Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

9 pont, hogy miért legyél optimista az éghajlatváltozással kapcsolatban

2018. január 05. - szegedijudit

napelem_stock.jpg.water-1882395_960_720.jpgTöbb olyan esemény történt 2017-ben, ami a klímaváltozást tovább gyorsította, és aggasztó lehet a bolygónk jövőjére nézve. Trump letette álláspontját a fosszilis energiák mellett, illetve az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből. Egy novemberi jelentés pedig azt mutatta, hogy több évnyi szerény hanyatlás után tavaly nőtt a globális kibocsátás, részben a kínai szénhasználatnak köszönhetően.
A Vice összeszedte 9 pontban, hogy mik azok, amik miatt a tavalyi negatív események tükrében megláthatjuk a pozitív változásokat is. A cikkben leírják, hogy bár Kína a legnagyobb szén-dioxid-szennyező a bolygón, és a szén felhasználása tavaly emelkedett, de komoly lépéseket tesz a fosszilis tüzelőanyagok elcserélése érdekében. A kommunista kormány megígérte, hogy idén 361 milliárd dollárt fordít a megújuló energiaforrásokra, és megmutatja a világ legnagyobb pénzügyi piacát a kibocsátás csökkentése érdekében. A gázüzemű autókat is be akarja tiltani a kormány, ami valóban nagy elhatározás, mivel a mai utakon közlekedő járművek túlnyomó többségét gáz és gázolaj üzemelteti. Ez nemcsak Kínában, de az egész világon változhat, a Volvo bejelentette, hogy 2019-ig csak elektromos járműveket és hibrideket kíván eladni.


A megújuló energiák látványosan jól működnek. Van egy egyszerű gazdasági oka: A szél és a napenergia sokkal olcsóbb lett, a fosszilis energiahordozók pedig kifogyóban vannak. 2016-ban az újonnan előállított villamosenergia kétharmada megújuló energiából származik. Még a múltban alábecsült megújuló energiaforrásokkal foglalkozó Nemzetközi Energiaügynökség októberben azzal érvelt, hogy "amit tanúi vagyunk, egy új korszak születése".


Nemcsak az államok kormányain múlik a változás, a szavazók is egyre inkább kiállnak azon képviselők mellett, akiknek fontos a klímaváltozás. Az Egyesült Királyságban idén nyáron tartott országos választásokon a fiatalok szavazatai elősegítették Jeremy Corbyn Munkáspártjának váratlan nyereségét. Ezután demokrata győzelmek sorai voltak az idei állami és helyi választásokon. Az éghajlatváltozás nem volt lényeges egyik ilyen választásnál sem, de sok nyertes jelölt, köztük Doug Jones Alabama-ban, ígéretet tettek a globális felmelegedés erős megoldására. És egy 2018-as demokratikus "hullám" is segíthetne nekik.
forrás: vice.c

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr7713551511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása