Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

10 dolog, amire figyeljünk, ha a temetőbe indulunk

2017. október 31. - Szegedi Atilla
  • cemetery.jpgAz Országos Mentőszolgálat figyelmeztetést adott ki, és természetesen teljes kapacitással dolgozik a két legforgalmasabb napon is, de megkérnek minden útnak indulót, hogy fokozottan figyeljen a saját, és embertársai egészségére, mondta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a napokban. Országszerte 1500 mentőápoló, mentőorvos, járművezető, és mentésirányító teljesít szolgálatot, de ahogy az ünnepek alkalmával ki szokott derülni, sajnos sosincs elegendő mentőautó és felszerelés, ezért legyünk körültekintőek, és türelmesek az ilyenkor is keményen dolgozó szakemberekkel.

  • Akár a temetőbe tartunk, akár csak a közelében járunk, minden autós és kerékpáros a szokásosnál is óvatosabban közlekedjen, a temetők környékén megnövekedett forgalomban, hogy ezzel is csökkentsük a balesetek esélyét! Legyünk tekintettel a gyászolókra, és hagyjunk időt magunknak is a lelki nyugalmunk visszanyerésére, mielőtt ismét autóba, vagy kerékpárra szállunk! Ha úgy érezzük, tegyünk inkább egy könnyed kis sétát a gyönyörű őszi időben!

  • És ha már időjárás, akkor érdemes figyelni a napi előrejelzést, és alaposan, de inkább rétegesen öltözködni, hiszen ősszel előfordulhatnak a nap folyamán nagyobb hőmérsékletingadozások is, így ami reggel még kellemes viselet volt, délutánra már talán sok, vagy éppen kevés. Bár a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. munkatársai folyamatosan takarítják a lehulló leveleket, a kapacitásuk véges, így előfordulhat, hogy egyes területeken az avar van túlerőben. A vastag levélszőnyegen azonban körültekintően közlekedjünk, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mit rejt az avar, illetve a csapadékos, szeles időben csúszóssá válhatnak az utak, ami szintén veszélyeket rejt.

  • Azok, akik kisgyermekekkel látogatnak ki a temetőbe, nagyon ügyeljenek a gyermekekre és ne hagyják őket szabadon szaladgálni. Első sorban a már említett megnövekedett forgalom miatt, másod sorban az idővel meglazult, vagy törött sírkövek és fejfák könnyen balesetet okozhatnak. Nem a legvidámabb dolog, kisgyermekekkel temetőbe járni, de mindig legyünk tekintettel a csendben gyászoló embertársainkra és adjuk meg a halottaknak járó tiszteletet is!

  • Azonban nem csak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is érdemes vigyázva közlekedni a temetőkben. Az idő vasfoga sajnos a sírköveket, fejfákat sem kíméli, de ez nem mindig látszik egyértelműen, ezért inkább ne támaszkodjunk ezekre, és túl nehéz dolgokat se tegyünk rájuk! Ha veszélyes sírhelyre bukkanunk, amit semmilyen módon nem jelölnek, akkor kifelé menet érdemes jelezni valamelyik temetői alkalmazottnak. A szeles, kiszámíthatatlan időben próbáljuk meg a mécseseket szélvédett helyre tenni, vagy a koszorúktól és virágoktól távolabb, megelőzve a tűzveszélyes helyzeteket. A korai sötétedés is okozhat problémákat, így a helyenként gyér közvilágítás mellé a később kilátogatóknak érdemes egy zseblámpát is magukkal vinni, hogy könnyebben közlekedjenek a sírhelyek közti szűk ösvényeken.

  • Azoknak, akik valamilyen alapbetegségben szenvednek, és rendszeresen kénytelenek gyógyszert szedni, mindenképpen vigyenek magukkal egy adagot, mert az időjárás és egyéb tényezők miatt, komoly fizikai megterhelést jelenthet egy ártatlan, de nem mindennapos temetői látogatás. Ha módjukban áll, ne is egyedül induljanak útnak, hanem családtag, ismerős támogatásával!

  • A rendőrség felhívja a figyelmet az értékekre való fokozott figyelemre! A máskor csendes, és akár elhagyatott temetők most bizony megtelnek emberekkel, és így a közeli parkolók is, de semmilyen járművet ne hagyjanak lezáratlanul! Komolyabb értékeket ne vigyenek a temetőbe és ne hagyják ott, mert sajnos a temetői szolgálat és a fokozott járőrszolgálat ellenére is minden évben előfordulnak lopások. Előre készüljünk fel a temetői látogatásra, és ha lehetséges, ne a bejárat környékén, táskából, vagy kiskocsiról ajánlgató, számlát adni nem tudó árusoktól vásároljunk. Vigyázzunk értékeinkre, gyakoriak ilyenkor a zsebesek, tolvajok.

  • A halottak napi megemlékezések során megnövekedő utazási igényekhez igazodva, a Szegedi Közlekedési Társaság a 3-3F villamosok vonalán járatsűrítéssel segíti a gördülékenyebb közlekedést. 2017. október 28. és november 01. napok között az alábbi speciális közlekedési rend szerint közlekednek járataik:

    menetrend.jpg
  • A szegedi temetők ünnepi nyitvatartására is érdemes odafigyelni, ami a következőképp alakul:

    Belvárosi temető iroda ünnepi nyitvatartása:
    2017. október 31-én 8-20-ig,
    2017. november 1-én 8-20-ig.
    A Belvárosi Sírkert kapui 2017. november 1-ig 7-20-ig, 
    2017. november 2-tól pedig 8-17 óra között tartanak nyitva. 

Kiskundorozsmai temető iroda ünnepi nyitvatartása:
2017. október 31-én 8-19-ig,
2017. november 1-én 8-19-ig.

Tápéi temető iroda ünnepi nyitvatartása:
2017. október 31-én 8-19-ig,
2017. november 1-én 8-19-ig.

Dugonics temető:
2017. október 31-én 8-20-ig,
2017. november 1-én 8-20-ig,
2017. november 2-án 8-18-ig.

Alsóvárosi temető:
2017. október 31-én 8-20-ig,
2017. november 1-én 8-20-ig,
2017. november 2-án 8-18-ig.

  • Végül ejtsünk szót arról is, hogy aki egészségi okokból, vagy bármely más okból, a következő néhány napban nem tud eljutni a szeretteihez a temetőkbe, az se essen kétségbe, vagy szomorodjon el! Otthon is kialakíthatunk egy kis helyet a lakásban, ahol pár szál virág mellett, egy gyertyát, vagy mécsest gyújtunk az elhunytakért és csendben, gondolatainkba mélyedve emlékezünk meg róluk. A temetőbe az év folyamán bármikor kilátogathatunk, amikor időnk, és egészségünk engedi, de tiszteletünket és kegyeletünket ily módon is leróhatjuk.

Akárhogy is, a következő néhány napban használjuk ki az alkalmat, és csendesítsük le gondolatainkat, álljunk meg egy percre és készítsük fel magunkat a téli nyüzsgésre, és az év végi hajrára!

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr10013120566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása