Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Momentum: „Fidesz nem a többség, hanem a legnagyobb kisebbség”

2018. február 18. - Kristóf Tarnay

Nagyjából három tucat ember előtt mondott kampánynyitó beszédet Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, és a párt két szegedi jelöltje az újszegedi Délvidék Tájházban, miközben Fekete-Győrt Pesten hologramon követhették. Bízik a kormányváltásban, a kétharmadot nem nehéz szerinte legyőzni, de az ellenzéki politizálásra is készül. Összefoglaló.

Mihálik Edvin, a Csongrád megye 1-es körzet jelöltje azzal kezdte, hogy elmondja, hogy került be a Momentumba. Már fiatal kora óta érdekelte a politika világa, de elsőválasztóként mégis úgy érezte, nem képviseli őket senki. Ezután levonta a következtetést: ha hosszútávó változást szeretnénk, a fiatalokra is szükség van, majd megismerte pártja öndefinícióként használt eszmefuttatását a „politikai árvákról”. A TizenX nevű ifjúsági szervezet alapítójaként azzal buzdított a csatlakozásra, hogy szerinte

a 2012-es diáktüntetések szervezői közül már sokan a Momentumban vannak,

a tüntetés pedig szerinte fontos, de önmagában kevés: el is kell menni szavazni – agitált. A pénteki diákdemonstráció résztvevőinek is üzent: ne adják fel, hiszen pártjával ők sem fogják.

img_1397.JPG

Elmondta, 100 alapszervezetük van kis településektől Londonig, és kiállítottak 106 jelöltet. Budapest előtt Szegeden volt először alapszervezetük – tette hozzá, majd sorolta helyi akcióikat: a „Cselekvés körei” projektsorozat keretében kitakarították a Tisza-parti Lapost, aszfaltrajzzal felhívták a figyelmet a váróslistákra, és sok helyen gyűjtöttek aláírást a civilek melletti népszavazáshoz is. Szerinte „minden házibuliban témává kell tenni a politikát”, mert a Fidesz nem a többség, hanem a legnagyobb kisebbség.

Fekete-Győr András felidézte: napra pontosan egy éve kezdték el a Nolimpia-kampány aláírásgyűjtését, ma pedig elindul a hivatalos kampányidőszak. Hozzátette: a kilenc alapítójuk közül ketten szegediek, dicsérte is a várost, mondta, sajnálja, hogy ő nem ide járt egyetemre. Az olimpiallenes népszavazás kampányára egy Dávid-Góliát küzdelemként tekintett vissza, ahol Dávid nyert, ugyanis pártjával „addig pultoztak, és fagytak szét”, amíg ezt sikerült elérni. Bírálta az ellenzék szerinte csak a médiában erős pártjait, és elmondta, jelenleg a „learning by doing”, azaz cselekedve tanulás folyamatát élik pártjával.

Ő is elmondta a „politikai árvákról” szóló gondolatmenetet, szerinte kétmillióan vannak - ő „Momentum-generációként hivatkozott erre a rétegre, ami alatt valószínűleg az Y-generációt érthette nagyrészt, bár később egy idősebb párttag kérdésére azt mondta, ez alapvetően gondolkodásmód kérdése, nem életkoré. Egy becsületes, ambíciózus generáció szerinte, akik nem önmagukért dolgoznak majd a Parlamentben, hanem mindenkiért, aki Magyarországon él. Hangsúlyozta: nem fizetett aktivistáik vannak, hanem náluk a grafikus is pultozik, és a kampányfőnök is kiáll felfújni a várólistákat az aszfaltra.

„Mi vagyunk az a generáció, akinek legtöbbet számít a szavazás”

– összegzett, majd festette a képet, amint a fiatalok egy Miki egeres trikóban átveszik a szavazólapot a biztostól, aki már tudja, hogy az illető nem rájuk fog szavazni. A közönség soraiból egy résztvevő azzal a hasonlattal élt, hogy ha sokan elhiszik, hogy az az öt iksz, amit a lottószelvényre hetente behúznak, változást hozhat az életükben, higgyék el, hogy ez a kettő pedig még többet.

Fekete-Győr a fiatalokat arra kérte, beszéljenek szüleikkel, akik, ha bíznak bennük, amikor beállítják a GPS-t, akkor most is tegyék, és közösen állítsák be „az ország GPS-ét”. Szerinte bár van esély a kormányváltásra, a Fidesznek legalább a kétharmadát megakadályozni nem is olyan nehéz, de az ellenzék részéről hiba, hogy nem mondja el, hogy folytatná parlamenti ellenzékként, ha nem lesz kormányváltás. Kérdésre elmondta, a Parlamentben elképzelhetőnek tart közös szavazást más ellenzéki pártokkal, de amikor a választási együttműködésről kérdezték, élesen bírálta őket.

Elmondta, a Momentumnak háromszor annyi alapszervezete van, mint az LMP-nek, és kétszer akkora tagsága. Az MSZP-ben pedig szerinte Botka lemondásakor tett nyilatkozatának megfelelően tényleg vannak fideszes ügynökök – szerinte sokan tudják, hogy Mesterházy az összefogás előtt 2013-ban egy golfklubban találkozott Habony Árpáddal, csak nem bizonyítható. A rendezvényen a párt nyomtatott kiadványát osztották címlapon a pártelnök portréjával, benne történetekkel a kivándorlásról, részletekkel a Momentum programjából, hátulján napirajzzal, keresztrejtvénnyel és fánk-recepttel.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr10013678790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.19. 06:49:58

A Momentum meg a legnagyobb, 1 % alatti párt lesz április 9-étől.
süti beállítások módosítása