Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Műanyagot az aszfaltba!

2017. október 27. - acontrario

aszfalt.jpg

Tartósabb, biztonságosabb és olcsóbb utakat ígér egy új technológia, amely egyúttal megoldást jelenthet a nem újrahasznosítható műanyaghulladékok egyre növekvő problémájára is – számolt be erről a hvg.hu.

Az indiai kormány bejelentette, hogy 11 milliárd dollárnak megfelelő összegből épít több mint 83 ezer kilométernyi utat a következő öt évben. A műanyaghulladékok feldolgozására épülő technológiának a használata költséghatékony, tartósabb és biztonságosabb utakat is eredményez.

"A műanyag utak nem csupán ellenállóbbak, hanem megoldják a nem újrahasznosítható műanyagok problémáját is" – mondta Iser Dzsudzse Aluvalia, a városi infrastruktúráért felelős kormányzati bizottság korábbi vezetője, aki szerint egy kilométernyi egysávos aszfaltút egy tonna műanyaghulladékot vesz fel, és a műanyag megkétszerezheti, vagy akár megháromszorozhatja az út élettartamát.

A technológia módszerének lényege, hogy a finomra aprított műanyaghulladékot – az édességek csomagolópapírjától kezdve a bevásárlószatyrokig – hozzáadják a forró aszfalthoz, majd az elegyet a kövekre öntik. Az eljárás 2002-ben került kifejlesztésre és mielőtt a kormány elé került már építettek utat ezzel az eljárással mégis régóta sértetlen és megőrizte jó állapotát. Eddig legkevesebb 11 indiai állam alkalmazta a technológiát több mint 100 ezer kilométernyi autóút lefektetéséhez.

Az indiai kormány 2015-ben a legtöbb autópálya-építésnél kötelezővé tette a műanyaghulladékok felhasználását. Az államok egy része azonban lassan teszi magáévá a technológiát, különböző okokra, egyebek között a műanyaghulladékok szétválogatásának és a kivitelezők megtalálásának nehézségeire hivatkozva.



A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr4913105052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása