Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Műanyag támadás

2017. december 18. - szegedijudit

Az egyre növekvő szemét helyrehozhatatlan károkat okoz a vizek élővilágában.
"Ez az egész bolygót érintőválság ... tönkretesszük az óceán ökoszisztémáját" - mondta az ENSZ óceánok vezetője, Lisa Svensson a BBC-nek. Hozzátette, hogy a kormányoknak, cégeknek és az egyéneknek sokkal gyorsabban kell fellépniük a műanyagszennyezés megállítása érdekében.
A műanyag 60-70 éves története során gyakorlatilag nélkülözhetetlennél vált a világunkban. Egyik fontos tulajdonsága az, hogy időt álló, és szinte az összes valaha elkészített műanyag még ma is létezik valamilyen formában. Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmány szerint 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártottak eddig összesen, amiből 6,3 milliárd tonna hulladéklerakóban vagy a természeti környezetben van. Ezek közül a leggyakoribb a műanyag palack, 2016-ban világszerte mintegy 480 milliárdot adtak el.

hulladek.jpg
Minden évben egyre több szemét kerül a vizekbe


2010-ben Országos Ökológiai Elemző és Összefoglaló Központ és a grúziai Egyetem tudósai kiszámolták, hogy nagyjából 8 millió tonna szemét van a vizekben, ami mára rá 9-10 millió tonna között van. Az egy főre jutó hulladék 20-as listáját Kína vezeti, de az USA is benne van a top 20-ban.
Az óceán azon részén, ahol körkörös áramlási rendszer található, úgynevezett szemétsziget alakul ki. A világon öt ilyen szemétsziget van, de a legismertebb a valószínűleg az Északi-csendes-óceáni térség. Az áramlási rendszer szívó hatása miatt itt jóval nagyobb a műanyag szemét koncentrációja, mint az óceán többi részén.

 

Fel kell venni a harcot

 

Az Ocean Cleanup, nonprofit szervezet 2018-tól kezdi megtisztítani az Északi-csendes-óceáni térséget, az ENSZ pedig felszólítja országokat, hogy keressenek megoldást a műanyag hulladék visszaszorítására. A javaslatok között van Egyesült Királyságban a betétdíj-visszatérítési rendszer, valamint a szabad városok ivóvízellátása a nagyvárosokban, köztük Londonban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr2313508877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása