Minden napra csípős sztori

Szegedi Csípős

Hamarosan megnyitják a világ első energiapozitív hotelét

2018. február 22. - szegedijudit

Kár, hogy nem nálunk, de azért fankó lesz.

Norvégia élen jár a fenntartható fejlődésben – és ezt nem csak az bizonyítja, hogy Oslo nyerte el 2019-re az Év Zöld Fővárosa címet, hanem azok az országon belül végzett olyan fejlesztések is, mint amilyen az északi sarkkör fölé épülő, első energiapozitív hotel, a Svart is. A világ legzöldebb szállodája a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit. A Svart névre keresztelt komplexum nemcsak 85 százalékkal kevesebb energiát fog fogyasztani évente, mint egy átlag modern hotel, de az energiát saját maga is állítja elő – írja az elobolygonk.hu.

A Snøhetta norvég dizájncsapat által megálmodott hotel a Svartiser gleccser lábától indulva fut bele a Holandsfjorden vizébe, és a kör alakúra tervezett épületnek, valamint a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően szinte minden pontjáról pazar kilátás nyílik majd a norvég vidékre.

A fenntarthatóság érdekében a tervezőcsapat számos újszerű megoldást alkalmazott. A nap energiájának maximális kihasználásához például feltérképezték a napsugárzás viselkedését a hegyvidéki környezetben. Ennek eredményeként döntöttek a kerek forma mellett, melynek köszönhetően megvalósul a napenergia maximális kihasználtsága. Az épület tetejét vízenergiával előállított norvég napelemek borítják.

Még több részlet az elobolygonk.hu remek cikkében olvasható.

 foto_snohetta.jpg

Fotó: Snøhetta

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szegedicsipos.blog.hu/api/trackback/id/tr6813690700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása