Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Mi a helyzet Paks 2-vel?

2017. november 30. - szegedijudit

paks.jpgHabár a kormány ígérete szerint 40 százalékos magyar beszállítói részvétellel fog megvalósulni Paks II, az Európai Bizottság által küldött dokumentumból, ami több, mint 200 oldalnyi különféle feljegyzésből, e-mailekből és meetingek jegyzőkönyveiből áll, egyértelműen látszik, hogy ez nem fog megvalósulni. Az, hogy milyen jogi kötelezettsége van a Roszatomnak a kötelező 55 százalékos részarány érvényesítésére az iratokból nem derült ki.
Az Európai Bizottság 2016. november 17-én zárta le a Paks II közbeszerzésének hiányával kapcsolatos kötelezettségszegési eljárást, melyet Jávor Benedek, európai parlamenti képviselő kezdeményezett.


„A panasz szerint, a magyar kormány jogsértést követett el, amikor a paksi beruházással az uniós közbeszerzési szabályokat megkerülve, közbeszerzés nélkül az orosz Roszatomot bízta meg… „Az azonban nyilvánvaló, hogy az 55 százalékos nyílt tender mellett aligha érvényesíthető a kormány által hangoztatott 40 százalékos magyar beszállítói részvétel. Kormányzati körökből származó információk szerint ezzel a kormány és a Paks II. Zrt. is tisztában van, és komoly az aggodalom, hogy a magyar részvétel nehezen lépheti túl az 5 százalékot.” - írta Jávor Benedek.
Jávor szerint az Európai Bizottság azért döntött végül a kötelezettségszegési eljárás lezárása mellett mert a Fidesz megígérte az orosz fővállalkozó, a Roszatom nevében, hogy az építési folyamat további szakaszaiban betartják majd az uniós közbeszerzés szabályait. A most megküldött dokumentumokból kiderül, hogy a Bizottság tisztségviselői sem értenek egyet azzal, hogy nem az uniós jog szerinti versenypályázaton választották ki a Roszatomot. A Politico ezt globális politikai megoldásnak nevezte.
A magyar politikus arra is rávilágít, hogy a kormány csak két évvel a moszkvai megállapodás után állt elő a semmiből előhúzott technikai kizárólagosság érvével, ami szerinte a moszkvai paktum utólagos lepapírozására szolgál.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr7413407327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása