáratott arc, ami a közeljövőben nem fog felszabadulni az elutasítottság alól. Botka legalább elvben lehetett volna a teljes baloldal vezetője.

libsi nóta bárki unja 2017.10.26. 22:13:47

Ha valakin nem lehet meglepődni, az Gyurcsány ebben a történetben. Hiszen pont erre a forgatókönyvre számított, és most igyekszik átvenni a vezető szerepet a baloldalon. Mi másért választotta már annak idején a Demokratikus Koalíció nevet?

Gyurcsány maga a koalíció, meg akit maga alá tus söpörni, Maszopostúl meg ami még belefér. A szeméthalom tetejéről aztán majd kukorékolhat

Ad Dio 2017.10.26. 22:14:28

@morph on deer:

Nem látok a jövőbe, de ha most fogadni kéne, azt mondanám, hogy GyF sem fogja tudni átvenni a baloldali fővezér feladatkörét. Egyszerűen túl mélyről indul, ráadásul szvsz a képességei sem teszik erre alkalmassá.

Ad Dio 2017.10.26. 22:18:32

@libsi nóta bárki unja:

Csakhogy azokért a szavazókért nem ő indul egyedül. Az LMP-től a Jobbikig mindenki szeretne majd ebből a tortából egy darabot. Mindeközben az MSZP sem adja majd magát (szavazóit) könnyen. Ráadásul aki ma MSZP-s, az nem véletlenül nem ment át eddig sem a DK-hoz.

Arról pedig még szót sem ejtettünk, hogy a kormánypártnak mi az érdeke: egy 6-7%-os vérig sértett MSZP maga a főnyeremény a Fidesz számára.

Nem. Ezt GyF megint elkapkodta. Pont ennyit ér mint politikus...

mh1973 2017.10.26. 23:08:24

Még mindig tiszta röhej, hogy egy 3-4%-os nullinger pártocska csóválja a 10% körüli szocikat, miközben Botka otthon ülve bólogat, hogy nem megmondtam birka molnárok, zsoltika és gyuszkó!

morph on deer 2017.10.27. 00:14:55

@Ad Dio:
“GyF sem fogja tudni átvenni a baloldali fővezér feladatkörét.”

Ez valószínűleg így is van.
A baj nem is ez, hanem az, hogy jelenleg nem igazán látszik “a” vezető az úgynevezett ‘bal’ oldalon, csak féligérett, ámbár igen magabiztos (ön)jelöltek.

Attól tartok, hogy ennek a csapatnak egy jelentős seggberúgás hiányzik, akkor talán összekapják magukat. Vagy nem.

A seggberúgás amúgy nem orbántól fog érkezni, hanem - szerintem - a jobbiktól: akik nem csupán a szavazóit fogja elvinni a tétova balfaxoknak, hanem igen hamar a szerepét is. Aztán majd lesz az álmélkodás.
Addig viszont további vidám marakodást kívánok!

Ps.: Botka nem igazi politikus, - mert akkor tudta volna kezelni a többi párttal való viszonyt, sem nem igazi vezető, -mert akkor tudott volna mit kezdeni az MSZP-vel. Viszont - állítólag - jó polgármester, szóval ne sajnáld, mert az életben nem tudta volna összefogni a baloldalt!
Ahhoz nem “erős ember”, hanem okos ember kéne, tehát nem Botka.

libsi nóta bárki unja 2017.10.27. 00:18:00

@Ad Dio:
Ideológiailag sok minden lehetséges, de szerintem minden bennfentes tisztában van vele, hogy igazából a pénz beszél

A Maszop totál csődben, mindent feléltek és nincs miből egymásnak osztogatni, Gyurcsány kezében viszont ott a sok zseton, amivel szinte bárkit magához tud édesgetni. Botkát nem, mert neki van saját megélhetési forrása, azért is mert hepciáskodni

De a többiek szépen oda fognak szokni az etetőre, és végül Gyurcsány akoljában kötnek ki, pláne hogy szerintem már most sokan oda járnak titokban

Jossarian 2017.10.27. 05:07:43

Ilyen az mikor egymast marjak a patkanyok kinjukban... :)

Fazakas László 2017.10.27. 05:34:10

Botka inkább mehetne a víz alá! Hiszen úgyis annyira szeret búvárkodni.
Persze szépen elvihetné magával a gyurcsányit - és vele az egész baloldalt. De őket mind búvárfelszerelés nélkül.
Aztán - egy bő félóra múlva majd meglátjuk, hogy ki nyert.
És vajon miért fogyott annyi víz? ....

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.27. 06:57:11

Gyurcsány reméli, hogy a jövő évi ballib bukás után minden ballibet maga alatt lesz képes egyesíteni. A fő akadály ebben mpst az MSZP.

Fodor Balázs 2017.10.27. 07:17:37

Egyszerű: egy nagy összefogás kellene, de az MSZP, a DK és a Jobbik nélkül.

Ad Dio 2017.10.27. 08:11:22

@morph on deer:

Valahogy így.

És ha hiszed ha nem, jobberként egyáltalán nem örülök, hogy a Jobbik tovább erősödik. Még akkor sem, ha a nagy cukiskodás közepette lassan már szeretne jobbközépnek látszani. Magyarországnak sokkal inkább volna szüksége egy mérsékelten EU párti, markánsan baloldali politikai erőre, mintsem egy Jobbikra. De ez van. Szerintem is ez a jövő.

Persze ezzel a fordulattal a kormány kommunikációja is megváltozik majd: az MSZP-ről olyannyira leszáll, hogy "szinte" már-már segíteni fogja, míg az ágyúk a Jobbik felé fognak fordulni (a DK is erősödhet még egy picit).

Ad Dio 2017.10.27. 08:13:43

@libsi nóta bárki unja:

Itt az MSZP-s szavazók a lényeg. Az, hogy mi történik a levitézlett vén szoci pártkatonákkal, az rozsdás vasmacskát nem érdekel. Én mondjuk nem költenék rájuk, de ez már mások baja.

bernivan 2017.10.27. 08:57:07

No...ehhez csak gratulálni lehet....Vityának nem kell más, csak hátradőlni és kérni egy kávét! Ezek meg sem érdemlik, hogy kormányozzanak, nem számít nekik, hogy mi függ a választástól. Az ő kölykeik, ükunokájuk jövője is biztosítva, a választó meg leszarva!

libsi nóta bárki unja 2017.10.27. 11:13:24

@Ad Dio:
Túl pragmatikusan gondolkodsz Gyurcsányról, neki egészen más srófra jár az agya

Gyurcsánynak a hatalom a lényeg, nem a választók megnyerése, ez már kiderült a regnálása során. A hatalom ilyen értelemben az MSZMP-n belüli csúcsra jutást jelenti, ami időközben MSZP névre váltott

Mint a legtöbb kis növendék, Gyurcsány is abban a közegben akar a hierarchia csúcsára jutni, amiben szocializálódott. Ezért az MSZP maga alá gyűrése számára talán még fontosabb a választók megnyerésénél.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.27. 11:36:44

@libsi nóta bárki unja:

Pontosabban az első lépés a hatalomhoz vezető úton az MSZP maga alá gyűrése.

Legalábbis azt hiszi a szerencsétlen marha, hogy ezután majd elfelejtik neki az elkúrást, és a 2006-os ellenzéki tüntetők rommá verését.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.27. 11:39:17

@Ad Dio:

A Jobbik nem tehet más.

A baloldalon óriási űr keletkezett.
Muszály oda mennie.

Az más kérdés hogy ezzel korábbi önmagukat köpik pofán, de politikailag logikus lépés.
Ha Gyurcásny skiekeresen kivégzi 2022-re az MSZP-t, én még egy Jobbik-Gyurcsány koalíciót se tartok majd kizártnak akkorra.

Pedig 2006 Kossuth térről indultunk.

Ad Dio 2017.10.27. 11:45:26

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Logikusnak logikus, csak nagyon nem egészséges. Persze a Fidesz is volt liberális párt, miért ne lehetne a Jobbikból nemzeti baloldal?

Ad Dio 2017.10.27. 11:48:00

@libsi nóta bárki unja:

"Túl pragmatikusan gondolkodsz Gyurcsányról, neki egészen más srófra jár az agya"

GyF csapnivalóan rossz politikus. Szinte az összes kritikus helyzetben rossz döntést hozott. Épp ezért nem derült ki soha, hogy milyen is volna államférfinak. Állítom, hogy annak jobb lenne, de sajnos a kormányzásba a politikai sikerességen át vezet az út. Az pedig meghaladja a képességeit. Ahogy mondod: a rövid távú hatalmi vágyai felülírják a pragmatikusságot.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.27. 11:55:00

@Ad Dio:

A 'nemzeti szocialista' szóösszetétellel a jobbik oda érkezne, ahonnan jelenleg menekül.. :D
süti beállítások módosítása