Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Még az utolsó szelet csokiban is pálmaolaj van. De minek?

2018. január 13. - szegedijudit

A hatalmas mértékű pálmaolaj-előállítás a világban természeti rombolással jár, amire a környezetvédők már sok éve próbálják felhívni a világ vezetőinek figyelmét. A növényi olaj rengeteg termékben megtalálható, beleértve az élelmiszereket, a samponokat, a kozmetikumokat, a tisztítószereket és a fogkrémet is. Még biodízel üzemanyag is készül belőle, igaz, az Európai Unióban már nem sokáig – írja a g7.24.h (https://g7.24.hu/vilag/20180111/nagyon-ugy-nez-ki-hogy-szamuzi-a-palmaolajat-az-energiapiacrol-az-eu/)

Az Európai Parlament várhatóan jövő héten egyöntetűen megszavazza, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban. A pálmaolaj-felhasználás teljes tilalom alá vonása is lehetőség és nagy a támogatottsága.

A pálmaolaj egy emberi fogyasztásra is alkalmas növényi olaj, amit az afrikai olajpálma gyümölcséből készítenek. A növényből készített pálmaolaj 85 százalékát Indonéziában és Malajziában gyártják, és innen is exportálják, környezetvédelmi szempontból fenntarthatatlan mértékben. A pálmaolajat előállító országokban hatalmas erdőterületeket irtanak ki azért, hogy az ültetvények helyet kapjanak, ami a biológiai élőhelyek elpusztulásával, olykor állatkínzással és a bennszülött népek jogainak megsértésével is jár, de kutatások szerint klímaváltozást is előidéz.

A WWF szerint 300 focipályányi erdőterületet pusztítanak el óránként a világon az olajpálma-ültetvények miatt, amik Indonéziában és Malajziában több mint 17 millió hektárnyi területet foglalnak el. Ez nagyobb terület, mint Portugália és Írország összesen.

erdoirtas.jpg

A nagymértékű erdőirtás miatt számos állatfajt a kihalás fenyeget, kutatások szerint, ha ez így megy tovább, akkor az orangután például 5-10 éven belül, a szumátrai tigris pedig kevesebb mint 3 éven belül kihalhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr3413571509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.01.13. 16:04:59

A fejlódó világban az általunk elfogyasztott olcsó szar termelése milliókat melet ki az állati sorban való tengődésből, félállati tengődésbe, miközben az őket alaposan kizsákmányoló mutikat és korrupt politikusaikat dúsgazdaggá tette az olcsó szemét előállítása, feldolgozása, szállítása és nekünk - sokszoros áron - történő értékesítése.

Ezért a bősz zöldek által sugallt "tiltsuk be" eredménye az évek elteltével az lsz, hogy velünk más mezőgazdasági, vagy ipari hulladékot vásároltatnak meg ugyan azok a mutik, a többi szereplő - termelők, feldolgozók, szállítók - pedig alaposan ráfaragnak és visszasüllyednek az állati sorba, ahonnan épp kikapaszkodni próbáltak a munkájuk révén.

Ez kiváló recept.
Igaz PC, méregzőld baromság.
süti beállítások módosítása