Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

A deákos tanárok többsége ismét Faragó Klára ellen szavazott

2017. június 23. - Zolko128

deak_farago_graph.pngFotó: DailySzeged

Július 10-én derül ki, ki lesz a Deák Gimnázium immáron rendesen, öt évre megválasztott igazgatója. Ahogy egy éve, úgy most is hárman jelentkeztek, ahogy sejtettük: ugyanazok, mint az előző alkalommal, amikor a legkevésbé támogatott jelöltet, Faragó Klárát, a KLIK korábbi kisteleki tankerületi igazgatóját választotta meg végül az intézményfenntartó. A tanárok többsége ismét ellene szavazott, igaz most megoszlottak a szavazatok.

Az igazgató megválasztásakor először a tantestület, majd az alkalmazotti testület alkot véleményt. Ez előbbibe csak a tanárok, ez utóbbiba minden dolgozó beletartozik. Ez a két szavazás külön zajlik, és nem egy személyt kell kiválasztani, hanem minden jelölt esetén egy támogató, vagy egy ellenző voksot lehet leadni. (A tantestület és az összes dolgozó azért szavaz külön időpontban, mert ez utóbbiak csak a személyről, a pedagógusok viszont a pályázatáról alkotnak véleményt.)

Az összes iskolai dolgozó körében a legtöbb támogatást Gáspár Róbert angoltanár kapta, 59-en voltak mellette a közös szavazáson, és 58-an a pedagógusok közül, a tanárok közül 15-en voksoltak ellene, az összes dolgozóktól 26-an. Őt a gimnázium előző igazgatója, Kis Gábor matektanár követi, akit 25 fő támogatott, de 48-an elleneztek. Az összes munkavállalónál azonban már visszacsúszott Faragó Klára mögé a harmadik helyre, 25 igennel és 64 nemmel, két érvénytelen szavazat mellett. A volt KLIK-tankerületi igazgató csak a pedagógusok körében utolsó helyen végzett 21 mellette szóló vokssal, és a legtöbb, 52 darab ellenszavazattal, mindenki körében 32/53-as aránnyal a második lett, és az eggyel több ellenszavazat megtévesztő lehet ugyan, de Kis Gábort nála is több, 64 dolgozó "diszlájkolta"

A nevelőtestületi és az alkalmazotti közösség véleményalkotás

A nevelőtestület a pályázók intézményvezetői programjára szavazott. A szavazás eredménye:

                 Támogatta                 Elutasította
Faragó Klára vezetői programja                      21 fő                     52fő
Kis Gábor vezetői programja                      25 fő                     48 fő
Gáspár Róbert vezetői programja                      58 fő                      15 fő

 

Az alkalmazotti közösség a pályázók személyére szavazott. A szavazás eredménye:

          Támogatta         Elutasította           Érvénytelen 
 Faragó Klára pályázó               32 fő            53 fő               2 fő
Kis Gábor pályázó               21 fő            64 fő               2 fő
Gáspár Róbert pályázó               59 fő            26 fő                2 fő

 

Akárhogy is nézzük: Faragó annak ellenére, hogy a diákok alig találkoznak vele, a tavalyi évhez képest azért jelentősen megnövelte a támogatottságát, hiszen tavaly mindössze hárman voksoltak rá. Mondjuk nem mintha ettől nem őt nevezte volna ki az intézményfenntartó, de mégis jelentős előre lépésnek mondható ez a támogatottságában. Ha megnézzük, a három pályázat közül a második kettőről a legtöbb munkaközösség a véleményezéskor megjegyzi, hogy "csak részben megvalósítónak" tartja, míg Gáspár Róbertét megvalósíthatónak. A történelem és etika munkaközösség például Faragó anyagát azzal kommentálta többek között: "A pályázó jövőképe nem elég konkrét."

Budapesten nem fogják aláírni

 

Gáspárt egyfelől ismerik az iskolában, hisz régóta tanít ott, és vezető jellemnek tartják, szemben Kis Gáborral, akit szerettek, de határozatlanabb személyiségként festik le. „Ha a tanárok úgy érzik hogy ő lenne jó, akkor elhisszük nekik, meg lehet bízni a döntésükben” – mondja ott tanuló diák forrásunk, aki hozzáteszi: gond szerinte, hogy a kilencedikesek közül rengeteg ilyen teljesen semlegesen állnak a kérdéshez, ugye ők nem látták az előző igazgatót, Gaspár sem taníthat mindenkit, Faragóval meg leginkább nem foglalkoznak.

Fölmerül a kérdés: mit szól mind ehhez a diákönkormányzat, akit ugyanis – bár szintén csak véleményezési jog szintjén – de meg kellene kérdezni. Forrásunk szerint igen „furcsán” működik ez a Deákban: azt mondja: a legutolsó DÖK-gyűlést onnan tudta meg az osztályuk, hogy valaki más mondta utólag, hogy megtartották. De a lényeg: a DÖK-felügyelő tanár korábban úgy döntött, egyszerűen lemond a diákképviselet véleményezési jogáról. 

„Fönn Budapesten maguktól sosem fogják aláírni

Gáspár kinevezését”

- mondja forrásunk, aki szerint lehetne esélye némi nyomásgyakorlásnak a fenntartó felé, hiszen a Deák a megyeszékhely egyik fontos intézménye, de hogy pontosan mi, azt még nem tudja. Mint ismert: tavaly ősszel nagyjából kétszázan demonstráltak az ellen a gyakorlat ellen, hogy a szinte senki által nem támogatott volt tankerületi igazgatót nevezzék ki intézményvezetőnek, amit a fenntartó ennek ellenére megtett.

Az iskola véleményezési joga ugyanis tényleg nem több, mint amit a neve mutat: a fenntartó Klebelsberg Központnak (KLIK) nem kell figyelembe vennie, ahogyan tavaly sem vette. Ez az a KLIK, ahol korábban Faragó is dolgozott, tankerületi igazgatóként, munkája a köznevelés átszervezésével, és a tankerületek számának csökkentésével szűnt meg, ezt követően tették meg a Deák igazgatójának. 

(DailySzeged)

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr612616165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása