Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

2 perc múlva éjfél

2018. január 29. - szegedijudit

A Doomsday Clock (Végítélet Órája) egy nemzetközileg elismert szimbólum arra, hogy reprezentálja az emberiség maradék idejét a Földön. Az órát Martyl Langsdorf, amerikai művész készítette 1947-ben, mikor a nukleáris fegyverek jelentették a legnagyobb veszélyt az emberek számára. 1973-ban óta a Bulletin Tudományos és Biztonsági Igazgatósága kezeli az órát. A neves tudósokból és szakértőkből álló szervezet évente kétszer ül össze a világ eseményeinek megvitatása céljából, és ilyenkor állítják vissza az órát is szükség esetén.

2018-ban a szervezet két perccel éjfél, vagyis az emberiség vége előttre állította az órát, a nukleáris kockázat és a globális klímaváltozás miatt. Ez a második legsúlyosabb eset 1953 óta, akkor az USA és a Szovjetunió első hidrogénbomba-kísérlete miatt döntöttek így a tudósok. A legtávolabb 1191-ben volt, a hidegháború lezárása után 17 perccel állt a mutató éjfél előtt.

"2017-ben a világ vezetői nem reagáltak hatékonyan a nukleáris háború és az éghajlatváltozás fenyegető veszélyeire, ami a világ biztonsági helyzetét veszélyesebbé tette, mint egy évvel ezelőtt - és olyan veszélyes, mint a második világháború óta"-nyilatkozta közleményben a Bulletin Tudományos és Biztonsági Igazgatóság.

A legfőbb veszélyforrások az észak-koreai nukleáris program kockázata, Oroszország és az Egyesült Államok közötti különbség, feszültségek a Dél-Kínai-tengeren, Pakisztán és India nukleáris arzenáljainak felépítése és a bizonytalanság az iráni nukleáris megállapodással szemben, írja a NyTimes.

A nukleáris veszély mellett még kiemelték, hogy az üvegházhatású gázok tartós csökkenése nem történt meg, a párizsi klímaegyezmény célja egyre távolabb kerül.

A környezetre gyakorolt káros hatások mellett bírálták a választások manipulálására és a demokráciába vetett bizalom aláaknázására irányuló dezinformációs kampányokat, amiből sajnos itthon is látunk példát bőven.

 ddc.jpg

kép: ABC News

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr4613613953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.29. 17:49:16

A liberális éjfélig már csak 10 mp, hála Istennek...
süti beállítások módosítása