Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

A világ gyorsul, a Föld lassul

2017. december 04. - szegedijudit

Igaz, hogy a másodperc milliomod részéről van szó, de ennek súlyosabb következményei vannak, mint azt laikus szemmel elsőre gondolnánk, derül ki a LiveScience beszámolójából.


A Geological Society of America éves ülésén bemutatott kutatások szerint, az elmúlt 100 év tapasztalatai alapján a lassulás befolyásolja a földrengések gyakoriságát.
Roger Bilham, és munkatársa, Rebecca Bendick geofizikusuk megvizsgálták, hogy 1900 óta mennyi, a Richtes-skála szerinti 7-es, vagy annál erősebb erejű földrengés történt. Ez a szám átlagosan évente 15, viszont mikor a Föld forgási sebessége lassul, a bolygó 25 és 35 földrengés között éri el a 7-es nagyságrendet. A kutatók szerint a lassulást olyan időjárási mintázatok okozhatják, mint az El Niño, az óceáni áramlatok és áramlatok a bolygó olvadt magjában. Az alap felvetés az, hogy miközben a Föld lassul, az egyenlítő “összehúzódik”, emiatt a tektonikus lemezek egymásnak feszülnek, ami a földrengést okozza.

fold4.jpg
A NASA öt évvel előre képes jelezni a Föld forgásának lassulását, emiatt több katasztrófa is elkerülhető lesz a jövőben.
"Hasznos tudni, hogy mikor lesznek gyakoribbak a földrengések, mert, ha városvezetés az épületek utólagos felszerelését fontolgatja, hogy földrengésmentessé tegyék őket, akkor még időben tudnak cselekedni. "mondta Bilham.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr7313428061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása