Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Az Új Nemzedék Központ kitiltotta a szegedi LMBT-csoportot közösségi helyéről

2017. november 24. - Kristóf Tarnay

Kitiltotta a szegedi Új Nemzedék szegedi közösségi teréből a szervezet központi, fővárosi vezetősége a Szegedi LMBT Közösségért csoport rendezvényeit. A jogvédő társaság filmklubot tartott volna ma az ÚNK közösségi terében, amit le kellett fújniuk, és a korábban kirakott, a homofóbiát ellenző "biztonságos tér" matricát is leszedték a bejáratról.

lmbtsajttaj_tabla.jpgA Szegedi LMBT Közösségért sajtótájékoztatója idén áprilisban, amelyen a Biztonságos Tér matricákat helyezték ki szegedi épületekre. A képen középen Jávorszky Iván, az IH igazgatója, mellette jobbra a Knezevics Viktor, a BP Business Service Centre Kft. operatív igazgatója.

A magyar LMBT-közösséget megcélzó Humen Magazin számára készítettek egy interjút a Szegedi LMBT Közösségért csoport aktivistáival. A csoport szívesen mesélt volna a lap hasábjain a szegedi Új Nemzedék Szeged Közösségi térben szerzett pozitív élményeiről, erről azonban megkérdezték az ÚNK helyi vezetőit, akik továbbították a kérdést a fővárosi feletteseiknek.

Ekkor érkezett a hidegzuhany: az erősen kormánykötődésű menedzsment nem csak a sajtószereplést tiltotta le, de a szervezet rendezvényeit sem engedélyezi továbbá az ÚNK helyi közösségi terében. 

Az indok: az LMBT-emberek érdekeit védő civil szervezet szerintük politikailag állást foglal, amiben ők nem akarnak részt venni. A csoport azt írja, a jelenlegi információk szerint a döntést az Új Nemzedék felsőbb vezetése hozta, nem helyi szinten dőlt el, és a kitiltás oka az, hogy az LMBTQ-szervezetek „politizálnak”, azaz szeretnének beleszólni az őket érintő közügyekbe, mint pl. a csoport a helyi esélyegyenlőségi program kapcsán tette ezt a közgyűlésben.

A dolog pikantériája, hogy bár a helyi közösségi tér vezetőségét "megrendítette a döntés", a felsőbb utasítás miatt még a korábban ünnepélyesen felavatott "biztonságos tér" feliratú matricát is eltávolították az ÚNK közösségi tér bejáratáról, mert azon is szerepelt az ngo logója. A matrica egyébként azt hivatott jelezni, hogy az adott intézmény nemet mond a kirekesztésre, ott senkit nem érhet diszkrimináció szexuális orientációja miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr5913368997
süti beállítások módosítása