Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

A bíróság elítélte a tiszavasvári önkormányzatot,

amely engedte, hogy zaklassák a romákat

2017. december 11. - szegedijudit

Volt jobbikos országgyűlési képviselő éjszaka is riogatta a romákat. Az egészet úgy adták elő, hogy ők így integrálják a cigánytelepek lakóit.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős ítélete szerint, a jobbikos vezetésű tiszavasvári önkormányzat megsértette a helyi romák emberi méltóságát, amikor támogatta, hogy a Becsület légiója elnevezésű szervezet zaklassa őket a lakóhelyükön - tájékoztatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfőn.

Felidézték, hogy a TASZ 2016 márciusában fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH), miután a tiszavasvári önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Becsület Légiója egyesülettel. Valójában "két közismert, szélsőséges politikussal": Orosz Mihály Zoltánnal (Érpatak polgármestere) és Zagyva György Gyulával (volt jobbikos országgyűlési képviselő). A megállapodás látszólag a cigánytelepek lakóinak integrációjára irányult, a valóságban azonban annak alapján megfélemlítő "bejárások", ellenőrzések zajlottak a "szegregátumok" területén, esetenként éjszaka is - írták.

itelet.png

A TASZ az önkormányzattal szemben kezdeményezett eljárást az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, mert álláspontja szerint lehetővé tette és támogatta a heteken át tartó jogsértést a településen. Az EBH 2017. májusi határozatában megállapította, hogy az önkormányzat támogatásával és részvételével zajló "bejárások" alkalmával zaklatták a cigánytelepek lakóit, és ezzel az önkormányzat megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Az önkormányzat a döntés megváltoztatását a bíróságtól kérte, amely azonban december 8-án helybenhagyta az EBH határozatát. Ebben az áll, hogy a hatóság eltiltotta az önkormányzatot a hasonló jogsértéstől, 300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte és elrendelte a határozat nyilvános közzétételét - derül ki a TASZ közleményéből.

 

forras: MTI

foto: stock

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr4613472453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása