Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Botka is gyertyát gyújtott a Délmagyarért a szegedi demonstráción

2017. október 20. - Kristóf Tarnay

Nagyjából 150-en gyűltek össze este a Klauzál téren, ahol a Délmagyarország felvásárlása, és a két új kormányközeli vezető kinevezése miatt mécsesekkel búcsúztatták el jelképesen a lap függetlenségét - ismét. Az Összefogás Szegedért civil szervezet rendezvényén több helyi ellenzéki politikus, és pár ellentüntető Fidelitas-potentát is megjelent.

A Délmagyarország bojkottjára szólított fel Kiss Ernő. Az Összefogás Szegedért egyesület képviselője a ma esti szegedi demonstráción elmondott beszédében a Fidesz újabb szabad sajtó-ellenes támadásának nevezte a Délmagyarországot és a Kisalföldet is kiadó Lapcom felvásárlását, és a vezetőcserét, melynek során a lap élére két kormányközeli ember került főszerkesztőként és az ő helyetteseként.

Kiss szerint a menedzsmentváltással a 107 éve sikeres és hiteles lap tönkretétele kezdődött meg, és vége a Délmagyar függetlenségének. Emlékeztetett: korábban ugyanez történt a többi helyi újsággal, az Origóval és a TV2-vel is, és utalt a Népszabadság bezárására is.

Szerinte ami történt az egyébként nem is lehetne törvényes, hiszen lényegében egy kézben összpontosul az összes helyi újság, de ez sem a GVH-t, sem az NMHH Médiatanácsát nem zavarja. A bojkott manifesztációjaként arra buzdított mindenkit, hogy amíg le nem jár az előfizetés, a lap példányait szórják ki a kiadó épülete elé. Kérdésemre egyébként később azt mondta, ők a családjával még nem mondták le a lapot, egyelőre várnak.

Az eseményen megjelent pár ellentüntető is a kormánypárt ifjúsági szervezetétől, a Fidelitastól. Az akciót Korponyai Ernő Csongrád megyei Fidelitas elnök vezette, és elmondása szerint ő fizette azt a molinót is, amelyen az állt: szerintük a Délmagyar eddig sem volt független, és ezt alátámasztandó a lap munkatársai és a szegedi baloldali önkormányzat közötti kapcsolatokat soroltak föl.

A rendezvényen egy "sírkövet" avattak fel a Kossuth-szobor előtt, mely elé mécseseket helyeztek el. Köztük - elmondása szerint csak "járókelőként" - Botka László polgármester, Nagy Sándor alpolgármester, Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő, és a szegedi baloldal több politikusa, valamint helyi cégvezetők is.

A Délmagyarország szerint nem változik semmi

A lap erről a tüntetésről szóló cikkében ismét azt írta le, mint a korábbi, a helyi Együtt által a felvásárlás híre után rendezett hasonló tüntetéskor: e szerint a szerkesztőség munkáját "a tulajdonosváltás semmiben nem befolyásolja". 

Információink szerint egyelőre nem terveznek fölmondani a lap munkatársai, bár már mindenki mérlegelte ezt az opciót - egyelőre ugyanis bár megérkezett az új főnök, a lap tartalma érdemben még nem változott.

Korábban azonban egy munkatárs már távozott a laptól, valamint Darvasi László író sem a Lapcom-kiadványokban közli szépirodalmi tárcasorozatát, hanem átment a 24.hu online hírportálra.

Tartunk tőle, hogy a Délmagyarország hamarosan csak egy oldal véleményét fogja tükrözni

- mondta el lapunknak Kiss, aki szerint eddig a lap sokszínű volt, a helyi önkormányzat is időnként bosszankodott emiatt, de ez most megszűnik. Elmondta: régi szegedi polgárként reménykedett benne, hogy mindez nem történik meg, egyelőre tanácstalanok. Szerinte a független újságírók munkája veszélyben lehet, bár a kiadó érdeke egy felkészült gárda megtartása. Szerinte nehéz lenne független lapot gründolni, ehhez ugyanis értelemszerűen sok tőke szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr1913045972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása