Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Merkel nyert, de nem lesz könnyű dolga

2017. szeptember 25. - acontrario

angela.jpg

Angela Merkel pártja, a CDU ugyan 33 százalékkal megnyerte a németországi választásokat (az exit pollok szerint), de koalíciókötésre kényszerül. A szociáldemokraták történelmi mélypontra estek 20 százalékos eredményükkel. A bevándorlásellenes AfD lett a harmadik erő 13 százalékkal, akivel az együttműködés elképzelhetetlen, így létrejöhet a jamaika-koalíció, vagyis Angela Merkel várhatóan a liberálisokkal és a zöldekkel folytatja a kormányzást.

Az eddig is kormányzó CDU nyerte a vasárnapi németországi választásokat, Angela Merkel pedig negyedszer is Németország kancellárja lesz. Az előzetes eredmények a következőképpen alakultak:

a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a (CSU) a vártnál kevesebbet kaptak: 33,5-32,5%

a szociáldemokraták (SPD) mélyponton: 21-20%

Alternatíva Németországnak (AfD) először jutott be a parlamentbe: 13-13,5%

a liberálisok (FDP) ismét bejutottak: 10-10,5%

az egykori keletnémet állampárt utódszervezete, a Baloldal (Linke): 9%

a Zöldek (Grüne): 9-9,5%

Angela Merkel német kancellár a következőket mondta az előzetes eredmények ismeretében: "kormányzati felhatalmazást kaptunk, nélkülünk nem lehet kormányt alakítani." Merkel azt is mondta: mindent elkövetnek, hogy az AfD-hez átpártolt szavazókat visszaszerezzék.

(kép forrása: mti)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr2912894202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása